Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Esővízgyűjtés, esővízgyűjtő tartály
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 248 szakember
4 404 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Esővízgyűjtés, esővízgyűjtő tartály

Szakértőre van szüksége a Esővízgyűjtés, esővízgyűjtő tartály kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Miért érdemes esővízgyűjtő tartályt vásárolni?

Számos oka lehet annak, hogy az emberek esővíz-tartályt vásárolnak:

 • A csapvíz költségeinek emelkedése
 • Nincs elegendő hozzáférés a csapvízhez
 • A vízrendszer fenntarthatósága

Mint minden vásárlásnál, itt is fontos tudni, hogy érdemes-e esővíz-tartályra váltani, vagy más módon növelni a vízvisszatartó képességét.

Egy esővíztartály felszerelésének előnyei

Szabadság

Az esővízgyűjtő tartály birtoklásának egyik előnye még akkor is, ha hozzáfér vezetékes vízhez, az a szabadság, amely azzal jár, hogy nem korlátozzák. Ez azt jelenti, hogy több vizet használhat fel például kertek, gyepek öntözésére vagy hosszabb zuhanyzásra.

Hosszú távú megtakarítás

Néhány ember számára az árcédula a víztartály vásárlásának a legfontosabb akadálya. Ha azonban figyelembe vesszük azt az összeget, amelyet évente fizet a vízért, és megszorozza azt öt, 10 vagy akár 20 évvel (függetlenül attól, hogy a víz költsége még mindig növekszik!), akkor egyértelműek lesznek egy víztartály vásárlásának az előnyei!

Számoljuk ki egy víztartály költségeit.

Egy megfelelően kiépített és karbantartott esővízgyűjtő tartály akár 20 évig is eltarthat. Sőt, az első beépített esővíztartályok egy része ma is áll, és még mindig jelentős megtakarítást jelentenek a vízszámlákon!

Mekkora méretű víztartályra van szükségem?

Nincs egyetlen helyes válasz arra, hogy milyen méretű víztartályt kell felszerelni, de a valóságban a lehetséges legnagyobb víztartályt érdemes beszereznie.

A legjobb módszer ennek kiszámításához az, hogy egy négyzetméter tetőterület szorozva az évi 1 mm csapadékmennyiséggel az 1 liter víz, amelyet a tartályába befoghat.

Tetőterület (m²) x éves csapadékmennyiség (mm) = teljes vízgyűjtő kapacitás (L)

Mi az az esővíz gyűjtése?

Noha bolygónk felszínének csaknem háromnegyedét víz borítja, nem minden víz alkalmas felhasználásra. Az óceánok és tengerek vize nem használható ivóvízként, és más célokra alig használatos. Az eredmény az olyan víz állandó hiánya, amely alkalmas ivásra, háztartási vagy ipari felhasználásra.

A bolygón régóta vízhiánnyal küzdő területek kis mennyiségű csapadékvíz összegyűjtésével részben képesek leküzdeni ezt a problémát. Ez a módszer lassan terjedni kezdett azokra a területekre is, ahol egyébként elegendő lenne a csapadék. Ennek eredményeként modern esővíz-gyűjtési rendszereket fejlesztettek ki.

A folyamatnak lényege egyszerű. Az esővíz a talajjal ütközve gyűlik össze, ami azt eltárolja, és onnan felhasználható. Tisztítható ivóvízzé alakítják, amelyet a mindennapokban, sőt, a nagyiparban is hasznosítanak. Röviden: az esővíz-gyűjtés az esővíz összegyűjtésének, szűrésének, tárolásának és öntözéshez és más célokra történő felhasználásának a folyamata.

Világszerte sok ember használja az esővízgyűjtő rendszereket a talajvíz-fogyasztás csökkentésére. Ez a gyakorlat évezredek óta létezik, és gyorsan növekszik. A nagyobb csapadékmennyiségű területeken a felesleges csapadékvíz felhasználható a talajvíz pótlására is mesterséges feltöltési technikákkal.

Ugyanakkor az esővizet továbbra is elsődleges ivóvízforrásként használják több vidéki térségben.

Városi környezetben a gyűjtést általában egy bizonyos infrastruktúra segítségével hajtják végre. Az esővízgyűjtő rendszer legegyszerűbb módja a tárolótartályok. Ebben az esetben a vízgyűjtők közvetlenül csatlakoznak a tartályokhoz, tározókhoz és vezetékrendszerekhez. A vizet itt tárolhatjuk, ameddig csak szükséges.

Otthonunk teteje a legjobb vonzáskörzet, feltéve, hogy az elég nagy ahhoz, hogy összegyűjtse a napi vízfogyasztást. Ezenkívül a nagy tálak és a ponyvák is működhetnek.

Esővíz-begyűjtési technikák

Felszíni lefolyás gyűjtése

Az esővizet természetes víztározókban vagy tározókban gyűjtik össze, vagy a felszíni vizeket felszín alatti víztartó rétegekbe szivárogtatják, mielőtt azok felszíni lefolyásként elvesznének.

