Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Energiatakarékos ház
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Energiatakarékos ház

Szakértőre van szüksége a Energiatakarékos ház kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Az alacsony energiaigényű házak, különösen azok, amelyek tiszta zéró energiahatékonyságot kívánnak elérni, számos energiahatékony anyagot és építési technológiát használnak, amelyeket be kell építeni a tervezés legkorábbi szakaszaiba. A tervezők és építészek általában nem tudnak meghatározni bizonyos energiarészleteket, vagy figyelmen kívül hagyhatják az energiahatékonysági stratégiákkal kapcsolatos egyes döntéseket a tervezési szakaszban, ami további költségekkel jár az építők számára. A sikeres nulla energiaigényű projekthez az építészeknek és a tervezőknek építőikkel együtt meg kell tanulniuk a költséghatékony nulla energiájú lakásépítés 12 lépését, és különös figyelmet kell fordítaniuk a következő tervezési stratégiákra, amelyek igény szerint részletezik az építési terveket.

A megfelelő helyszín kiválasztása

A nulla energiájú háztartások ideális helye a zavartalan napsütésnek és az enyhe időjárási viszonyoknak kitett hely, síkdomborzaton. Az épületnek a szolgáltatások, üzletek és a tömegközlekedés közelében kell lennie. Bár kevés hely lesz ennyire tökéletes, a szelektivitás mindenképpen megtérül, ami alacsonyabb költségekben és jobb életmódban jelentkezik. A szoláris kitettség különösen fontos. A napenergia-szolgáltató helyszíni elemzést végezhet annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy elegendő napfény van-e a fal vagy a tető felületén, és javasolja a felületek optimális tájolását és méretét. Mint az gyakran előfordul, a tökéletes szoláris megközelítés nem mindig szükséges. Még akkor is, ha a szoláris megközelítés kevesebb, mint az optimális, vagy egyáltalán nincs, akkor is használhatja az itt tárgyalt összes stratégiát.

Az épület tájolása

Úgy tájolja az épületet, hogy az a lehető legjobban kihasználja a szezonális napszögeket a passzív fűtés és hűtés, valamint a maximális napenergia-termelés érdekében. Az éghajlattól függően ez állhat a passzív napnyereség maximalizálásában hideg éghajlaton, vagy a természetes árnyékolásban meleg éghajlaton. A napelemek esetében a déli tető közvetlen tájolása előnyösebb. Ha azonban a déli tájolás nem lehetséges, vegye fel a kapcsolatot egy naptechnikussal, hogy meghatározza az optimális tájolást és napsugárzást a helyi éghajlati viszonyoknak megfelelően.

Éghajlat

Fontolja meg, hogy a helyi éghajlat hogyan befolyásolja a tervezést. Egy méret NEM alkalmas minden éghajlatra. A hőszigetelésnek, a légzárásnak, a páratartalom-szabályozási stratégiának, a napfény megvilágításának és sok más tervezési elemnek tükröznie kell az éghajlati zónákat és a helyi viszonyokat. Különös figyelmet kell fordítani a melegebb éghajlatú területek tervezési igényeire.

Dizájn

A koncepciós szakaszban vegye fontolóra kevesebb és egyszerűbb formák használatát, mint sok kisebb, nagy építészeti összetettségű formákét. Az egyszerűbb építületeket könnyebb és olcsóbb megépíteni, és a légmentes szigetelésük is könnyebben kivitelezhető.

Méret

Ne feledje, hogy a vásárlók a kisebb, de kialakított tereket preferálják, nem pedig az üres tereket magas négyzetméterárakkal. Sok kisebb család kényelmesen ellakhat egy jól megtervezett 1500–1800 négyzetméteres házban átgondolt funkcionalitással, tárolással és forgalmi áramlással. Maga az épület négyzetméterenként több 100 ezer forintba kerülhet, így a teljes terület néhány négyzetméterének elengedése milliós megtakarítást jelent az építési költségekben. Gondos tervezéssel a ház méretének csökkentése energiát takarít meg, és kifizetődővé teszi az összes olyan energetikai fejlesztést, amely ahhoz szükséges, hogy a ház energiamérlege pozitív legyen!

Hőhatár

A projekttervekben világosan határozza meg a termikus határt. Ez azt jelenti, hogy el kell döntsük, mi kerül a kondicionált téren belülre és mi kívülre. Például egy szellőztetett tetőtér és az alagsor a parkosított területen kívül található. Csatornás fűtési és hűtési rendszer kiválasztása esetén különösen fontos, hogy a hely minden módosított formában alkalmas legyen a rendszer összes szükséges elemének a tárolására.

