Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Érintésvédelmi felülvizsgálat és más mérések
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 273 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Érintésvédelmi felülvizsgálat és más mérések

Szakértőre van szüksége a Érintésvédelmi felülvizsgálat és más mérések kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Gyakran ismételt kérdések az ellenőrzésekről és felülvizsgálatokról

Miért ajánlatos ingatlanellenőrt alkalmazni?

Az ingatlanvásárlás az egyik legnagyobb pénzügyi kötelezettségvállalás az emberek életében. Minden vevő - kezdve azoktól akik ritkán vásárolnak egészen azokig, akik sok otthont vásároltak már eladás és nyereség céljából - részesülhet a ház ellenőrzésében, mert az ingatlan megvásárlása előtti felülvizsgálatnak számos előnye van.

A potenciális vásárlók könnyen észrevehetik a kopott villanykapcsolókat, a mennyezeten lévő szivárgás után maradt foltokat és a padló karcolásait. Az ilyen típusú hibák egyszerűen megoldhatók. Azonban egy széleskörű otthoni ellenőrzés számtalan rejtett és költséges szerkezeti problémát tárhat fel. Az ingatlan-szakértő értékelheti a HVAC-rendszer (fűtés, szellőzés és légkondicionálás), a tetőtér, a külső szigetelés, a vízvezetékek és az elektromos rendszerek állapotát. Fontos tudni, hogy az ingatlan ellenőrzése súlyosabb problémákat is felfedhet, mint például a ház egyenetlen ültetése, amely befolyásolja a padlók és falak integritását. Az efféle komoly gondok kijavítása rendkívül drága is lehet. A szakképzett ingatlanellenőr továbbá megállapíthatja az egészségtelen radioaktív radonszintet is, amely kiküszöböléséről az új tulajdonosoknak kell gondoskodniuk.

Az ingatlan átfogó ellenőrzése lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy elkerüljék az esetleges hirtelen fellépő kiadásokat és így lehetőségük nyílik a kétes házvásárlástól való elállásra.

Mit kell tudnom, mielőtt ingatlanközvetítőt alkalmaznék?

Ha házvásárlást fontolgat, célszerű ingatlanközvetítőt fogadnia, hogy megbizonyosodjon arról, hogy befektetése nyereséges lesz és az ingatlant nem sújtják semmiféle komoly problémák. Ez egy nagy döntés, ezért is érdemes szakember segítségét kérni. Ingatlan ellenőr alkalmazása esetén végezzen piackutatást az Ön lakhelyének környékén, konzultáljon ismerőseivel az esetleges ajánlatokról és nézzen utána a kiválasztott ellenőrök online értékeléseinek. Győződjön meg arról is, hogy potenciális ellenőrje szakképzett-e az Ön által érdekelt területen végzendő ellenőrzésekhez. Mindezt könnyedén megteheti a Wilión.

Egyes államok nem igényelnek engedélyt vagy igazolást az ingatlan ellenőröktől. Szakképzett ellenőr alkalmazása azonban biztosítja a szakképzettséget. Győződjön meg arról is, hogy be van-e biztosítva, így ha egy ellenőr költséges hibát követ el, annak finanszírozási költségeit fedezi a biztosítás. A szakember az ellenőrzés végén szakértői jelentést szolgáltat Önnek. Utánanézhet a potenciális szakembereknek, ha korábbi jelentéseikre példázatot kér, hogy ezáltal meggyőződjön arról, hogy a felülvizsgálatot alaposan elvégezték-e. Kérdezze meg az ellenőrt, hogy teljes munkaidőben végzi-e munkáját, mert ez jó ismérv a munkájára tekintettel. Legvégül ellenőrizze, hogy a szakértő tagja-e az ellenőrök országos szakmai szövetségének, ami szintén remek jel a megbízható szakemberre vonatkozóan. Ha ezeket a feladatokat elvégzi, a következő ingatlanlátogatás során sokkalta több nyugalomban lesz része.

Miért felelnek az ingatlanellenőrök?

Új ingatlan vásárlásakor indokolt a lakás ellenőrzését elvégezni egy szakképett ingatlan ellenőrrel, a jövőben előforduló váratlan és költséges javítások elkerülése érdekében. Például egy ingatlan felülvizsgálata során felfedezhet olyan szerkezeti problémákat, amelyek befolyásolhatják az ingatlan működését és üzemeltetését, a szellőzéssel vagy légkondicionálással kapcsolatos problémákat vagy azt, hogy a ház rendszertelenül működik, ill. falai repedeznek. Szakképzett vagyonbiztosítási ellenőr alkalmazásával elkerülheti az ilyen költséges kockázatokat. A vagyonellenőrnek nem szabad kifelejtenie semmit, amit az eladás előtt meg kell javítani és amelyet a vevőnek saját költségén kellene megjavítania a ház megvétele után.

Ha az ellenőr szolgáltatása nem foglalja magába a biztosítást és egyúttal figyelmen kívül hagyja az ingatlan állapotának alapvető hibáit, akkor fennáll a veszély, hogy az esetleges javítások költségét Önnek kell majd folyoósítania. Azonban nincs arra garancia, hogy ezt a pénzt bármikor is visszakapja majd. Ezért a legjobb az, ha egy megbízható biztosítással és engedéllyel rendelkező ingatlanellenőrt alkalmaz, aki a szakmai biztosítási szerződésével fedezheti az lehetséges kiadásokat.

Mennyibe kerül egy ingatlanellenőr alkalmazása?

