Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Árokásás, csatornázás
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Árokásás, csatornázás

Szakértőre van szüksége a Árokásás, csatornázás kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Csatornaépítés - Lakossági csatornázás kiépítése

A házat egy általános elágazáshoz kötõ csatornacsõt, vagy a jellemzõen az utcaszint alatt elhelyezkedõ fõ csatornacsõt oldalsónak is nevezzük. Általában olyan csőről van szó, amelyet a fagy mélysége alá temetnek egy megfelelően előkészített és ferde árokba. A lejtés a munka legfontosabb szempontja, mert ez határozza meg, hogy a cső milyen jól ürül a gravitáció hatására. Az új oldalsó csatorna beépítésének alapfolyamata öt fő lépésre osztható. A telepítés minden részletével az önkormányzati hatóság foglalkozik, és egy vagy több ellenőrzéssel kell jóváhagyni.

Egyértelműen tengerszint feletti magasság legyen

A szennyvízcsatorna beszerelésének első fontos lépése annak megállapítása, hogy milyen messzire kell elmennie a csőnek, és a cső mindkét végének magasságát (mélységét). Háztartási beépítésnél a csatornacső általában a ház fő lefolyójának kivezetésénél kezdődik az épület alapjaiban. A vonal ezután leereszkedik a lejtőn addig a pontig, ahol a városi ághoz vagy a fő összeköttetéshez csatlakozik egy elágazásnak nevezett kapcsolaton keresztül. A magasságok lézeres magasságmérővel, GPS-szel vagy hagyományos földmérő berendezéssel mérhetők és mérhetők.

Számítsa ki a lejtőt

A kezdeti lejtő kiszámításához a cső magasságát és hosszát kell használni. Ha a végső magasságot kivonjuk a kezdeti magasságból, megkapjuk a teljes magasságcsökkenést. Az esést elosztva a cső teljes futásával (hosszával) megkapjuk a meredekséget.
Például, ha a csővezeték 1,8 m mélyen találkozik a központi hálózattal, és 1,2 m mélyen a háznál kezdődik, a teljes csökkenés 0,6 m. Ha a cső 24 m, a lejtése:

0,6/24 = 0,025 vagy 2,5 százalék

Az oldalak szabványos minimális lejtése (a legtöbb területen) 2 százalék vagy 2 méter 30 m hosszúságig. A tényleges lejtő kissé meredekebb lehet, de meg kell felelnie a helyi szabványok követelményeinek. A túl meredek lejtő a folyadékok gyorsabb áramlását okozza, mint a szilárd anyagok, ami eltömődéshez vezet. A túl sekély lejtő viszont nem hoz létre elegendő sebességet a megfelelő vízelvezetéshez. 

Ásson egy árkot, és rakja le az alapot

Az oldalsó csatorna kotrását körültekintően kell elvégezni, hogy elkerüljük a talaj szükségtelen megbolygatását. Az üledékképződés minimalizálása érdekében minden bolygatott talajt alaposan össze kell tömöríteni. A legtöbb esetben az a legjobb, ha a feltárást a lehető legszűkebbre szabjuk (minimálisra csökkentve a talajbolygatást), amihez azonban pontos ismerete szükséges, hogy hol végződik a vezeték. Néha szélesebb árokra van szükség.

A feltárás aljának simának és tömörnek kell lennie, és követnie kell a kívánt lejtőt. Az ágyazóanyagot, általában homokot, gyakran helyeznek az árokba, hogy a cső folyamatos alátámasztását biztosítsák. A homok is sokkal könnyebben lejthető, mint a talaj, ami lehetővé teszi a lejtés finom beállítását a csövek felszerelése előtt.

Szerelje fel a csöveket

A csatornacsövet szekvenciálisan, szakaszonként szerelik fel, általában a cső alsó végétől kezdődően, és magasabbra haladva. A modern csatornacső PVC-ből készül, és tömítéssel vagy oldószeres ragasztóval van összekötve. A lakossági vezetékek szabványos csőmérete 10 cm. A helyi szabványok határozzák meg a csővezeték szükséges anyagát és méretét.

A cső minden részének külső végének felfelé kell nézniük, hogy minimálisra csökkentsék a csőcsatlakozások szivárgásának változásait. A csővezeték a helyi előírásoknak megfelelően csatlakozik a központi hálózathoz. A telek végén a legtöbb szabvány egy vagy két elválasztót ír elő, amelyek könnyű hozzáférést biztosítanak a szívó- vagy tisztítócsőhöz egy rugóval.

Töltse fel az árkot

A szennyvízcsatorna oldalának teljes beépítése és a végső átvizsgálás után a projekt az árok visszatöltésével zárul. A visszatöltési folyamat gyakran egy homokréteggel kezdődik, amely védi a csövet és megszünteti a cső körüli hézagokat. Ezután az árkot rétegenként talajjal borítják, minden réteget gondosan tömörítenek, hogy megakadályozzák az ülepedést.

A tömörödött talaj első rétegére érdemes figyelmeztető szalagot felhelyezni, erre gyakran van szükség. Ez figyelmezteti a dolgozókat a csövek jelenlétére, és megakadályozza a véletlen károkat a területen végzett ásatások során.