Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Reluxa
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 271 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Reluxa

Szakértőre van szüksége a Reluxa kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

A redőny az egyik legnépszerűbb ablakburkolat-típus, más források és a mi felméréseink alapján is. Úgy tűnik, hogy az emberek leggyakrabban inkább ezt a típusú árnyékolót választják - még specifikusabban, az általunk megkeresett emberek 58%-a az összes árnyékolási lehetőség közül a rolót részesíti előnyben (750 ember vett részt a felmérésben). Ez nem meglepő szám. A redőnyök igencsak funkcionálisak, sokoldalúak, esztétikusak és stílusosak is! Akármilyen árnyalatot és stílust is választ, ez a típusú ablakburkolat minden ablakkeretben szép, tiszta és esztétikus látványt nyújt! Bár a redőnyöket kissé nehéz tisztítani, előnyeik egyértelműen felülmúlják a tisztítási problémákat. Ha valami olyasmit keres, amellyel az ablakát hatékonyan árnyékolhatja - a roló lehet a legegyszerűbb módja az otthoni belső (és külső) árnyékolásnak! Azonban nem mindegyik redőny ugyanúgy néz ki. A vásárlás megkezdéséhez tudjon meg többet a különböző típusú redőnyökről. A vásárlási útmutatónkkal hasznos tanácsokat adhatunk.

Vásárlási útmutató

Igyekeztünk ezt az útmutatót a lehető legátfogóbbá tenni, hogy segítsen mindent megismerni a különböző típusú redőnyökről és megalapozott vásárlási döntést hozni. Az útmutató megnyitása előtt azonban tegyen fel magának néhány kérdést, mely segíthet meghozni néhány kulcsfontosságú döntést. Például, mi lesz a redőnyök fő célja? Dekoratív vagy hagyományosabb sötétítőt szeretne? Milyen helyzetben kerüljön felszerelésre a roló? Kézi rolóra, vagy inkább motoros rolóra van szüksége?

A. Az ablakkezelés különböző módjainak megértése

Az árnyékoló kifejezés leggyakrabban a redőnyökre és rolókra utal. Míg az összes különféle árnyékoló ugyanazt az alapfunkciót tölti be, van egy alapvető különbség, amely elválasztja őket. Tehát mielőtt tovább megyünk, győződjön meg arról, hogy megértette a köztük lévő eltéréseket.

1. Reluxák

A reluxák különféle típusokban, anyagokban és méretekben kaphatók. Minden reluxának van egy egyedi léce, amelyet fel-le lehet irányítani. A reluxák egyik oldalról a másikra is dönthetők, így szabályozhatja a helyiségbe bejutó fény mennyiségét. A legtöbb redőnynél az oldalt elhelyezett zsinór teszi lehetővé a reluxák fel-le irányítását. A reluxák másik oldalán található rúd szabályozza a dőlést, és lehetővé teszi a lécek kinyitását vagy bezárását.

2. Rolók

A rolóknak is sokféle típusa, anyaga és mérete van. A reluxákkal ellentétben ezek egyetlen anyagból készülnek, az egyes lécek helyett. Emiatt felfelé és lefelé is állíthatók, de nem egyik oldalról a másikra

B. Különböző típusú redőnyök

1. Függőleges redőnyök

A függőleges redőnyök egyedi lamellákkal rendelkeznek, amelyek a redőnyök tetején lévő vájat mentén futnak. Stílustól függően a függőleges redőnyök egyik oldalról a másikra vagy a középen lévő nyíláson keresztül nyílnak. Ez a redőnytípus népszerű választás a teraszajtók és a padlótól a mennyezetig érő ablakok esetén. Ettől függetlenül, természetesen kisebb ablakokra is használhatók.

2. Redőnyök

A redőny a legnépszerűbb megoldás. Vízszintes sínekkel rendelkezik, amelyeket szalagként ismert húrok vagy szövetszalagok vezérelnek. A redőnyök felhúzásakor az alsó rudat a felette lévő rúdba tolják.

3. Mini redőnyök

A mini redőnyök működésükben nagyon hasonlóak hagyományos méretű társaikhoz, a lamelláik azonban kisebbek. A léceik általában körülbelül 2-3 cm vastagok.