Egy ingatlanszakértő szolgáltatásainak ára sok tényezőtől függ:

 • A tapasztaltabb ellenőrök általában magasabb munkadíjat számítanak fel.
 • A legtöbb ellenőr az ingatlan méreteinek megfeleően határozza meg a fizetendő díj mértékét. A ház területének növekedésésvel nőnek az ingatlanellenőrzések költségei is.
 • Az ingatlan kora is befolyásolhatja az ellenőrzést illető kiadásokat.
 • Továbbá, egy vidéki térség ingatlanának felülvizsgálata jóval drágább eljárás lehet, ha a szakértőnek el kell utaznia a kiválasztott lakás ellenőrzéséhez.

Emellett az ingatlantulajdonosok átalánydíj ellenében megkezdhetik az általános felülvizsgálatot. Ezt követően vagy ezzel párhuzamosan szakavatottabb ellenőröket is alkalmazhatnak ahhoz, hogy alaposabban megvizsgálják a konkrét problémákat. Ezek a problémák magukba foglalják például az ingatlanokról szóló statikai szakvéleményt, a baktériumok mennyiségét a kutak vízrendszereiben, a penészgombát és a egyén káros anyagok jelenlétét, illetve a víz, gáz, szennyvíz vagy szeptikus tartályok ellenőrzését. A leendő vásárlóknak előzetesen mérlegelniük kell a szakértő bevonását, amikor az alapos ellenőrzésre szánt költségvetést készítik, mivel az ellenőr szolgáltatása nyújthatja a legnagyobb kényelmet számukra a vásárlásról való döntéshozatal során.

Milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha megvizsgáltatja a házat, mielőtt eladná?
 • Az értékesítés előtti ellenőrzéseknek számtalan előnye és hátránya is van. Az előnyök a következők:
 • Az értékesítés előtti felülvizsgálatok során felfedezheti és kijavíthatja a korrigálásra szoruló elemeket.
 • A korai ellenőrzés időt biztosít a javításokra és korszerűsítésekre az ingatlan eladásának előkészítése érdekében, ezáltal magasabb árat kérhet lakóingatlanáért és elérheti vele a lehető legtöbb potenciális vásárlót.
 • Ha az Ön által meghirdetett ingatlant örökölték, az eladás előtti ellenőrzés során a tulajdonjog átvétele előtt Ön tudatva lesz arról, hogyan gondozták a házat a korábbiakban.
 • Az értékesítés előtti felülvizsgálat előtt szükséges módosítások elvégzésével mind az eladót, mind a vevőt potenciálisan aggályos tárgyalásoktól mentheti meg. Ha a vásárló ingatlanellenőre olyan hiányosságokat fedez fel, amelyekről Önnek nincs tudomása, előfordulhat, hogy alacsonyabb árban kell megegyeznie a lehetséges vevővel az elengedhetetlen javítások költségeinek fedezését illetően.
 • Másrészt pedig az értékesítés előtti ellenőrzés elvégzésével kapcsolatosan fennállnak bizonyos hátrányok is:
 • Az eladó jogilag meghatározott módon köteles a vásárlót az ingatlannal kapcsolatos problémákról tájékoztatni. Ha az ingatlan felülvizsgálata feltár egy jelentős és költséges problémát, akkor arról mindenképpen informálnia kell a vevőt.
 • Az előzetes ellenőrzés elvégzése megnöveli az ingatlan értékesítésének kiadásait. A felülvizsgálatok költségei általában 54 562,5 Ft fölött mozognak, de az adott körülményektől függően az jelentős mértékben változhat.
 • Végső soron pedig, az előzetes felülvizsgálat nem garantálja, hogy az ingatlanellenőr nem fedez fel olyan problémákat, amelyekre az Ön által elrendelt ellenőrzés során nem derült fény.
Az ingatlanellenőrzés után elállhat-e a vásárló a szerződéstől?

Igen, a vevő az ingatlan ellenőrzését követően elállhat a szerződés aláírásától, de csak abban az esetben, ha ez a lehetőség az eredeti adásvételi szerződésben is szerepel. A visszavonásra és visszatérítésre általában korlátozott idő áll rendelkezésre, amely nagyjából három napot ölel fel. Ezen időpont után is fölmondhatja a szerződést, viszont ilyen helyzetben nincs biztosíték arra, hogy visszakapja a pénzét.

Ritkán fordul elő, hogy az ingatlan ellenőrzése csak és kizárólag pozitív tákékoztatást nyújt. Az ingatlanellenőrzést összefoglaló jelentések részletesen körülírják a háztartás legfőbb hibáit, amelyek kijavítása költséges eljárás lehet, valamint a kisebb és könnyebben javítható problémákat is. Ha a potenciális vevő az ingatlanban olyan hibát is felfedez, amelyet az ellenőrzési jegyzőkönyv nem tartalmaz (például penész a házban vagy nedvesség az alagsorban), a vásárlónak jogában áll egy egy szakképesített ellenőrt alkalmaznia felülvizsgálat elvégzése érdekében. Ennek következtében a potenciális vásárló meggondolhatja magát az ingatlan felülvizsgálata után. Illetve, ha végbemegy egy másodlagos szakellenőrzés, amely költséges problémát tár fel, a vevő ezt követően is dönthet úgy, hogy eláll a vásárlástól.

Ha esetleges hiányosságok merülnek fel, a vevőnek nem feltétlenül kell elállnia a vásárlástól az ingatlant érintő ellenőrzést követően. Ha olyan nehézségek látnak napvilágot, amelyek kijavítása nélkülözhetetlen, a vásárló tárgyalhat az értékesítővel a megállapodás további fenntartásában, miközben az eladó kiküszöböli a problémákat. Alternatív megoldásként a vásárlók és az eladók átértékelhetik az ingatlan árát, amely figyelembe veszi a felülvizsgálat jelentésében meghatározott javítási költségeket is.