Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Homlokzati és gurulós állvány
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Homlokzati és gurulós állvány

Szakértőre van szüksége a Homlokzati és gurulós állvány kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Alapvető biztonság az állványozás használatakor

Az építkezéseken az egyik fő halálozási ok a zuhanás: az építkezéseken bekövetkezett halálesetek több mint 40%-át teszik ki évente. Ezen halálos balesetek nagy százaléka az állványozással hozható kapcsolatba. Az állványokon dolgozó építőmunkások számos veszélynek vannak kitéve, amelyek közül a legnagyobb a zuhanás veszélye. Az állványok biztonsága számos tényezőtől függ, például az állványok állapotától, az állványokon dolgozó emberek képzettségi szintjétől és a hatályos biztonsági intézkedésektől. Ez többek között azt jelenti, hogy az állványokat szakembereknek kell összeállítaniuk további képzett személyek felügyelete mellett, és hogy az állványokat a telepítés előtt ellenőrizni kell a biztonságos használat érdekében.

Sajnos az állványozással kapcsolatos összes kritérium nem foglalható össze egyetlen cikkben, de alábbi cikkünk az általános biztonsági tanácsokat foglalja össze az állványok használatával kapcsolatban.

Alapvető fontosságú, hogy mindazok, akik az állványokon dolgoznak, megfelelő képzésben részesüljenek. Ennek a képzésnek tartalmaznia kell az áramütés kockázatát, a zuhanó tárgyak veszélyének azonosítását, valamint azt, hogy hogyan kell kezelni ezeket a veszélyeket, mikor bekövetkeznek. Szintén elengedhetetlen, hogy a munkavállalók képzést kapjanak az állványok megfelelő használatáról, annak teherbírásáról és anyagösszetételéről. Mielőtt bárki felállna az állványra, fontos megbizonyosodni arról, hogy az állványokat képzett személy ellenőrizte, hogy jól vannak-e telepítve, és hogy a terepen a megfelelő állványokat használják-e. Az állványépítőnek együtt kell működnie a helyi biztonsági személyzettel, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a teljes állványhasználati lista betartása megvalósult.

Amikor valaki az állvány alatt vagy körül dolgozik, az építésvezetőnek biztosítania kell, hogy az egyének rendelkezzenek sisakkal és minden egyéb szükséges védőfelszereléssel. Ezek közé tartozik az erős, csúszásmentes munkabakancs és annak biztosítása, hogy minden szerszámot kötéllel biztonságosan rögzítsenek. Győződjön meg arról, hogy mindenki aki az állványokon dolgozik, rendelkezik engedéllyel. Az engedély nélküli építőmunkások általában nem rendelkeznek az építkezésen való munkavégzéshez szükséges biztosítással, és a tervező céget a jogszabályok megszegésének veszélye fenyegeti, ha az építkezésen veszélyhelyzet áll fenn. Az engedély nélküli munkavállalók szintén veszélyeztetik az épület többi dolgozóját és jövőbeli lakóit. Az építkezéseken az állványok építésével és használatával kapcsolatos egyik leggyakoribb hiba az, hogy nem veszik figyelembe a különböző típusú és méretű terheléseket, amelyeket az építési folyamat különböző szakaszaiban használnak.

Bizonyos esetekben az állványzat csak meghatározott számú embert és felszerelést képes elbírni, ami nagyobb megterhelés esetén okozhat problémákat. Mivel elengedhetetlen, hogy az állványok ne legyenek túlterhelve, fontos kellő figyelmet fordítani arra, hogy az állványok elég erősek és megfelelő méretűek legyenek ahhoz, hogy elbírják az építkezés során dolgozó munkásokat és a felszereléseiket.

Győződjön meg arról, hogy az állványok megfelelően vannak rögzítve a talajhoz vagy, hogy megfelelően vannak rögzítve az épület falához. Ennek elmulasztása valószínűleg az állványok használata közben ellazulhat, ami zuhanáshoz,egyéb sérüléshez vagy akár halálhoz vezethet. Egy állványban többféle megerősítő és reteszelő rendszer van, a felügyelő feladata, hogy biztosítsa ezek megfelelő összekapcsolását. Fontos megbizonyosodni arról, hogy minden 3 méter feletti állványon mindhárom oldalon korlát van, az épület felé fordítva. Még akkor is, ha az épület felőli oldal nyitott, ez kevesebb kockázatot jelent, mivel ez az oldal szinte mindig az épülethez van rögzítve, vagy nagyon közel van hozzá. A korlátok minden állványzat fontos részét képezik, de nem helyettesítik a biztonsági felszereléseket vagy a védőfelszereléseket.

