Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Anhidrit esztrich
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 248 szakember
4 404 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Anhidrit esztrich

Szakértőre van szüksége a Anhidrit esztrich kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Hogyan kezeljük a nedvességet a kalcium-szulfát esztrichekben (azaz anhidrit vagy alfa-hemihidrát)?

Ami a kalcium-szulfát esztricheket illeti, a szakemberektől leggyakrabban azt kérdezik, hogy mi a száradási idő, és mit kell tenni, ha a padlóburkolat gyors lefektetésére van szükség.

Bár a kalcium-szulfát esztricheket néha gyors választásként alkalmazzák, száradási idejük valójában hasonló a homok- és cement esztrichekhez: általában napi 1 mm, 40 mm vastagságig, majd további két napig mm nagyobb vastagsághoz.

A rugalmas padlóburkolatok telepítésének magatartási kódexe kimondja, hogy az aljzat relatív páratartalmának 75% alatt kell lennie. A relatív páratartalmat a padlóra szerelt digitális higrométerrel kell mérni. Ha a higrométer relatív páratartalma legalább 75%, és az ügyfél gyors telepítést igényel a kalcium-szulfát esztrich fölé, a padlóburkolat-szállító szembesül

Potenciális probléma

Míg a tipikus homok/cement rendszerekben vízálló epoxigyanta felületi membrán felvitelével elnyomható a felesleges nedvesség, ezeknek a termékeknek a használata kalcium-szulfát esztrichekkel nem ajánlott. Ennek oka, hogy a kalcium-szulfát esztrich és a vízálló felületi membrán közötti határfelületen csapdába esett magas nedvességszint lágyul és hibákat okozhat, ha az egyik felületet megterhelik.

Alternatív szigetelő rendszerek használhatók, de csak speciális alkalmazásokban, legfeljebb 85% -os páratartalomig. Használat előtt tanácsos konzultálni az ilyen rendszerek gyártójával.

Egy másik megoldás az, ha hagyjuk, hogy ezek az esztrichek természetes módon megszáradjanak, ami hosszadalmas folyamat lehet, de szerencsére a szárításhoz páramentesítő és padlófűtés is használható.

A gyártó utasításainak megfelelően a felület csiszolása nem sokkal a kalcium-szulfát esztrich felhordása után történhet. Ez a folyamat a nem tejzsír felületének előállításán túl segíti az esztrich kiszáradását is, különösen kemény és sűrű felületkezeléssel.

Egy másik kérdés, amellyel gyakran szembesül a szakember, az a szintező szubsztrátok vagy szintező vegyületek típusát illeti, amelyek alkalmazhatók a kalcium-szulfát esztrichekre.

A szakszerűen telepített esztrichnek nem feltétlenül igényel fedést, de előfordulhat, hogy a felület nem elég sima, vagy nem éri el a megfelelő padlószintet / magasságot.

A cementalapú termékek kalcium-szulfát esztrichekre történő felhordásakor nagy gondot kell fordítani arra, hogy elkerüljék az etringit kristályok képződését, ami a kiegyenlítő vegyület tágulásához és későbbi lebomlásához vezethet. Ezért, új padlóburkolat fektetése előtt vegye figyelembe a következő tippeket:

  1. Győződjön meg arról, hogy a relatív páratartalom mindig 75% alatt van. Digitális nedvességmérővel végezzen méréseket a padló különböző pontjain (használhat alternatív módszereket is az épület nedvességének mérésére, például karbidbomba vagy 40 ° C-on szárító kemence), ahol a 0 alatti értékeket el kell érni a rugalmas padlóburkolatok felszerelése előtt.
  2. Ellenőrizze, hogy a felület megfelelően tiszta-e, és hogy nem maradt-e rajta cementtej. Csiszolás és porszívózás javasolt.
  3. A szállító ajánlásainak megfelelően alkalmazzon megfelelő akrilát vagy vízben diszpergálható epoxi behatoló tömítőanyagot, és hagyja megszáradni.
  4. Speciális simítószerek, például rendelkezésre álló gyorsszárító rendszerek használata ajánlott. A padlóvállalkozóknak konzultálniuk kell a gyártóval.

Ezen általános utasítások betartásával sikeresen új padlóburkolatokat fektethet a kalcium-szulfát esztricheken.

Az anhidrit esztrichek még mindig fejfájást okoznak?

