Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Cement esztrich
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 275 szakember
4 442 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Cement esztrich

Szakértőre van szüksége a Cement esztrich kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Cement esztrich

Mi a különbség a beton és az esztrich között? Ezt a kérdést sokan felteszik, akik szeretnének alapokat, teraszt építeni, vagy egyszerűen csak tájékozódni az építőanyagokról.

Az emberek alapvető kérdései:
Mi az a beton?
Mi az a beton esztrich?
Esztrich, mi az?
Miért a beton esztrich?
Mit jelent a hasznos esztrich kifejezés?

Milyen típusú esztricheket ismerünk?
Cement esztrich
Zsírkő aszfalt esztrich
Szintetikus gyanta esztrich
Kalcium-szulfát esztrich
Magnezit esztrich

A beton és az esztrich közötti különbség

Az esztrich és a beton kifejezések gyakran zavart okozhatnak, mivel a betont használják alapként, de esztrichet is talál a padlón. És még a beton esztrich fogalma is létezik. Tehát mi a különbség a két kifejezés között, vagy mindkét kifejezés ugyanazt jelenti? Ez az útmutató segít megismerni ezt a terminológiát.

Mi a különbség a beton és az esztrich között?

Röviden: az egyik anyagot az adalékanyagok (beton), a másikat az alkalmazási terület (esztrich) határozza meg.

Mi az a beton?

A beton szemcsés kőből, például kavicsból vagy homokból, cementből (amely viszont agyagból és mészből áll), keverővízből és esetleg más adalékanyagokból, kötőanyagokból vagy katalizátorokból áll.
A beton egyszerűen kőzet, agyag és mész nedves keveréke.
A beton szárítása és megkeményedése során vannak olyan kémiai folyamatok, amelyek kristályos kötéshez vezetnek.

Ezáltal a beton kemény és ideális alapozáshoz és egyéb felhasználási célú építőanyagként. Van még beton bútor is!

A beton azonban nem az utolsó alapozó réteg, különösen a lakóingatlan-szektorban. Mielőtt laminátumot, csempét, parkettát, linóleumot, szőnyeget és hasonlókat fektethetne a padlóra, fel kell vinni az esztrichet.

Beton esztrich, mi ez?

Az esztrich betonpadló egyszerűen egy finomabb betonréteg, amelyet egy meglévő és edzett betonalapra fektetnek. Az esztrich általában cement, adalékanyag és homok egyszerű keveréke, de vannak speciális esztrichkeverékek is speciális alkalmazásokhoz.
Az esztrich közvetlenül az alapbetonra vihető fel, vagy felületkezelésként egy merev szigetelőanyag rétegre is felvihető. 

Mi az esztrich?

Az esztrich egy fedő és kiegyenlítő réteg, amelyet beton alapra fektetnek és kiegyenlítenek. Az esztrich hasonló alkatrészekből állhat, mint a beton, de vannak különböző típusú esztrichek.

Más szóval: a betont az összetevői határozzák meg, míg az esztrichet a funkciója határozza meg.

A következő típusú esztrichek léteznek:

  • Cement esztrich (CT)
  • Aszfalt esztrich (AS)
  • Szintetikus gyanta esztrich (SR)
  • Kalcium-szulfát esztrich (CA)
  • Magnezit esztrich (MA)

Nem minden típusú esztrichhez használnak vizet, ami nagy különbség a betonhoz képest. A betonnak vízre van szüksége ahhoz, hogy tartós építőanyaggá váljon, amelyet sokan használnak.

Miért használjon beton esztrichet?

Három okból alkalmazzák:

A meglévő betonpadló megjelenésének javítása. A betonnak számos formája és feltétele van. A betonpadló szerkezetileg jó lehet, de felületi sérülést, foltot, érdességet vagy inkonzisztens elszíneződést figyelhetünk meg rajta. Az esztrich felületkezelése vonzó, homogén és sima felületet biztosít.

Az esztrich egyenletes alapot nyújthat csempe, parketta, linóleum vagy vinil lerakásához.

Alkalmas padlófűtés burkolására is. A padlófűtési rendszerek általában csövekből állnak, amelyek fűtött vizet szállítanak. Ezeket a csöveket esztrichbetonnal öntik, így teljesen el vannak rejtve, és az esztrich hővezetőként működik.

Az esztrich típusai

A legelterjedtebb esztrich típus az egyszerű betonkeverék. Mivel azonban a felület látható, jobb minőségű cementet, kisebb és nagyobb adalékanyagokat és finom homokot választunk.
Az esztrich tovább javítható színes festék, például fém-oxid pigment hozzáadásával.

Továbbá szálak adhatók az esztrich keverékhez, ami növeli a szilárdságot és csökkenti a csúnya repedések kockázatát a jövőben.
Az ilyen típusú esztrichek általában 4500-7000 forintba kerülnek négyzetméterenként.

Ha időhiányban szenved, nem kell aggódnia a költségvetés miatt, természetesen lehetőség van előre kevert esztrich vásárlására. Az ilyen termékek a felületkezelés megbízható konzisztenciáját biztosítják, és olyan gyorsan megszáradnak, hogy akár négy óra alatt is átadhatók.
A kissé drágább vegyes esztrich négyzetméterenként 5500 és 8000 Ft között mozoghat.

Egy másik típusú esztrich az anhidratált esztrich.
Ez egy folyadék, amelyet a padlóra öntenek, és ezért kevesebb alkalmazási készséget igényel. A folyadék magától szintbe kerül, és 48 órán belül megszárad és sima marad.

