Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Építési engedély, egyszerű bejelentés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Építési engedély, egyszerű bejelentés

Szakértőre van szüksége a Építési engedély, egyszerű bejelentés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Építési engedély

Az építkezéseken csak jogerős építési engedély, illetve építésügyi hatósági bejelentés alapján tudunk változtatásokat, karbantartási munkákat végezni.
Ebben a cikkben az építési engedélyre összpontosítunk, megmondjuk, mikor van rá szükség, és végigvezetjük a folyamaton.

Mindenekelőtt azt kell kideríteni, hogy az elvégzendő munkához szükséges-e építési engedély. Egyes munkákhoz csak bejelentés szükséges, egy másik munkacsoporthoz pedig sem építési engedély, sem bejelentés nem szükséges.

Olyan esetek, amikor építési engedély vagy értesítés nélkül végezhet munkát

 • Nyílászárók cseréje, homlokzatjavítás, ereszcsatornák cseréje
 • Nem létfontosságú épületszerkezetek, például belső válaszfalak, padlók, vakolat stb. javítása, cseréje.
 • Az elektronikus hírközlő hálózatok és antennák elosztása esetén, amelyek zárt térben kerülnek elhelyezésre
 • Feszültségkorlátozás nélküli távvezetékek felújításakor, amennyiben azok nyomvonala nem változik
 • A kerítés a meglévő nyomvonalán belül változik
 • A tetőburkolat cseréje folyamatban van
 • Egyéb

Azok az esetek, amikor építésügyi hatósági bejelentés alapján lehet munkát végezni

 • Kisméretű építmények, amelyek a főszerkezethez képest kiegészítő funkciót látnak el, és nem tudják jelentősen befolyásolni a környezetet
 • Egyszerű épületek, bővítmények vagy felépítmények, ha az építési hatóság az övezeti határozatban így rendelkezik
 • Olyan építési átalakítások, amelyek nem változtatják jelentősen az épület megjelenését, nem zavarják az épület teherhordó szerkezeteit, nem változtatják meg az épület használati módját és ezáltal nem veszélyeztetik a társadalom érdekeit
 • Olyan karbantartási munkák, amelyek befolyásolhatják az épület ellenállóképességét, tűzbiztonságát, megjelenését vagy a környezetet és minden kulturális műemlék esetében

Olyan esetek, amikor csak építési engedély alapján végezhet munkát

 • Az épületnek 25 m2-nél nagyobb beépített területtel kell rendelkeznie
 • Az épület 5,0 m-nél magasabb legyen
 • Földalatti építmény, melynek mélysége 3,0 m-nél nagyobb
 • Épületszigetelés
 • Ha változnak a teherhordó falak az épületben
 • Felépítmény, bővítés vagy tetőforma változtatás

Függetlenül attól, hogy az elvégzendő munka mely kategóriába tartozik, mindig megfelelő tájékoztatást kell kapnia. A barátaitól kapott tanácsokon és az internetezésen kívül időt kell szánnia a törvények és a szükséges jogszabályok megismerésére is. A szomszédsági tanácsok gyakran pontatlanok és gyakran helytelenek, ezért ne vállaljon felesleges kockázatot, és tájékozódjon.

A törvények, rendeletek gyakran módosulnak, így nem kell a korábbi tapasztalatokra hagyatkozni, ami 10 éve igaz volt, lehet, hogy most már nem. Az interneten is megtalál minden szükséges törvényt és előírást, így nem kell messzire mennie, és minden információt otthona kényelméből megtudhat.

Hogyan lehet építési engedélyt szerezni?

Bár a jogszabály egységes, az építési engedély megszerzésének feltételei gyakran hivatalonként eltérőek. Ezért célszerű tájékozódni az adott építésügyi hatóság működéséről, majd követni az utasításaikat.

A következő lépésben ki kell töltenie a jelentkezési lapot, és csatolnia kell több dokumentumot. A kérelemmel együtt be kell nyújtani a meghatalmazott által elkészített dokumentumokat és az előírt dokumentációt, amely tartalmazza az építmény célját, felhasználási módját, az építés helyét és a befejezésének becsült idejét.

A mellékletként szükséges dokumentumok a következők:

Tulajdoni lap
Kiállíthatja a kataszteri hivatal, vagy használhatja az internetről kinyomtatott ingatlan adatlapot. Erről a tényről időben tájékozódnia kell illetékes hatóságánál. A tulajdoni lap nem lehet három hónapnál régebbi! Bizonyos esetekben lehetőség van a tulajdoni lap kicserélésére más jogi okiratra, amely igazolja a telek építési jogát.

Projektdokumentáció két példányban
Területi döntés az épület elhelyezéséről
Kataszteri térkép
Megjegyzések a hálózati rendszergazdáktól
Az önkormányzat hozzájárulása kis szennyezőforráshoz
Kizárás a mezőgazdasági alapból
Építésfelügyeleti nyilatkozat
A Földhivatal véleménye
Igazolás a megfelelő díj befizetéséről

A hatóságok azonnal döntenek – egyszerű ügyekben, ha minden dokumentum hiánytalan és helyes. Más esetekben a hatóságok 30 vagy 60 napos határidővel rendelkeznek. A testület 60 napon belül csak különösen összetett ügyben hoz határozatot, és ha az ügy jellegéből adódóan ezen határidőn belül nem lehet dönteni, a fellebbviteli szerv azt meghosszabbíthatja.