A kalcium-szulfát esztrichek használata kiterjedt előnyöket kínál a tervezés és az alkalmazás szempontjából. Minden nap új padló- és csempealkatrészek kerülnek piacra, így érdekes, hogy még mindig kapunk olyan kérdéseket, mint például: Hogyan tudhatom meg, melyik anyag az esztrich? Felelős vagyok-e a megfelelő termékek beszerzéséért? Mit kell tennem a telepítés sikere érdekében?

Ebben a cikkben hasonló kérdésekre szeretnénk válaszolni, anélkül, hogy túl sok technikai fogalmat használnánk a rendelkezésre álló esztrichek különböző típusait, az alapjaikra vonatkozó követelményeket, vagy az értékelésük vizsgálati módszereit illetően. Inkább gyakorlati információval szolgálunk a szakemberek és ügyfelek részére. Ha úgy érzi, hogy részletesebb információra van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, vagy az esztrich gyártóval.

Mielőtt megérkezne a helyszínre, meg kell tudnia, mi a padló alatti burkolat. Ha nem kapta meg ezt az információt, akkor vizuálisan értékelheti, hogy valóban rendelkezik-e kalcium-szulfát esztrich-el.

Ha a kalcium-szulfát esztricheket megfelelően fektetik le, akkor azok nagyon simaak és egyenletesek. A felületnek nincs szemcsés megjelenése, mint gyakran a homok vagy cement esztricheknél. Nagyon kevés hézag lehet, ha van ilyen, a padlón, mivel a terméket nagy valószínűséggel öntéssel pumpálják, és nincs szükség hézagok bevezetésére.

Ha lehetséges az esztrich keresztmetszetének megtekintése, például egy ajtónál vagy lábazatonál, mérje meg annak mélységét, és ha 50 mm-nél (vagy 70 mm-nél) kevesebbre van lefektetve a padlófűtési cső felett, akkor jó eséllyel kalcium-szulfát termékről van szó. Ha több, mint 70 mm mélységben fektetik, akkor az kevésbé szerencsés forgatókönyv, mivel a szárítás meglehetősen hosszú időt vesz igénybe.

Nézze meg, vannak-e radiátorok vagy fűtési rendszerek a helyiségben. Ha nem, akkor valószínűleg padlófűtést telepítettek. A kalcium-szulfát alkalmazása és a műszaki teljesítmény nagyon jól működik padlófűtéssel, ami jelzi, hogy folyékony esztrichet használtak. Tudja meg, hol van az elosztó, és győződjön meg arról, hogy a padlófűtést üzembe helyezték, és elérte a teljes üzemi hőmérsékletet. Ha nem ez a helyzet, akkor nem tudja garantálni, hogy mi lesz az esztrich-el, miután kibélelték és bekapcsolták a fűtést.

Érdemes azt is megkérdezni, hogy van-e a felületén fényes "bőr" anyag. Ebben az esetben cementtejjel emelik a felületet, ami problémákat okozhat. Szerencsére manapság ez nem jelent nagy problémát, mert az alacsony cementtej-tartalmú esztrichek hangsúlyosabbá váltak. Ha van teje, akkor mechanikusan kell csiszolnia, hogy megbizonyosodjon arról, hogy valódi esztrichhez rögzíthető (nem a felületi réteghez), és azért is, mert megakadályozza annak kiszáradását. Amikor a kalcium-szulfát esztrichek először beléptek a piacra, a vízvezeték-szerelők szolgáltatása tartalmazta a tej eltávolítását. Most már nem ez a helyzet, ezért mindenképpen állítson be elegendő költségvetést és időkeretet ennek lehetővé tételéhez. Az előkészítés befejezése után győződjön meg arról is, hogy az esztrich szilárd, merev és pormentes.

Kicsit világosabb színűnek tűnik, mint a hagyományos esztrich? Az első termékek a piacon nagyon különbözőek voltak, de ez most nem mindig van így, ezért ha nem néz ki másként, mint a szokásos esztrich, ellenőrizze a már megvitatott egyéb szempontokat.

Az ilyen esztricheket befolyásolja a fennmaradó nedvesség szintje és jelentősége. A burkolólap világában megszokottan edzett esztrichekre rögzítünk - ezek kemények, szilárdak és a ragasztók jól tapadnak rájuk. Tudta azonban, hogy ezek az esztrichek még mindig jelentős mennyiségű nedvességet tartalmazhatnak? A teljes száradáshoz idő szükséges. A padlóburkolatok befejezésekor nedvesség maradhat fent, akár cementes, akár kalcium-szulfátos szubsztrátokban, ami hatással lehet a ragasztókra, a padlóburkolatokra és a kiegyenlítő vegyületekre. A kalcium-szulfát alapú nedves esztrich hasonló károkat okozhat a lapokban. A kalcium-szulfát és a cement közötti nedvességmozgás a csempék tágulását és megemelkedését okozhatja.