4. Mikro roló

A mikro rolók a mini redőnyök még kifinomultabb változatai. Az ilyen típusú redőnyök 1,5 cm vastag lécekkel rendelkeznek.

5. Paneles redőnyök

A paneles redőnyök egy másik népszerű választás a teraszajtók és a nagyon nagy ablakok számára. A paneles redőnyök olyan szakaszokat tartalmaznak, amelyek a vezetősínek mentén mozognak, lehetővé téve azok kinyitását és bezárását.

6. Összecsukható roló

Az összecsukható rolók olyan anyagdarabból állnak, amelyek harmonikaszerűen összecsukódnak. Ezek a rolók hasonló megjelenéssel rendelkeznek, mint a reluxák, "lágyítva" az ablak megjelenését. Ezek azonban nem állíthatók egyik oldalról a másikra. Ezek a rolók általában szövetből vagy papírból készülnek.

7. Sejtes roló

A sejtes rolók, más néven méhsejt-rolók hasonlóak a redőzött rolókhoz, és szintén hasonló anyagokból készülnek. Azonban a hajtogatott árnyalattól eltérően a sejtek árnyalatai két különböző anyagból készülnek. A cella árnyékának elülső és hátsó része középen nyitva van, és szigetelő részt hoz létre. A sejtek árnyékai különböző cellaméretekben állnak rendelkezésre, hogy megfeleljenek a különböző ablakok igényeinek. Ezek a redőnyök nagyszerű módjai annak, hogy háza nyáron hűvös maradjon, télen pedig tartsa a meleget. Az ilyen típusú redőnyök hangszigetelést is biztosítanak.

8. Római redőnyök

A római redőnyök olyan hagyományos ablakburkolatok, amelyek szövetből vagy olyan anyagokból készülnek, mint a juta vagy a tengeri fű. A római redőnyöknek többféle stílusa létezik, de mindegyikben van egy közös vonás: Ha a római redőny fel van húzva, akkor összecsukódik, ugyanúgy, mint egy harmonikaredőny. Mivel ezen redőnytípus szövete felhúzás után magába tekeredik, viszonylag nagy szövethalmot hozhat létre az ablak tetején. Tehát annak ellenére, hogy a római redőnyök gyönyörű és időtlen megjelenést kínálnak, felhúzott állapotban eltakarják az ablak egy részét. A római redőnyök bélelten vagy béleletlenül kaphatók a különböző igényeknek megfelelően. A bélések gyakran más funkciókat kínálnak, például tompítást és a hőbélést.

9. Rolók

A redőnyök másik népszerű lehetősége a roló. A rolók általában szintetikus vagy természetes szövetekből készülnek, és szükség szerint hengerelhetők vagy hajtogathatók.

A rolók többféle stílusban kaphatók, amelyeket különböző módon szerelnek fel az ablakra. A leggazdaságosabb rolókat egy olyan külső rendszerrel látták el, amely lehetővé teszi az árnyékolás összes különféle mechanizmusának és rögzítési rendszerének megtekintését (amely összefonódás esetén is segíthet!). Az árnyékoló komponensek kifinomultabb megjelenést biztosítanak. A római redőnyhöz hasonlóan a rolók is természetes és szintetikus szövetek széles választékában kaphatók. Gyakran további funkciókkal rendelkeznek, például termikus vagy sötétítő béléssel (így hatékony sötétítő árnyékot hoznak létre), és kettős rolók formájában is elérhetők - mely esetben lényegében két roló van felszerelve ugyanarra a tartóra.

10. Tie-up megoldások

A tie-up olyasmi, mint a roló és a függöny kereszteződése. A tie-up megoldások sokféle anyagban kaphatók. Ezek a függönyök olyan szövetdarabból készülnek, mely egy része túlnyúlik a redőnyön.

A redőnyt húzza fel, majd kösse a helyére. Ez az árnyékolási stílus inkább alkalmi vagy vidéki megjelenést kínál, amely összhangot képez a többi dekorációval.

11. Napellenző

A napellenzők nagyon hasonlítanak a redőnyökhöz. Céljuk, hogy csökkentsék a szobába kívülről bejutó napfény, UV-sugarak és hő mennyiségét, miközben teljes kilátást biztosítanak. Ha fő szempontja a napfény erejének csökkentése a helyiségben, a napellenző a legjobb választás.

