Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Tüzép, építőanyag
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Tüzép, építőanyag

Szakértőre van szüksége a Tüzép, építőanyag kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

1. Acél

Az acél a vas és szén fémötvözete, gyakran ötvöző anyagok hozzáadásával, amelyek erősebbé és tartósabbá teszik egy adott alkalmazásban. Például a rozsdamentes acélok ellenállnak a korróziónak és az oxidációnak, mivel krómot tartalmaznak. Az acélszerkezet előnye, hogy a kisebb súly és kis méret ellenére képes nagy erőket továbbítani. Ezt a képességet például technikusok és mérnökök használják magas, modern épületek és nagy ipari létesítmények tervezésére. További előny a méretek változékonysága a legköltséghatékonyabb megoldások keresésében, amelyek alkalmasak az épület vagy az ipari berendezések tényleges terhelésének optimális átvitelére. Az acél bármilyen környezetben elhelyezhető, és kevésbé nehéz telepíteni, mint a betont. Az acél korrózióra hajlamos, ha nem megfelelően használják és karbantartják. Például króm vagy ezüst használható felületkezelésre vagy díszítésre, de nem rendelkeznek kellő szakítószilárdsággal, és ezért nem befolyásolják a teherbírását.

2. Beton

A beton összetett anyag, amely töltőanyagból, kötőanyagból és vízből áll, és kiegészíthető különféle adalékokkal, amelyek befolyásolják alapvető tulajdonságait. Finom vagy durva adalékanyagot (folyami kavics, zúzott kő, újrahasznosított beton stb.) használnak töltőanyagként, a kötőanyag cement, amely víz hozzáadásával megkeményedik és megköt. A portlandcement a leggyakoribb cementtípus, amelyet finom por formájában állítanak elő mészkőből és agyagból, kemencében történő hevítésével és gipsz hozzáadásával. A beton ezért adalékanyagból, cementből és vízből áll. Keverés után a cement betonnak nevezett kőanyaggá keményedik. Alapvető jellemzője a nagy nyomásállóság. Azok a beszállítók, akik betont szállítanak az ügyfeleknek, tesztelik a gyártott betonkeveréket nyomószilárdság szempontjából. A betont bármilyen formájú öntőformába önthetjük, és a kőhöz hasonló anyaggá keményedik. Előállítása hét-harminc napig tart, ezért a mérnököknek és építészeknek ezt az időt figyelembe kell venniük az épület építési ütemtervének megtervezésekor. A beton felhasználásának sokoldalúsága, ára és szilárdsága ideális anyaggá teszi az épületek alapjainak építéséhez. Nagy terhet is képes elviselni, és ellenáll a környezeti hatásoknak. A beton szakítószilárdságának növelése érdekében a mérnökök gyakran acélrudakkal vagy rúdkészlettel erősítik meg, hogy biztosítsák a húzóerők átvitelét. Éppen ezért az anyagok kiválasztása az épületek tervezésének egyik fontos szempontja.

3. Fa

A fa az egyik legrégebbi építőanyag. Ennek oka a rendelkezésre állása, hogy megújuló erőforrás, de a nagyon jó szilárdságú, akár a nyomás, akár a szakítószilárdság, valamint a megmunkálhatóság szempontjából. Az építési tevékenységek során a segédszerkezetekhez nem gyalult fát, géppel gyalult és pontos méretekhez igazított fát használnak, hogy az beépülhessen az épület szerkezetébe. A nagyobb fákat gerendáknak nevezik, amelyeket nagy szerkezetek, például hidak és többszintes épületek vázainak építésére használnak. Fontos szempont a fafajta (puha - pl. luc, fenyő, kemény - pl. tölgy, bükk, trópusi - pl. bambusz) használata, mert mindegyiknek különböző előnyei vannak, és az építészek feladata meghatározni, hogy milyen fafajta a legmegfelelőbb a javasolt szerkezethez és az adott éghajlati viszonyokhoz. A fa könnyen hozzáférhető anyag, amely gazdaságos természeti erőforrás. Könnyű térfogata, mérete nagyon jól szabványosítható, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért népszerű házak és lakóépületek építésére. A fa nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, megőrzi hajlítószilárdságát és nagyon erős a préselés után is. Fizikai tulajdonságai miatt azonban nem alkalmas pincék alapjainak és falainak építésére.