Mennyezetek

Csak egyféle mennyezetet használjon az egész házban, ami lehet lapos vagy boltíves. Valahányszor a mennyezet magassága megváltozik, lesz egy helyiség, amely elválasztja a magas mennyezetű szobát a fűtetlen helyiségtől, általában a padlástól. Ez a "magas fal" nagy problémát jelenthet a légzárásnál és a szigetelésnél. Ennek a falnak a szigetelésének meg kell egyeznie a többi külső faléval, és a szigetelését szilárd anyaggal kell megoldani. Ha egynél több mennyezetmagasság szerepel a tervekben, akkor adjon meg egyértelmű utasításokat a légzárással, a szigeteléssel és a szilárd felületekkel kapcsolatban.

A tető átfedésben van

Tervezzen egy napfény-árnyékolási stratégiát, amely lehetővé teszi az épület energiatermelését, ha az szükséges, és megakadályozza a túlmelegedést, ha nincs rá szükség. Az egyik stratégia a tetők szilárd felületeinek megtervezése és építése, különösen a déli és nyugati oldalon, amelyek közvetlen a délutáni napsütésnek vannak kitéve. Számítsa ki és adja meg a tető déli túlnyúlását, hogy maximalizálja a téli napsütést és minimalizálja a nyári napsütést. Ezeknek a rögzített túlnyúlásoknak kompromisszumnak kell lenniük a tavaszi és őszi hasonló napsütési szögek között, amikor a fűtési vagy hűtési követelmények nagyon eltérőek. Alternatív megoldás lehet a szerelősín konzol egy rövidebb, rögzített 30-45 cm-es túlnyúlása, figyelembe vétele a külső árnyékolókat, mint például napellenzők vagy a növényzet.

R-értékek

Adja meg az R-értéket, a padló, a mennyezet és az alaprajzok értékét, és az U értékeket az ablakokhoz és ajtókhoz. Hideg éghajlaton a tipikus R-értékek R-30 és R-40 között vannak a falaknál, R-60 a mennyezeteknél és R-38 a padlóknál. Meleg éghajlaton a tipikus R-értékek a falak esetében R-19, a mennyezeteknél R-38 és a padlóknál R-19. Az adott éghajlati zónára vonatkozó optimális R és U értékeket az energiahatékonyság modellezésével kell meghatározni.

Hőhidak

A terveken világosan tüntesse fel a hőhidak elkerülésére irányuló intézkedéseket. Ez magában foglalhatja például a fejlett keretezési technikák alkalmazását a fal-, padló- és mennyezetrendszerekhez, a külső szigetelőburkolatot, valamint a lépcsőzetes és a kettős csapos nyílászárókat.

Szigetelés

Jelezze, hogy a falszigetelést teljesen OSB, Thermoply vagy hasonló anyagokból készült szilárd lemezekkel kell lefedni, és soha ne tervezzen olyan falakat, ahol nehéz a szigetelést megfelelően elvégezni. Különös figyelmet fordítson a pofákra, a padlásokra, a fürdőkádak szélére, a HVAC fűtőberendezésekre és a kandallókárnyakra. Ha dupla csapteleppel húzza a falakat, feltétlenül adjon meg részleteket az üreg zárásáról, ideértve a rétegelt lemezeket, a takarósapkát, a párhuzamos felső lemezeket, és az ablak- és ajtónyílásokon belüli rétegelt lemezbetéteket is. A hatékony alapszigetelés és a légzárás egy fontos pont az energiahatékonyság értékelési listáján.

Légzáró gerenda

Jelölje meg a tervekben az elérendő légmentességi előírást. Ezt általában óránként 50 Pascal (ACH50) értékű légcserében fejezzük ki. A nettó nulla energia eléréséhez szükséges küszöbértéknek 2,0 ACH50-nek vagy kevesebbnek kell lennie.

Légzáró rendszerek

Adja meg az alkalmazott légzáró rendszer típusát. Légmentesen záró gipszkarton, membránok és szalagok, SIGA, aerobarrier tömítés, vagy valami más? A projekttervekbe foglalja bele légmentesen záródó anyagokat és technikákat.

Ventilátor és légáramlás

Adja meg, hogy a gipszkarton mennyezetek felszerelése és a szigetelés telepítése előtt a légcsatornákat teszteljék a váratlan légszivárgások észlelése és azok hatékony lezárására érdekében. Ez a folyamat különösen akkor hasznos, ha a kívánt légszivárgási szint alacsonyabb. Miután elsajátította a technikákat, és megbízhatóan fel tudja mérni a rendszer hibáit, elegendőnek kell lennie egy fúvóajtós tesztelésének az építkezés végén.