12. Kültéri redőnyök

A kültéri redőnyök általában tartós, időjárásnak ellenálló anyagokból készülnek, és az általuk borított ablakokon (vagy üvegajtókon) kívül helyezkednek el. A külső redőnyöket gyakran használják a terasz ajtajain vagy ablakain, hogy csökkentse a napfény és a hő mennyiségét, amely bejut a helyiségekbe, bár gyakran használnak erre a célra beltéri redőnyöket, például napellenzőket vagy tetőablak-redőnyöket (vagy télikerteket).

13. Tetőablak redőnyök

A tetőablak redőnyök sokféle stílusban kaphatók, köztük görgős, rakott és cellás. Ezeket a redőnyöket úgy tervezték, hogy nehezen hozzáférhető tetőablakokat fedjenek le. A télikertek redőnyei tetőablak-árnyékolásokat is megoldhatnak (télikertek üvegtetejének fedésére és szigetelésére használják). A porózus redőnyök elsősorban a szigetelő tulajdonságaik miatt népszerűek a tetőablakoknál. A tetőablakos redőnyök általában egy kivehető rúddal vannak felszerelve, amelyet az eszköz felhúzására, leengedésére vagy beállítására használnak. Mindezt fogantyú segítségével is meg lehet oldani. Ezen kívül, automatikus változatok is elérhetők ezen függönytípus esetén.

14. Intelligens redőnyök

Habár még mindig futurisztikus hangulatot idézhet, azonban az intelligens redőnyök az okos otthoni technológiának köszönhetően egyre gyakoribb választások. Az intelligens redőnyök és rolók számos hagyományos stílusban, valamint a csúcstechnika új stílusaiban is kaphatók. Az intelligens redőnyök szinkronban vannak az okostelefon alkalmazással, így együttesen vagy külön-külön is vezérelhetők. Be lehet programozni úgy, hogy a nap folyamán bizonyos pontokon kinyíljanak és bezáruljanak. Az intelligens redőnyök nemcsak igényes megoldások, hanem segíthetnek az energiaköltségek megtakarításában is. Ha érdekli az intelligens redőny, de nem akar pénzt költeni otthona utólagos felszerelésére, intelligens vezérlők is rendelkezésére állnak. Ezek az intelligens kezelők lehetővé teszik a meglévő redőnyök felszerelését ugyanolyan típusú intelligens technológiával,

C. Redőnyök anyag-és színválasztéka

Nem csak a redőnyök és árnyékolók kaphatók széles választékban, hanem az anyagok és színek is. Attól függően, hogy melyik helyiségbe telepíti a redőnyöket, személyes ízlésének megfelelően valószínűleg fontos lesz az anyag, amelyből azok készülnek.

1. Fa

A fa árnyékolók népszerű választások napjainkban. A fa természetes szépségét és melegségét hozzák otthonába, és sokféle anyagban és színben kaphatók. A fa redőny remek választás az otthon legtöbb szobájához. Azokban a helyiségekben azonban, ahol nagy a páratartalom, nem ajánlott. Mivel a fa természetes anyag, amely az idő múlásával tágulhat és összehúzódhat, a fa redőnyök hajlamosak a deformálódásra, hasadásra, repedésre vagy törésre. Így fontos, hogy milyen fa anyagot választ otthonába, ugyanis léteznek tartósabb és kevésbé időtálló fafajták is.

2. Mesterséges fa

A műfából készült árnyékolók ugyanolyan szép megjelenést nyújtanak, mint az igazi fa. Ezek azonban szintetikus anyagokból készülnek, ami a mesterséges fa redőnyöket gazdaságosabbá teszi, mint a fa redőnyöket. Mivel nem természetes fából készültek, nagyobb páratartalmú helyiségekben, például fürdőszobákban is használhatók. Mivel a fa árnyékolók rendkívül tartósak és megfizethetőek, nagyon népszerű választássá váltak a vevők körében.