Bár az építésügyi hatóságok Magyarország-szerte ugyanazokat a törvényeket követik, eljárási eljárásaik és követelményeik sokszor eltérnek egymástól. Ez különféle helyzeteket teremt, amelyek meglephetik a jelentkezőket, és bonyolíthatják a helyzetet. Összefoglaljuk néhány gyakrabban és ritkábban feltett kérdését, hogy a lehető legjobban felkészülhessen az Önnel előforduló helyzetekre. 

Mire kell építési engedély?

Ha úgy döntött, hogy épít valamit, vagy jelentős változtatásokat hajt végre az épületen, akkor építési engedélyre lesz szüksége. Ezt az engedélyt a helyi építésügyi hatóságtól kell kérnie.

Végezhetek-e egyedül változtatásokat az épületen?

Ez attól függ, hogy mik a változások, azok természetétől és következményeitől. Ha nem változtatják meg jelentősen az épület megjelenését, nem zavarják a tartószerkezetét és nem változtatják meg az épület használati célját, akkor elegendő egy bejelentés.

Még egyszerű változtatások esetében is kérjem a szakértő segítségét?

Ha nem rendelkezik építőipari végzettséggel, nem javasoljuk, hogy önkényesen mérje fel a helyzetet. Ha az ügy természete megfelel az adott területen szerzett tudásának, akkor nincs szüksége szakértőre. Az épületek megváltoztatásának vagy módosításának legtöbb helyzete kezdetben a helyzet és a jövőbeli tervek pontos áttekintését és szakértői értékelését teszi szükségessé. Ezért javasoljuk szakértő felvételét, aki pontosan felméri, hogy a munka veszélyeztetheti-e a szerkezetet, illetve ennek milyen következményei lehetnek.

Milyen dokumentumok szükségesek egy kis épület felszereléséhez?

Kérvényt kell benyújtani a megfelelő dokumentációval együtt. A következő mellékletekre lesz szüksége: tulajdoni lap, az építmény egyszerű műszaki leírása, egyszerű helyzetrajz, építésfelügyeleti nyilatkozat vagy szakképzett személy az építmény szakmai irányításának biztosításáról. Különféle konkrét esetekben további mellékletekre lehet szükség, ezért célszerű először az illetékes hatóságnál megismerkedni a helyi viszonyokkal.

Szükségem van a szomszédok hozzájárulására a lakóházban a válaszfal bontásához?

Ha lakóházának nem tartószerkezetét képező válaszfalat szeretne lebontani, nincs szüksége az érintett szomszédok hozzájárulására vagy más jellegű véleményére. Építőmérnök véleménye szintén nem szükséges, de ha nem 100%-ig biztos benne, akkor konzultáljon egy építőmérnökkel.

Mi az az egyszerű konstrukció?

Az egyszerű konstrukciók a következők:

 • támfalak
 • a 300 m2-t meg nem haladó beépítettségű, egyszintes lakóépületek. Ezek az épületek egy földalatti szinttel és egy tetőtérrel is rendelkezhetnek
 • egyéni rekreációs épületek,
 • földszinti építmények és építési terület berendezési szerkezetei, feltéve, hogy beépített területük nem haladja meg a 300 m2-t és magassága 15 m,
 • földalatti építmények, feltéve, hogy a beépített terület nem haladja meg a 300 m2-t és a mélysége 6 m

Kell-e építési engedély egy társasház szigetelési munkáihoz?

Igen, építési engedélyt kell kérni az illetékes építésügyi hatóságnál.

Mennyi ideig tart az építési engedélyezési eljárás?

A kérelem és az összes szükséges dokumentum benyújtása után körülbelül 30 napig kell várni az építési engedélyre. Az építésügyi hatóság korábban is észrevételt tehet az ügyben, de ez nem így van. Egy esetleges 60 napos időszakot is figyelembe kell vennie, de különösen súlyos esetekben tovább kell várnia.

Akár egy épület javításába, akár új épület építésébe kezd, jó előre tájékozódjon a feltételekről és a lehetőségekről. Tekintse át a szükséges törvényeket és rendeleteket. Kérjen tanácsot szakértőktől, mutassa be terveit több félnek is – több vélemény megkönnyítheti a lehetséges döntések meghozatalát és a projekt irányítását. Optimális esetben a legjobb, ha személyesen felkeresi az illetékes építésügyi hatóságot, és közvetlenül tájékozódhat az összes folyamatról. Az egyes régiókban a hatóságok gyakran eltérőek a bejelentési eljárásokban és formákban, illetve egyéb ügyekben, amelyekről személyesen tájékoztatnak.