Fűtő- és hűtőberendezések

Bölcsen válassza ki az összes fűtési és hűtési berendezést, valamint azok csöveit, csatornáit és hűtőközeg-vezetékeit. Tervezze meg a melegvíz-rendszert, és adja meg annak kívánt hatékonyságát. Rajzolja őket a tervekbe, és emelje ki, hogy minden szivárgást el kell tömíteni. Csővezeték-rendszerek esetén és az összes csövet hőszigeteléssel és levegő manipulátorral ellátni. Fontolja meg az energiatakarékos hőszivattyúk használatát.

Szellőzés

Rajzoljon mechanikus szellőztető berendezéseket és csatornákat a projekttervekre, és ha lehetséges, helyezze a berendezéseket és a csatornákat a módosított épületszerkezetbe. Ne feledje, hogy a hővisszanyerő ventilátoroknak kondenzvíz-elvezetésre van szükségük. A tervekben tüntesse fel a berendezés minden hatékonysági fokát. Kövesse ezt a hat lépést a megfelelő hővisszanyerő szellőzés megtervezéséhez és a berendezések kiválasztásához.

Vízmelegítő

Döntse el, hogy milyen típusú vízmelegítőt használna, és hogy annak hol lenne a legjobb helye. Az elektromos ellenállású vízmelegítőknek központi helyen kell lenniük egy légkondicionált térben, többnyire fűtött helységben különösen hideg éghajlaton. A túlnyomórészt meleg éghajlaton a hőszivattyús vízmelegítőket a lakóházon kívül egy körülbelül 1000 köbméteres területen kell elhelyezni. A garázs vagy az alagsor is gyakran megfelel, mert ezeket a helyeket nem közvetlenül fűtik, de viszonylag melegek egész évben. A hőszivattyús vízmelegítők olyan vezetékezési lehetőségeket is kínálnak, amelyek lehetővé teszik a ház belsejében való elhelyezésüket. Ha légzáró háztartásokban gázzal működő vízmelegítőket használnak, azoknak zárt égésű modelleknek kell lenniük.

Napenergia-rendszer

Pontos energiamodell alapján határozza meg egy olyan fotovoltaikus rendszer optimális méretét, amely megfelel a ház energiaigényének. Ellenőrizze, hogy elegendő tetőterület van-e a megfelelő lejtéssel és tájolással ahhoz, hogy elegendő energiát szolgáltasson a nulla energiaküszöb eléréséhez. Győződjön meg arról, hogy a kémények, a szellőzőnyílások és más tetőnyúlványok a napelemeknek szánt felületeken kívül helyezkednek el.

Készülékek

A tervekben listázza az energiamodellezés során kiválasztott energiahatékony készülékeket és azok besorolását. Az Energy Star termékek listája egy jó oldal a hatékony eszközök kiválasztásához. Ne felejtse el figyelembe venni az elektromos szárítógépeket és tűzhelyeket azok magas energiaigénye miatt.

Kooperáció

A tervezési folyamat elején hozzon létre egy projektcsoportot, amely magában foglalja az összes releváns építőipari szakmát, beleértve az épületvázgyártókat, a szigetelőket, a vízvezeték-szerelőket, a villanyszerelőket és a napelemek szállítóit. A csoportnak a közös javaslatában meg kell határoznia az energiahatékonyság növelését célzó legköltséghatékonyabb intézkedéseket és azok végrehajtásának leghatékonyabb sorrendjét.

TIPPEK AZ ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ HÁZ építéséhez

Az alacsony energiafelhasználású vagy passzívházak egyre népszerűbbek, mert a háztulajdonosok spórolni akarnak a felesleges kiadásokon. Íme 5 fő tipp az építéshez, hiszen mindannyian pénzt akarunk megtakarítani. Alaposan megnézte, hol lakik? Tudatában van, hogy Ön is képes lenne milliókat spórolni az intelligens kialakítás választásával? Vagy meg akarja építeni álmai házát? Számos döntést kell meghozni kell a végső tervek elkészítése előtt, és az energiafogyasztás egy a sok közül. Készen áll az energiafogyasztás csökkentésére? Ha igen, olvassa el a következő 5 hasznos tippet egy alacsony energiaigényű ház építéséhez.

1. Tervezzen előre!

Egy jól megtervezett ház megkönnyíti az energetikai célok elérését. Győződjön meg arról, hogy építészei és építői tudják, hogy az energiahatékonyság fontos az Ön számára. A cél szem előtt tartásával elkerülhetők a felesleges változtatások, amelyek később költségesek és időigényesek lehetnek. A tervezési folyamat részeként próbálja felvázolni, hogy a nap hogyan melegítheti télen a házát, és nyáron hogyan kerülheti el a ház túlmelegedését!