3. Műanyag

A műanyag redőnyök a leggazdaságosabbak az összes anyag közül. Sokféle színben és méretben kaphatók. Minden helyiségbe alkalmasak, különösen azokon a területeken, ahol a szövet függönyök nem lennének alkalmazhatók (például egy fürdőszoba ablaka). Ezek azonban nem biztosítják azt a fényűző megjelenést, mint például egy valódi fa redőny. Fontos megjegyezni azt is, hogy a műanyag termékek kiválasztásakor figyelembe kell venni a környezetet - tehát ha környezetbarát, akkor fából készült terméket válasszon. Ne felejtsük el, hogy a műanyag redőnyök tág fogalomnak számítanak, és magukban foglalhatnak más típusú műanyag redőnyöket is.

4. Fém

A fém redőnyök hasonló megjelenést kölcsönöznek otthonának, mint a műanyag redőnyök, és még szélesebb választékban kaphatók. Ellenállnak a nedvességnek, ami nagyszerű választás fürdőszobák és párás környezetek számára. A fém redőnyök gyakran különböző méretben kaphatók. Mivel fémből készültek, ezek a redőnyök általában több zajjal járnak, ami néhány embert zavarhat.

5. Papír

A papír redőnyök népszerű és gazdaságos választás sokféle stílusú otthon számára. A papír redőnyök leggyakrabban redőzött árnyalatokban kaphatók. A papír árnyalatai általában monokromatikusak, de néha gyönyörű díszítő motívumokat vagy képeket is tartalmazhatnak. A grafikai árnyalatok különösen népszerűek Ázsiában, és gyönyörű és egyedi kiegészítői lehetnek otthonának.

6. Természetes szövetek

A természetes szövet egy népszerű anyag, amelyet rolók készítésére használnak. A különféle szintetikus anyagok elérhetősége azonban kissé csökkentette piaci népszerűségüket. A leggyakrabban használt szövetek a pamut, a juta és a tengeri fű. Ezek a szövetek általában kötőként, hengerként vagy római redőnyként kaphatók. A természetes szövetből készült redőnyök viszonylag könnyen tisztíthatók és tartósak. Azonban nem állnak ellen a fakulásnak, és idővel a nap UV-sugarai roncsolhatják őket.

7. Szintetikus szövetek

A szintetikus szövetek a legnépszerűbb anyagok, amelyeket bizonyos típusú redőnyök készítéséhez használnak, például kötőhengerek vagy római redőnyök esetén. A természetes szövetekhez hasonlóan tartósak és könnyen tisztíthatók. De a szintetikus szövetek általában ellenállnak a fakulásnak is, és gyakran hosszabb ideig megőrzik szépségüket, mint a természetes szövetből készült társaik.

D. Előállítási módszer

A redőnyök vagy árnyékolók gyártásának módja valószínűleg fontos az Ön számára, a tökéletes kivitelezés érdekében. Költségvetésétől és a rendelkezésre álló időtől függően választhat az egyéni ablakok és a kész opciók között.

1. Kész termékek

A kész redőnyöket és árnyékolókat a legnépszerűbb ablakméretekben gyártják. A szállító testreszabhatja őket, hogy jobban illeszkedjenek az Ön ablakaihoz. A gyárilag gyártott árnyékolók sokkal olcsóbbak, és a legtöbb esetben az áruház még a megrendelés napján ki is szállíthatja azokat. Ezeket a redőnyöket általában az ügyfél otthonában telepítik. Bár a kész redőnyök viszonylag széles választékot és stílust kínálnak, mégsem képes ezzel a megoldással teljesen testre szabni az ablakok elrendezését úgy, ahogyan az egyedi redőnyökkel vagy árnyékolókkal lehetséges.

2. Egyedi termékek

Az egyedi redőnyöket a gyártó az ügyfél számára mérésre készíti el. Az egyedi gyártású árnyékolóknak köszönhetően az ügyfél testre szabhatja ablakburkolatának minden aspektusát, beleértve a színt, a felületet, az anyagot, a rendszer konfigurációját és más funkciókat. Az egyedi ablakburkolatok megválasztásának számos különféle előnye van. A személyreszabott gyártási lehetőség azok számára a legmegfelelőbb, akiknek meghatározott alakú, nem szabványméretű ablakaik vannak. A szükséges testreszabási szinttől függően akár egy hétig is eltarthat az egyedi redőny gyártása. A kész árnyékolókat a helyszínre szállítják és egy szakképzett mesterember felszereli azokat. Ahogy el tudja képzelni,

E. A redőnyök tulajdonságai

Minden redőny és árnyékoló a magánélet védelmét szolgálja, és korlátozza a szobába bejutó természetes fény mennyiségét. Néhány redőnynek azonban vannak olyan tulajdonságai, amelyek növelik sokoldalúságukat és hasznosságukat.

