Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Energetikai tanusítvány
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 275 szakember
4 442 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Energetikai tanusítvány

Szakértőre van szüksége a Energetikai tanusítvány kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Mi az energetikai tanúsítvány, és hogyan szerezheti be?

Ha ingatlant szeretne kiadni vagy eladni, akkor szüksége lesz egy energatikai tanúsítványra. Elmagyarázzuk, mire használják ezt a hivatalos dokumentumot, és hogyan szerezheti meg gyorsan és egyszerűen.

Mi az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány, energiatanúsítvány vagy e-zöldkártya nem más, mint egy igazoló okirat, amely egy jogszabály által meghatározott számítási módszerrel az épület energetikai teljesítőképességét osztályozza, és amelyet egy külön engedéllyel rendelkező személy készít el.

Kötelező az energetikai tanúsítvány:

 • új épület építésekor
 • meglevő épület jelentős rekonstrukciója (ablakok cseréje, szigetelés stb.) során, amely hatással van annak energiahatékonyságára
 • az épület adásvételekor
 • bérbeadáskor

Az energetikai tanúsítvány az épület energetikai besorolását bizonyítja, objektív információkat tartalmaz a ház energetikai tulajdonságairól. Elkészítése az éves energiafogyasztás kiszámításával történik, tehát amelyet minden épület egy év alatt elfogyaszt, feltételezve a szokásos működési feltételeket és használatot. Ezen számítás alapján az ingatlan energetikai tanúsítást kap.

Mit kell tudni az energetikai tanúsítványról?

Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendelet meghatározza az épületek energetikai tanúsítási eljárásának kötelezettségét és felsorolja az épületek besorolását az energetikai minőség szerinti számítás alapján. Az egyes épületeket az energetikai jellemzőik és a szén-dioxid kibocsátás alapján A-tól (legmagasabb energiahatékonysági szint) J-ig (legkevésbé hatékony) tartó energiaosztályokba sorolják. Ezen általános értékelés mellett a tanúsítvány az épület egyéb energetikai tulajdonságait is tartalmazza, például szigetelését, valamint az ott található földgáz- és villamosenergiaüzemű berendezéseket.

Ha Ön a megrendelő: az energetikai tanúsítvány értékes információkat tartalmaz, amelyek prezentálják az épület energiafogyasztását, és így áttekintheti, hogy milyen közüzemi számlákkal számolhat. Ingatlan vásárlásakor a legjobb, ha van egy általános elképzelésünk arról, hogy mennyibe fog kerülni majd a ház fűtése/hűtése, amelyben élni fogunk, és ez az adat nagyban függ az energiahatékonyságtól.

Valójában az energetikai tanúsítványt úgy fejlesztették ki, hogy előnyben részesítse a kisebb energiaigényű épületeket, és ezzel is a vásárlókat motiválják, hogy előmozdítsák a fenntarthatóbb életet a bolygón.

Az összes épület energiahatékonyságával kapcsolatos munka az ökológiai társadalom mutatója. Örülnünk kell annak, hogy olyan időszakban élünk, amikor ezek a kérdések előtérbe kerülnek, és fontosnak tekintik őket a környezet szempontjából.

Milyen típusú ingatlanokhoz nincs szükség energetikai tanúsítványra?

a) önálló, más épülethez nem csatlakozó, 50 m2-nél kisebb hasznos alapterületű épület

b) hitéleti célra használt épület

c) ideiglenes épületek: a legfeljebb 2 évi használatra szánt felvonulási épület, fólia- vagy sátorszerkezet; a nem lakás céljára használt alacsony energiaigényű mezőgazdasági épületre, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C-ot vagy négy hónapnál rövidebb ideig kerül fűtésre és két hónapnál rövidebb ideig kerül hűtésre

d) műhelyre vagy az ipari területen lévő épület, ha abban a technológiából származó belső hőnyereség a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W/m2, vagy a fűtési idényben több, mint húszszoros légcsere szükséges, illetve alakul ki

e) a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén; vagy az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrész; vagy hitelszerződésnek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi CLXX. törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén

Az energetikai tanúsítvány megszerzése

Szerencsére az energiatanúsítvány megszerzése rendkívül egyszerű és gyors.

Az energetikai tanúsítvány a jogszabályok által támogatott okirat. Szinte mindenre alkalmazható, amely bizonyos módon energiát fogyaszt. Ha ingatlan vásárlása előtt állsz, ez a dokumentum jelentősen hozzájárul a döntéshozatalhoz. Az tanúsítványt külön engedéllyel rendelkező személy állítja ki.

Keressen egy mérnököt a környékén, aki jogosultsággal rendelkezik energetikai tanúsítvány kiállítására, és egyeztessen vele időpontot az épület megvizsgálására! A mérnök a vizsgálat során a fűtési és hűtési rendszerek ellenőrzése mellett vázlatot készít, méréseket végez és ellenőrzi a homlokzatot, valamint a szigetelést. Ha elkészült, létrehoz egy diagramot, begépeli az adatokat egy számítógépes szoftverbe, amely besorolja az ingatlant a megfelelő energiaosztályba. A szoftver eredményét fel kell tölteni az Országos Építésügyi Nyilvántartás központi, elektronikus rendszerébe és ekkor jön létre a tanúsítvány. Mindezen értékes információk birtokában a szakember végül létrehoz egy fájlt, amelyet megőrizhet. Ez a fájl javaslatokat is fog tartalmazni arra vonatkozóan, hogyan javíthatja az épület energetikai besorolását.

Jelenleg az Építésügyi Nyilvántartás online rendszeréből online tanúsítványt lehet kapni, illetve a megfelelő információk birtokában bárki elérheti az adatokat.

Az energiatanúsítvány a kiadásának napjától számított 10 évig, jelentős felújításig vagy a rendelet megváltozásáig érvényes.

Az energiatanúsítvány az Építésügyi Nyilvántartásban a HET-szám vagy az ingatlan címének megadásával, illetve az QR-kód beolvasásával (okostelefonnal) ellenőrizhető.

Az energetikai tanúsítványhoz szükséges dokumentumok:
 • Építés engedélyezési dokumentációja
 • Alaprajzok, műszaki leírás
 • Rétegrend
 • Az épülethez felhasznált építőanyagok, szerkezetek ÉME, ETA, CE tanúsítványai
 • Tetőszerkezet és homlokzati rajzok
 • Épületgépészeti dokumentációk
 • Az engedélyezési tervhez tartozó épületenergetikai számítás
Mennyibe kerül az energiatanúsítvány?

A lakások és családi házak energiatanúsítványainak árai 10 000 és 40 000 Ft között mozognak, a nagyobb alapterületű ingatlanok esetében lehet ennél is több. A lehető legjobb ár elérése érdekében tekintse át az ajánlatokat!