Esővíz gyűjtése tetőn

Az esővíz összegyűjtése abból áll, hogy a ház tetejére eső víz egy részét elterelik vagy visszatartják. Az összegyűjtött vizet egy gyűjtőaknába irányítják, ahol összegyűjtik és lassan feltöltik a talajvíz tartályába.

Gátak

A gátak a víz befogadására épített mesterséges korlátok. Az esővíz közvetlenül felhalmozódhat bennük, vagy vízelvezető rendszereket lehet kialakítani a víz beléjük irányítására. Ezt a technikát többnyire öntözési célokra használják, vagy módosítják, majd otthoni használatra terjesztik. A megvalósításuk lehetővé teszi nagy mennyiségű víz összegyűjtését. A tavaktól eltérően a talajba áramló víz mennyisége itt csökken.

Föld alatti tartályok

Ezek úgy épülnek fel, hogy leásnak a földbe, ott egy teret hoznak létre, amelyet ezután cementeznek, hogy az csökkentse a víz szivárgását. A tetejét szintén lezárják, és vizet vezetnek a tartályba egy irányított csövön keresztül. A víz elvezetésére szivattyút használnak.

A föld alatti tartályok kiválóan alkalmasak az esővíz megkötésére, mert a föld alatt helyezkednek el, ahol a napfény nem hatol be. Így a párolgás sebessége csökken.

Esővízgyűjtő tányér

Ennél a technikánál az esővizet közvetlenül gyűjtik össze lemezek segítségével. Ezek úgy néznek ki, mint egy fejjel lefelé épített esernyő, vagy mint a nagy tölcsérek, és általában egy csőhöz vannak erősítve, hogy az összegyűjtött vizet elvezessék. A gyűjtőkonténer néha a föld alatt helyezkedik el. Ez egy egyszerű, de hatékony módszer.

Vízgyűjtő tartályok

Ebben az esetben az esővizet az utakról és a járdákról gyűjtik össze. Az ezzel a módszerrel összegyűjtött víz nem igazán tiszta, és szennyezett lehet. Ugyanakkor továbbra is használható a növények öntözésére.

Gát

Egy gátnak több nyílása van, amelyek zárhatók vagy nyithatók a rajta áthaladó víz mennyiségének szabályozására. Általában nagy és sok víz összegyűjtésére használható.

Vízelvezető lejtő

Az esővíz a lejtők alján, egy erre készült tányérban gyűlik össze. Ez az esővíz gyűjtésének egy egyszerű és természetes módja.

Árkok

Ez egy másik hagyományos módszer az esővíz öntözés céljából történő gyűjtésére, amelyet ma is használnak. Amikor esik, a víz árkokon keresztül a mezőkre irányul.

Esővízgyűjtő hordók

Kifejezetten erre a célra készültek, és kiskereskedelmi üzletekben vásárolhatók meg. Az esőhordókat a tetőfelületre hulló esővíz összegyűjtésére használják.

Az esővíz hasznosítása
 • Ivás
 • Főzés
 • Zöldségmosás
 • Mezőgazdasági célokra
 • WC (fürdő és öblítő WC)
 • Kertek, szobanövények és kültéri növények
 • Pázsit
 • Víz háziállatoknak, vadon élő állatoknak, állatállománynak
 • Medencék és egyéb víztestek
 • Járművek és felszerelések mosása
 • Tűzvédelem
 • Komposztálás

Az esővízgyűjtő előnyei

1. Könnyen karbantartható

Egy esővízgyűjtő rendszer használatának több előnye is van. Először is, az esővíz hasznosítása lehetővé teszi számunkra az energiaforrások jobb felhasználását. Erre azért van szükség, mert az ivóvíz nem könnyen megújuló, és segítünk a veszteség minimalizálásában. Az esővízgyűjtő rendszerek egyszerű technológián alapulnak.

Telepítésük és üzemeltetésük összköltsége jóval alacsonyabb, mint a víztisztító vagy a szivattyúzó rendszerek költsége. A karbantartás kevés időt és energiát igényel. Ennek eredményeként a víz jól megfogható, néha tisztítás nélkül is.

2. Független vízellátás

Az esővíz gyűjtése független vízforrást biztosít, ahol a tiszta víz drága vagy nehezen hozzáférhető. A megfelelő technológiákkal kombinálva az esővíz betakarítása tiszta vízforrás, ami növeli a rendelkezésre álló ivóvíz mennyiségét.

A fejlett országokban az esővizet további vízforrásként gyűjtik össze, és nem fő forrásként. Az esővíz kitermelése csökkentheti a szennyvíz mennyiségét.

3. Vízszámlák csökkentése

Az esővízgyűjtő rendszerben összegyűjtött vizet az ivás mellett több más módon is fel lehet használni. Sok család és kisvállalkozás számára ez jelentősen csökkenti az energiaszámlákat.

Az iparban az esővíz kitermelése annyi vízmennyiséget biztosíthat, amely sok művelet zavartalan lebonyolításához szükséges, és anélkül, hogy a közeli vízforrásokat kellene kiaknázni.

A talajerózió kockázata is csökken.