A műszak végén fontos, hogy soha ne hagyjon semmit az állványokon. Vannak olyan eszközök és anyagok, amelyeket gyakran használnak, de jobb, ha eltávolítja őket az állványokról és szükség esetén visszaviszi őket, mint hogy az állványokon hagyja azokat. Az állványon maradt bármely tárgy sérülést vagy halált okozhat. Ezek a tárgyak a zuhanó tárgyak kockázatát is növelik, mivel az erős szél miatt az állványokról elgurulhatnak és leeshetnek, ami sérüléseket okozhat az állvány alatt vagy körülötte dolgozó személyeknek.

Nem számít, mennyire van lemaradva az ütemtervtől és az építési tervtől, soha nem célszerű az állványokat túlterhelni. A legtöbb állvány tartalmaz oldalra rajzolt vagy kinyomtatott terhelési és magassági információkat, amelyek információt nyújt az állványon egyidejűleg tartózkodó emberek maximális számáról, valamint annak teherbírásáról. Bár az állványok általában képesek a megadott teherbírás kétszeresét is elbírni, bizonyos korlátokat kell szabni az állványok túlterhelésének elkerülése és a munkavállalók biztonságának érdekében.

Azokban az esetekben, amikor a munkás nem éri el azt a pontot ahol a munkát el kell végezni, a felügyelőt tájékoztatni kell erről, hogy az állványokat feljebb lehessen emelni. Veszélyes a magasság növelése dobozokkal, vödrökkel, létrákkal vagy gólyalábakkal. Ez komoly kockázatot jelent a munkavállaló számára, különösen, ha a korlát nem olyan magas, mint maga a munkavállaló. A kapaszkodó várhatóan magasabb lesz, mint az állvány tartó csípője, és a kapaszkodó célja meghiúsul, ha más magasságokat használnak. Ha csak egy átmeneti ellenőrzés mutatja, hogy az állvány bármilyen módon megsérült vagy alkalmatlan volt, például ha egyes alkatrészek hiányoznak, egyes részek eltörtek, vagy a védőkorlátok nem érik el a kívánt magasságot, akkor az állványt nem szabad használni. Azonnal értesítenie kell a felügyelőt hogy a helyi állványgyártó cég végezze el a megfelelő javításokat, és azokat egy illetékes személy ellenőrizze. Bár a helyszínen lehetnek technikusok és mérnökök, az állványok javítását csak akkor ajánljuk, ha Ön vagy a javítást végző személy megfelelő képzésben részesült.

Rossz idő esetén az állványok rendkívül csúszósak lehetnek, ezért nem szabad őket használni. Mielőtt bárki rálépne az állványra, alaposan le kell tisztítani az esőt, a jeget, a havat, az iszapot. Az sem jó ötlet, ha rossz időjárás esetén állványt használnak, például eső, havazás vagy erős szél esetén. Ezen időjárási viszonyok miatt az állványok mindenki számára veszélyesek lehetnek, akik dolgoznak rajta, és elkerülhetetlen balesetekhez vezethetnek.

Az állványzat egy olyan elengedhetetlen kellék, amely segíti a munkavállalókat a magas helyek elérésében az építkezések során. Vannak olyan helyek építkezés során, ahol a dolgozónak fel kell másznia, és vannak olyan helyek is, amelyek csak az állvány vázának megtámasztására szolgálnak. A tartókereteket nem magasság elérésének érdekében használják. Az állványon korlát, lépcső és emelvény van. Ezeket a területeket használják a munkavállalók a legtöbb esetben. Ha egy ideje használatban van az állvány, akkor célszerű tapasztalt szakemberrel ellenőrizni annak biztonságát.

Ha Ön egy olyan projektbe kezd ahol állványozásra van szüksége, mindig megbízható cégtől vásárolja/bérelje azokat!