A másik probléma az, hogy a kalcium-szulfátnak, a cement esztrichekkel ellentétben, nedves körülmények között nincs belső felületi szilárdsága (gondoljunk csak a gipszkartonra, ha nedves körülmények között az aljzatos táblákat alkalmazzuk). Ezért fontos, hogy az esztrich megfelelően kiszáradjon. Technikailag ehhez teljes vizsgálati berendezésre van szükség, vagy mintákat kell küldeni a laboratóriumba. Tehát, mi a megfelelő megoldás? Javaslatunk egy át nem eresztő anyag (például polietilén vagy gumibetét) rögzítése az esztrichhez kb. 3 napon át, majd eltávolítása és összehasonlítása a fedetlen területtel. A sötétebb megjelenés és az érmével könnyen karcolható felület jelentős nedvességű esztrichet jelez. Ebben az esetben az anyag még nem megfelelően száraz. Kapcsolja be a padlófűtést és a párátlanítókat, és ellenőrizze egy-két hét múlva.

Mit tehet még annak érdekében, hogy a kalcium-szulfát esztrich megfelelően megszáradjon az adott felületen? Használjon tanúsított cementkötésű ragasztót egy alapozó gát létrehozásához, amely biztosítja a ragasztó kezdeti kikeményedését anélkül, hogy jelentős kölcsönhatásba kerülne a kalcium-szulfáttal. A folyamat 2 réteg vizes bázisú akrilát emulzió felhordásából áll, amelyet kifejezetten filmréteg kialakítására terveztek, és megfelel a gát követelményeinek. Az első napon 3:1 arányú hígításra van szükség. Hagyja egy éjszakán át filmet képezni, majd 1:1 arányú hígítást használjon, mint a szokásos ragasztáshoz. Hagyja száradni néhány órán át.

A cementragasztó megválasztása ezután más követelményektől függ, például attól, hogy van-e padlófűtése (ha igen, használja az S1 osztályt), valamint a csempék típusától. Az üvegezett csempékhez az S1, a kerámiához a C2 a legmegfelelőbb. Természetes kőlapok esetén mindig forduljon a ragasztó szállítójához.

Úgy gondoljuk, hogy ezek az információk végigvezették az anhidrit esztrichek világán. Nagyszerű termékek, ezért kár, hogy a gyors telepítés szükségessége miatt nem igazán használjuk ezeket az anyagokat.

Kalcium-szulfát bélés esztrichekhez

A kalcium-szulfát vagy anhidrit esztrichek az elmúlt évtizedben népszerűvé váltak. Jelentős előnyöket kínálnak a hagyományos homok / cement esztrichekhez képest.

Anhidrit esztrich

Az anhidrit esztrichek könnyen elhelyezhetők, olcsók, gyorsan száradnak, pumpálhatók, önterülők és minimális zsugorodást kínálnak, így ideálisak mind az egyéni, mind a kereskedelmi projektekhez. Padlófűtésre is alkalmasak, amennyiben a csöveket és a megfelelő fűtőelemeket legalább 25 mm esztrich borítja.

Az anhidrit esztrichek sokféle előnye ellenére a javítóknak és a szerelőknek tisztában kell lenniük a lehetséges problémákkal.

Az ilyen típusú esztrichek anhidrit (száraz) kalcium-szulfátot és aggregátumokat tartalmaznak a cementalapú tömítőanyagok helyett. A tömítőanyag alfa-hemihidrát (erősebb és keményebb kristályos forma) vagy vízmentes kalcium-szulfát formájában van jelen. Víz hozzáadásával a tömítőanyagok kalcium-szulfát-dihidrátot képeznek - közismertebb nevén gipsz. Ez a reakció leáll, ha a kalcium-szulfát gitt túlnyomó része kiszárad, ami általában 3-7 nap alatt következik be, amikor is a maradék víz elpárolog az esztrich felületéről.