1. Sötétítés

A különféle redőnyök egyik legnépszerűbb kiegészítő funkciója a sötétítő szövet. Ezzel az anyaggal a külső fény szinte teljesen elzárható. Ez a funkció népszerű kiegészítés a hálószobákban, valamint azokban a helyiségekben, ahol a privát szféra legfontosabb.

2. Termikus

Egy másik népszerű tulajdonság, amellyel sok redőny rendelkezik, a hőszövet vagy hőszigetelő táskák. A hőszövetet a dekorszövet hátuljára szokták varrni. Bizonyos esetekben hőszigetelő anyag vagy habanyag található a redőnyök belsejében. Ez a további réteg segíti az ablak szigetelését, ami elősegíti a helyiség hűvösen tartását nyáron és a hőtartást télen.

3. Átláthatóság

Lehetőség van átlátszó szövetek hozzáadására a redőnyök esetén, amelyek a terméknek újabb funkcionalitást biztosítanak. Az átlátszó árnyékolók ugyanazt a célt szolgálják, mint más társaik, és az átlátszó anyagok szofisztikált megjelenést biztosítanak minden helyiségben.

4. Újratölthető

Ez a funkció különösen népszerű a kisgyermekes háztartásokban, mivel nincs olyan kábel, amely megrázhatná a gyermekeket. A vezeték nélküli árnyékolók esetén nincs szükség zsinórra, ami lehetővé teszi, hogy kézzel állíthassa a redőnyt. Így a kezelés is sokkal egyszerűbb. Ugyanis valljuk be, ki az aki elsőre ráérez a zsinór helyes használatára?

5. Fentről lefelé lentről felfelé

A fentről lefelé és alulról felfelé mutató funkció hozzáadása nagyszerű lehetőség a vizuális érdeklődés növelésére és a redőnyök sokoldalúságának növelésére. Ezek a rendszerek felülről és lentről mozgathatók, így még több fényvezérlési és privát lehetőséget kínálnak az ügyfélnek. A felülről lefelé és alulról felfelé vezérelhető rolók különösen hasznosak sokablakos helyiségekben, mivel egyedileg beállíthatók érdekes és látványos konfigurációk létrehozására. Bár a felülről lefelé irányítható redőnyök bonyolultabb kivitelezésűek, valójában hihetetlenül könnyű telepíteni és karbantartani őket.

II. További részletek

1. Ár

Mivel nagyon sokféle redőny és árnyékoló elérhető, viszonylag széles az árkínálat is. Számos tényező meghatározza az ablakburkolatok árát. Ezek a tényezők magukban foglalják például a redőnyök stílusát, anyagát és egyéb jellemzőit. Egy másik tényező, amely befolyásolja a redőnyök árát, az a munkavégzés módja. A rolók például lényegesen olcsóbbak, mint a teljesen automatikus rendszerek.

A végső árfaktor a redőnyök felépítése. A kész árnyékolók lényegesen olcsóbbak, mint az egyénileg gyártott termékek.

2. Egyedi termék szempontok

Egyedi termék vásárlása esetén különösen nagy figyelmet igényel a megfelelő anyag és méret kiválasztása. Kész redőnyöknél nincs erre szükség, ugyanis szabványméretekben készülnek, így biztosan megfelelően fognak illeszkedni a kívánt felületre.

Ha online rendel, akkor a megfelelő méret megadása még fontosabb. Mivel a gyártó az Ön által megadott pontos méretek alapján állítja elő a redőnyöket, a pontosság kulcsfontosságú szempont annak biztosításában, hogy az elkészült termékek tökéletesen illeszkedjenek otthonába. Ha úgy gondja, Ön nem tudja megfelelően kivitelezni a mérést, keressen fel erre egy szakembert.

3. Stílus

A sokféle típusú redőny mellett nem okozhat gondot annak meghatározása, hogy pontosan milyen kategóriájú redőnyök illenek otthonába. Azonban, ha ötletre vagy tanácsra van szüksége az árnyékolók terén, nézze meg ezeket a belsőépítészeti tippeket, vagy keressen ihletet a Pinteresten.