2. Gondoskodjon a megfelelő szigetelésről!

Ha az épület szigetelése megfelelő, az Ön otthona nyáron kevesebb hőt vesz fel, télen pedig kevesebbet veszít. Ez azt jelenti, hogy kevesebb energiára lesz szüksége a fűtési/hűtési rendszerből egész évben. Sokan megfeledkeznek a tetőtérről, de ha van ilyen, akkor győződjön meg róla, hogy az megfelelően szigetelt. Ellenkező esetben a villanyszámlája továbbra is magas lesz. Sok minőségi szigetelő termék létezik. A választott éptítőnek rendelkezésére kell, hogy álljon az a tudás, amely segít kiválasztani a legjobb lehetőséget az Ön otthonának.

3. Az ablakok fontosak minden alacsony energiafelhasználású ház számára!

Az energiatakarékos ablakok cseréje vagy kiválasztása gyakran az első dolog, amelyre az emberek gondolnak, amikor egy alacsony energiafelhasználású ház kerül szóba. A változékony időjárás hatással lehet a régi, szivárgó vagy huzatos ablakokra. A viharablakok használata növelheti otthona energiahatékonyságát is. Néha a legjobb az egész ablakot kicserélni. Ez növelheti otthona értékét. A magyar állam már támogatást is kínál a nyílászárók energiatakarékos cseréjére.

4. Vizsgálja meg a LED-es világítás lehetőséget!

Ne hagyja figyelmen kívül az otthoni világítás hatását az energiamérlegre. Ha normál izzókat használ, néha a vételár tízszeresét kell fizetnie, amikor áramot használ. A fluoreszkáló világítás is gyakori, de a LED-világítás azok választás, akik tudják, hogyan kell sok energiát megtakarítani. A LED világításra való áttéréssel évi több 10 ezer Ft-ot takaríthat meg. Ez az egyik legegyszerűbb módja az energiafogyasztás befolyásolásának.

5. Napenergia

Bármennyire is csökkenti a napelem az energiafogyasztást, akkor is fizet az áramért. A költségcsökkentés egyik módja a napenergia felhasználása. A napelemek házi felhasználása azt is jelenti, hogy viharok vagy áramkimaradások idején nem veszít energiát.

A napenergia azért is előnyös a környezet számára, mert tiszta energiaforrás. Keressen nálunk olyan neves szakembereket, akik napelemeket telepítenek! Ez a feladat a szakképzett háztulajdonosok számára is nehéz munka lehet.

Vigyázzon a rossz szokásokra!

Az olyan mindennapos rossz, kényelmes szokások, például a világítás bekapcsolása, amikor éppen nincsenek a szobában, vagy egy egész vízforraló használata, amikor csak egy kávét főz, sokunkba belerögzültek. Figyeljen az egész ház energiájára, és hamarosan megtakarítást fog elérni az energiaszámlákon!

Fektessen be a szigetelésbe!

Az otthona kellemes hőmérsékleten tartásának legjobb módja, ha befektet a mennyezet, a padló és a falak szigetelésébe. Ez az egész évben csökkenti az energiaszámlákat, a szigetelés segít télen melegen, nyáron hűvösen maradni, anélkül, hogy az túlterhelné a légkondicionálót vagy a fűtési rendszert.

Újítsa fel a melegvíz-rendszert!

Az elavult vízrendszerek jelentős veszteséget okozhatnak. A melegvíz-rendszer általában több energiát fogyaszt, mint az összes többi elektromos készülék együttvéve, ezért feltétlenül vegye számjtásba a modern energiatakarékos rendszereket.

Használja ki a Nap nyújtotta lehetőségeket!

Az intenzív napsütést napelemek telepítésével is kihasználhatj! A napenergia drasztikusan csökkentheti a számláit, és kifinomult rendszerek telepíthetők gáz- vagy elektromos támogatással, hogy még felhős napokon is minden igénye teljesüljön!

Gondoljon az ablakaira!

A nem hatékony ablakok nagyon költségesek lehetnek. Növelje a hatékonyságot dupla üvegezéssel vagy ablakfóliákkal. Redőnyök vagy redőnyök felszerelésével is csökkentheti a veszteséget.

Méresse fel a házát!

Sok módja van annak, hogy a hő távozzon a házból, és a ház állapotának egy rövid ellenőrzése is tartós előnyökkel járhat. Várjon meg a szeles napot, majd ellenőrizze az összes ablak és ajtó peremeit. Ha az jelentős, maga is hallani és érezni fogja a szökő levegőt!