4. Öntözésre alkalmas

Egy új esővíz-elvezető rendszer infrastruktúrájának kiépítésére vonatkozó követelmények csekélyek. A legtöbb tető hasznosítható funkcionális vízgyűjtő területként! A gépek használatának csökkentése kedvező hatással van a környezetre is.

Az esővíz nem tartalmaz sok olyan vegyi anyagot, amely megtalálható a talajvízben, ezért alkalmas kertek öntözésére és öntözésére. A nagy mennyiségű begyűjtött víz tárolása nagyszerű megoldás lehet azokon a területeken is, ahol az erdőtüzek gyakoriak a nyári hónapokban.

5. Csökkenti a talajvíz iránti igényt

A népesség növekedésével növekszik a víz iránti kereslet is. Ennek eredményeként sok lakóövezet és az ipar a talajvizet nyeri ki napi szükségleteinek kielégítése érdekében. Ez a talajvíz kimerüléséhez vezetett, amely kritikusan alacsony szintre esik az olyan területeken, ahol súlyos a vízhiány.

Az esővíz kitermelése lehetővé teszi a talajvízszint fenntartását, nem pedig csökkentését.

6. Kiegészítő vízforrás szárazság idején

Sok országban, különösen száraz környezetben, az esővíz gyűjtése olcsó és megbízható tiszta víz forrása. Ha aszály lép fel, az előző hónapokban összegyűjtött csapadékvíz felhasználható.

Száraz környezetben gerinceket építenek, hogy megfogják és megakadályozzák az esővíz lefolyását a dombokon és lejtőkön, és javítsák az öntözést. Még alacsony csapadékmennyiség esetén is elegendő mennyiségű víz gyűlik össze a növények táplálásához.

A tetőkről, gátakról és tavakról a vizet össze lehet gyűjteni, ami aztán nagy mennyiségű csapadékviz tárolására alkalmas rendszerekbe kerül. így azokban az időszakokban is, amikor kevés vagy egyáltalán nincs csapadék, elegendő víz áll rendelkezésre a növények öntözéséhez.

7. Csökkenti az árvizek és a talajerózió kockázatát

Esőzések során a víz nagy tárolótartályokban gyűlik össze, ami egyes alacsonyan fekvő területeken is segít csökkenteni az árvíz kockázatát. Ezenkívül elősegíti a talajerózió és a felszíni vizek peszticidekkel és műtrágyákkal történő szennyeződésének csökkentését az esővíz lefolyásából, ami tisztább tavakhoz és tavakhoz vezet.

8. Esővíz ivási célokra

Az esővíz felhasználása óvja a környezetet, és táplálja az élet minden formáját. Az esővíz mentes a talajvízben található sóktól és szennyező anyagoktól. Ha az esővizet egy megfelelő méretű rendszerrel és berendezéssel gyűjtik össze, ivóvízként is felhasználható.

9. Egyéb felhasználás

Ha az esővizet összegyűjtik, az iváson kívül többféle módon is felhasználható. Például főzéshez, fürdéshez, WC-k öblítéséhez, ruhák és eszközök mosásához, a kert öntözéséhez, autómosáshoz, stb.

Az esővíz-betakarítás hátrányai

1. Előre nem látható csapadék

A csapadékot nehéz megjósolni, és néha kicsi vagy nem is lehet. A korlátozott csapadékmennyiségű területeken nem tanácsos kizárólag az esővízre hagyatkozni.

Az esővíz levétele azokon a területeken alkalmas, ahol sok a csapadék. Ha kiszámíthatatlan az eső, az esővíz-tároló rendszer használata döntő lehet a kellő mennyiségű víz megkötéséhez.

2. Kezdetben magas költségek

A rendszer méretétől és technológiai szintjétől függően az esővíz-levezető rendszer 72 750 és 727 500 HUF közé kerülhet. A napelemekhez hasonlóan a költségek is 10-15 évre nyúlnak vissza, ami ismét a csapadék mennyiségétől és a rendszer összetettségétől függ.

3. Rendszeres karbantartás

Az esővízgyűjtő rendszerek rendszeres karbantartást igényelnek, mivel fogékonyak lehetnek rágcsálókra, szúnyogokra, algák növekedésére, rovarokra és gyíkokra. Ha nem gondozzák megfelelően, problémássá válhatnak.

4. Egyes tetőtípusok vegyi anyagokat vagy állati ürüléket szivárogtathatnak

Egyes tetőtípusok vegyi anyagokon, rovarokon, szennyeződéseken vagy állatok ürülékén keresztül szivároghatnak át, amelyek károsíthatják a növényeket, ha kertek és szántók öntözéséhez használják.

5. Tárolási korlátok

A gyűjtő és tároló létesítmények bizonyos korlátozásokat is előírhatnak a tárolható esővíz mennyiségére vonatkozóan. Heves esőzés idején előfordulhat, hogy a gyűjtőrendszer nem képes megtartani az összes esővizet, amely végül folyókba és patakokba áramlik.

Az esővíz-betakarítás olyan rendszer, amely idővel egyre előnyösebb. Azok a területek, amelyek heves esőzéseknek vannak kitéve, profitálnak a rendszerből leginkább, és képesek lesznek vizet könnyen elosztani száraz területekre.