A kalcium-szulfát esztrichre történő fektetés előtt feltétlenül meg kell győződni arról, hogy a nedvességtartalom a kívánt padlóburkolatnak megfelelő szinten van-e. A nedvességre érzékeny padlófelületek tipikus értékei kevesebb, mint 0,5 tömegszázaléka víz vagy kevesebb, mint 75 tömegszázaléka vízhatlan padlók esetében, és kevesebb, mint 1 tömegszázaléka áteresztőbb padlókat illetően. Ha gyors burkolatra van szükség, fontolja meg egy nedves, át nem eresztő membrán, például a BAL DPM használatát. A BAL DPM anhidrit esztricheken 87% relatív páratartalomig használható.

Általában a kalcium-szulfát esztrich száradási ideje (úgy, hogy a nedvességtartalom elérje a 0,5 tömegszázalékot) ideális szárítási körülmények között megközelítőleg napi 1 mm, 40 mm-ig, azaz a levegő hőmérséklete 20°C és a relatív páratartalom legfeljebb 65%. A száradási idő jelentősen megnő a vastagabb esztrichek vagy a rosszabb száradási körülmények esetén.

Ha az esztrich legalább 7 napos, akkor lehetőség van a kalcium-szulfát esztrich gyorsított szárítására. Ezen a ponton javasoljuk a padlófűtés üzembe helyezését. A rendszert napi kb. 5°C-kal kell növelni, amíg el nem éri a maximális üzemi hőmérsékletet, vagy a padlófűtés gyártójának ajánlása szerint. Ezt legalább egy hétig fenn kell tartani, mielőtt a hőmérséklet fokozatosan körülbelül 15-20°C-ra csökken. Ne lépje túl az 55°C-ot. A párátlanítók használata is segítséget nyújt.

A kalcium-szulfát esztrich csempe vagy más felületkezelése előtt az egyik legfontosabb feladat a cementtej eltávolítása.

A cementtej egy vékony réteg finom részecske, amely az anhidrit megkeményedésekor az esztrich felületére rakódik le. Ez a réteg túl gyenge ahhoz, hogy csempéket rakjon rá, és megakadályozhatja az esztrich kiszáradását is. Sok általunk tapasztalt hiba a ragasztó cementtejjel való szennyeződésének tudható be, ami hangsúlyozza ennek a lépésnek a fontosságát.

A visszamaradt anyagokat finom csiszolással, megfelelő csiszológéppel, azaz rotációs padlótisztítóval és 60 szemcsés csiszolópapírral kell eltávolítani. A felületi csiszolást az esztrich felhordása után 4-6 nappal a legjobb elvégezni, és ez segíthet a szárítási folyamatban is. Kis felületű cementtej-esztrich esetén is ajánlott a felület hegesítése, mivel ez elősegíti a tapadást.

Az esztrichet megfelelően védeni kell a külső hatásoktól, amíg az a gyártó utasításainak megfelelően kellően megkeményedik, és mindig óvni kell a többi termék szennyeződésétől és károsodásától. A legjobb, ha az esztrichet teljesen megvédi a padló lefektetéséig.

Ha nincs kellően védve, az esztrich felületének kopása vagy csiszolódása következhet be. Ebben az esetben további felületkezelésre lehet szükség. Szükséges a nedvesség elkerülése is, mivel a víz újbóli bevezetése károsíthatja az esztrich integritását, és hatással lehet az összes beépített fűtőcsőre. Csempézés előtt javasoljuk, hogy vigyen fel alapozót az előkészített esztrich felületéreés csak azután használjon cserépragasztót. Az aljzat hatékony gátat hoz létre, amely stabilizálja a felületet. A csemperagasztó kiválasztásakor olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint a csempe típusa, valamint a padló tisztításának módja és kezelése működés közben - vagyis mennyire lehet nedves a kész padló, és milyen kockázatokkal járhat a korlátozott víz behatolás. A csempék típusától és a környezettől függően használhat lassan vagy gyorsan kötődő cserépragasztót.

A ragasztó megkeményedése után a csempék közötti kötéseket megfelelő kötőanyaggal kell megtölteni - a padlólapokhoz minimum 3 mm ajánlott.

Kerámia burkolólapokhoz ezeknél a szereléseknél kötésekre van szükség. A kalcium-szulfát esztrichben mozgásnak kitett bármelyik hézagnak egybe kell esnie a cserépágyban lévő tágulási hézagokkal.

Végül, de nem utolsósorban a kalcium-szulfát alapú esztrichek csempézése előtt mindig javasoljuk kikérni a gyártók szakmai tanácsait, hogy a berendezései jól nézzenek ki és kiállják az idő próbáját.