Hazánkban a fa szerkezetű házak általában vasbeton alapúak - sávalap, talapzat vagy cölöpök esetében.

4. Kő

A legrégebb óta használt építőanyag a kő. A világ legrégebbi, ma is létező épületei valójában kőből készültek. Számos előnye van, bár használatának tervezésekor el kell fogadni természetes tulajdonságait, különösen a feldolgozhatóságát. A száraz kőfalakat hosszú évek óta használják. Idővel a kővel végzett munkát kiegészítették különböző típusú habarcsok használatával, amelyek biztosítják a kövek kohézióját és képességét a szerkezetek terhelésének átadására. A kő tömör anyag, amelyet nehéz feldolgozni, bonyolult mozgatni és beépíteni a szerkezetben, és nagyon rossz hőszigetelő tulajdonságai vannak - nehezen nyelni el a hőt. Mindazonáltal még ma is lehetséges hatékonyan használni bizonyos sajátosságai miatt, mint pl. a pala tűzállósága, a gránit rendkívüli keménysége és tartóssága stb.

5. Tégla

A téglát olyan szerkezetek építésére használják, amelyek nagyon jól alkalmazkodnak a kívánt szerkezetekhez. A ma használt téglákat kemencében égetett agyagként állítják elő - kerámia téglákat. A hagyományos falazatként kerámia téglát használnak habarccsal összekapcsolva, amelynek tulajdonságait a hőszigetelés (idomok és tömbök), a súlycsökkentés (perforált tégla), a feldolgozás egyszerűsítése (precíziós szerelvények) igényei szerint állítják be. A kőműves szerkezetek betonnal, fával, üveggel vagy kővel kombinálhatók. A falazat ellenáll az időjárási viszonyoknak és tűzálló is. A tégla falazat képes ellenállni a nyomóterhelésnek, így jó anyag a teherhordó falak számára. A betonnal megerősített vagy vasbetonnal kombinált falazat támogathatja a többszintes épületeket, és gazdaságos választás lehet. Azonban fontos szempont a helyes telepítés a habarcs helyes használatával és a minőségi műhelyfeldolgozás.

6. Üveg

Ma az üveg a legszélesebb körben használt anyagunk a terek átláthatóságának és megvilágításának eléréséhez. Ugyanakkor a modern építészet gyakran használt homlokzati eleme. Az üveg törékeny és alkalmatlan teherhordó szerkezetekhez, elsősorban fém- vagy műanyagszerkezetekkel kombinálva használják. Ez egy olyan anyag, amely még mindig a tudósok középpontjában áll azzal a céllal, hogy további módosításokat végezzen a fizikai tulajdonságok és az "intelligens" képesség javítása érdekében az időjárási körülmények miatt.

7. Műanyag és textil

Bár a műanyag olcsó, de nem fenntartható anyag, és ezt figyelembe kell venni. A műanyag nyomás alatt erős, törékeny, és kis súlyával ideális alkatrészt hoz létre az acéllal való fúzióhoz, ami lehetővé teszi a könnyű és erős szerkezet létrejöttét, de még magas hőmérsékleten is lágyul, és gyenge az ellenállóképessége a tűzzel szemben. A nagy mennyiségű műanyag előállítása és az újrafeldolgozás szükségessége teret nyit a 3D nyomtatás fejlesztésének.

A textíliák használatát főként az alapvető előnyök értékelésénél vették figyelembe, amely a nagyon kis súly és a nagy szakítószilárdság. Ezt az anyagot nem lehet közvetlenül az épület szerkezetéhez használni, de érdekes anyag a berendezésekhez vagy a tárgyak különféle kiegészítő funkcióinak építéséhez. Legyen szó könnyű válaszfalakról, a belső terek vagy a szerkezetek felületének módosításáról.