Az ilyen típusú esztricheket általában padlófűtési rendszerekben használják.
A könnyű használat miatt ez az esztrich négyzetméterenként körülbelül 4000 és 5500 Ft közötti árkategóriában van.
Felhordás után az esztrich betonpadló vonzóbb és tartósabb, mint a hagyományos betonpadló. A beton azonban továbbra is beton marad, és részecskéi porrá bomlanak. Az esztrich folyadékot is felszívhat a betonból, és foltos lehet.

Mindkét probléma kiküszöbölhető különféle jól átgondolt rendszerek használatával. A folyamat a padló mikrocsiszolásával kezdődik, megnyitja a pórusokat és kiküszöböli a mikrofelület érdességét. Ezután sűrítőanyagot visznek fel a padlóra, amely behatol az aljzatba, kémiai reakciót indít el, és szabad mész- és kalcium-hidroxid-kötést hoz létre. Az eredmény egy keményebb felület, amely ellenáll a kopásnak, és így nincs porképződés. További polírozás után védő tömítőanyagot alkalmaznak. Ezáltal az esztrich padlója ellenállóbb a folyadék kiömlésével szemben, amely nem szívódik fel, és könnyen letörölhető.
Az ilyen rendszerrel kezelt esztrichekkel ellátott betonpadlók sok évig tartanak, és minden márványpadlóhoz hasonló felületet biztosítanak, és az ár töredékéért.

Röviden leírás az esztrich különböző típusairól

A továbbiakban részletesebben megvizsgáljuk a fenti esztrich típusokat. Így pontosabb képet kaphat.

Cement esztrich

A cement esztrich egy fedő és kiegyenlítő réteg, amelyet a DIN EN 13 813 szerint CT-nek is neveznek.
A cement esztrichet beton esztrichnek is nevezik, mert az alkatrészek megközelítőleg azonosak. Homokot és cementet használnak, például 3:1 keverési arányban.
A homok szemcsemérete kevesebb, mint 8 mm, egyes esetekben legfeljebb 4 mm. A keverékhez vizet is használnak. A gyorsbetonhoz hasonlóan a cement esztrich gyors altípusa is létezik. Különféle adalékanyagokat tartalmaz, amelyek előnyben részesítik vagy felgyorsítják a kötési folyamatot. 

Zsírkő aszfalt esztrich

A zsírkő aszfalt esztrichet AS-nek is nevezik, és a fenti példával ellentétben semmi köze a vízhez. Ez a fajta esztrich bitumenből, homokból, zúzott kőből és kőporból áll.

A keveréket 230°C-ra melegítjük öntésre és bevonásra, vagy öntött aszfalt esztrich bevonására.
Ennek az esztrichnek az az előnye, hogy ellenáll a víznek és a gőznek.
A keverék hangszigetelő jellegével együtt alacsony hővezető képességgel is rendelkezik, ezért ez a fajta esztrich gyakran ideálisnak tűnik a padláson. Ezenkívül gyorsan elkészül.

Vannak azonban hátrányai is:
Fa, linóleum és egyéb padlóburkolatok felhordása előtt egy védőréteget kell létrehozni a vegyi kölcsönhatások megelőzése érdekében. A talkum aszfalt esztrich szintén nem érintkezhet ásványi építőanyagokkal.
Például a habarcsvíz, amely erősen lúgos jellegű, káros az anyagok bizonyos keverékeire. Falazat vagy más habarcs alkalmazásánál a habarcs és az öntöttvas esztrich között elválasztó rétegnek kell lennie.

Szintetikus gyanta esztrich

Az esztrichekhez használt szintetikus gyanta általában műgyanta. Más műanyagok azonban használhatók. Gyakran nem használnak műgyanta esztrichet, ami részben annak magas ára miatt van.

Különösen akkor alkalmazható, ha rendkívül rövid száradási időre van szükség, vagy a későbbi használat során megnövekedett dinamikus terhelés várható.
Bár előny, hogy az esztrich vízálló, de hiteltelen is. A biszfenol A, az egyik keményítő, amely szintetikus gyantás esztrichekben használható, esetében kipárolgás figyelhető meg, amely meddőséget okozhat.

Kalcium-szulfát esztrich

A szulfátos esztrichet ismerten gipsz-esztrichnek is nevezik, mert cement helyett, kötőanyagként kalcium-szulfát-hemihidrátot használnak. Ha vízzel érintkezik, kalcium-szulfát-dihidrát, azaz gipsz képződik.

Az anhidrit esztrich kifejezés is gyakori.
A kalcium-szulfátos esztrichet néha előnyben részesítik a cement esztrichnél, különösen nagyobb területeken. Mivel itt a felület csökkenésére lehet számítani a széleken vagy a közepén. Ez az esztrich azonban érzékenyebb a nedvességre, különösen a tartós nedvességre, penészesedéssel jár.

Magnezit esztrich

Az öt esztrich közül az utolsó egy magnezit esztrich, amelyet korábban gyakran kőfának neveztek.
A magnézitet főleg esztrichekhez használták a második világháború után, mert a cementet csak kiosztásra értékesítették/forgalmazták.

Ennek az esztrichnek a legnagyobb hátránya a magas nedvességérzékenység. Ez azonban semmit sem jelent a kert és a terasz számára!

Mit jelent a hasznos esztrich kifejezés?

A hasznos esztrich olyan esztricheket jelent, amelyeket közvetlenül padlóként használnak padlóburkolat használata nélkül.
Különösen az iparban és a csarnokokban (raktárak, vásárok, gépműhelyek) nem alkalmaznak további padlóburkolatokat a beton vagy cement esztrichre.

Annak érdekében, hogy az ilyen típusú aljzatok hosszú ideig tartósak legyenek, és minimálisra csökkentsék a karbantartást, többek között betontömítést használhat sikeres módszerként.

Magnézium és magnézium-klorid keveréke megtalálható sok régi épületben. Faforgács vagy homok helyett fát használtak.