Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 440 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton

Szakértőre van szüksége a Aljzatkiegyenlítő, esztrich beton kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Minden, amit az esztrichről tudnia kell, mint jó mesternek

A padlóesztrich általában egy cementkötésű anyag, amely cementből, kavicsból, vízből és további anyagokból készül. Akár tömör betonlapra, akár előregyártott padlóegységre kerül felhordásra. A cementesztrich minden padló alatt és különféle helyiségekben használható - belső terekben és garázsokban. Ezért az egyik leggyakrabban használt padlóesztrich típus.

Különböző típusú esztrichek meghatározásai.

Számos esztrich típust ismerünk, amelyek az aljzathoz való rögzítés módjában vagy a felhasznált anyagban különböznek egymástól:

Kiegyenlítő esztrich - esztrich, amelyet úgy terveztek, hogy elérjen egy meghatározott szintet és megkapja a végső padlót.
Támasztó esztrich - padlóként szolgáló esztrich.
Ragasztott esztrich - esztrich, amelyet az előkészített aljzatra fektetnek le.
Kötetlen (leválasztott) esztrich - esztrich, amelyet elválasztó réteg választ el az aljzattól.
Úszó esztrich - hang- vagy hőszigetelésre fektetett esztrich. A különálló esztrichekhez tartozik.
Cement-homok esztrich - homokot tartalmazó esztrich anyagból álló esztrich, legfeljebb 4 mm adalékméretig.
Finom betonesztrich - betonból álló esztrich, amelyben az adalékanyag maximális mérete 10 mm.
Anhidrit esztrich - olyan esztrich, amelyben a kötőanyag kalcium-szulfát.
Magnezit esztrich - kötőanyaga magnézium-oxid.
Aszfaltesztrich - kötőanyagként az aszfaltot használják.
Szivattyúzott önterülő esztrich - folyékony állagúra kevert esztrich, amely a lerakás helyére pumpálható.

Hogyan válasszunk megfelelő padlóburkolatot?

A cementhomok esztrichek minden felhasználásra alkalmasak (ragasztott esztrich, nem kötött esztrich), feltéve, hogy helyesen vannak felhordva. Legnagyobb hátrányuk azonban a száradási idő. A száradási idő napi becsült érték az esztrich vastagságának minden milliméterére.

A kalcium-szulfát esztrichek ragasztottnak vagy kötetlennek (leválasztottnak) tekinthetők. Ezeket az esztricheket sokkal nagyobb felületekre lehet felvinni, mint a cementesztricheket, de nem szabad erősítőt használni (a kalcium-szulfát nedves környezetben reagál az acéllal). Ezek az esztrichek nem alkalmasak nedves körülmények közötti használatra, vagy ahol nedvesedés előfordulhat.

A kiegyenlítő esztrich többféle okból is választható. Simább és laposabb felületet tud biztosítani, és padlófűtésre is alkalmas. Ezután különböző típusú padlókat lehet felvinni az esztrichre.

Padlóesztrichek alkalmazása.

Minden típusú esztrich esetében (homok, cement, kalcium-szulfát hozzáadásával) nagy jelentősége van annak az aljzatnak az előkészítésének, amelyre az esztrichet ragasztják/felhordják. Fontos, hogy az aljzat felületét megtisztítsák és minden felületi szennyeződést eltávolítsanak.

Az esztrich közvetlenül az aljzatra ragasztható, vagy elválasztó rétegre fektethető. Ezt akkor használják, ha nem lehet biztosítani a koherenciát az aljzattal. Ha megerősítésre van szükség, finom fémhálót, polipropilén szálakat vagy finom üveghálót lehet használni. A kész homok- vagy cementesztrichek, amelyeket közvetlenül a gyártás során kevernek össze, jobb minőségűek, mint a saját kezűleg kevert esztrichek – konzisztensebb anyag jellemzi őket.

Egyes gyártók szivattyúzásra alkalmas folyékony esztricheket kínálnak, amelyekkel nagyon könnyű dolgozni. A legtöbb ilyen esztrich anhidritvegyület, amelyben kalcium-szulfátot használnak kötőanyagként. Az anhidrit esztrichet gyorsabban hordják fel, mint a hagyományos homok- és cementesztricheket. Padlófűtési rendszerrel együtt is használható. 

Mi a megfelelő padlóesztrich vastagság?

A padló esztrich vastagságát a rekonstrukció elején kell meghatározni. Ha a vastagsága nem megfelelő, akkor különféle problémák, hullámosodás, esztrich felemelés és hasonlók léphetnek fel.

Az esztrichek kiegyenlítéséhez legalább 25 mm vastagság javasolt. A kész betonszintek esetleges eltéréseinek kompenzálására 40 mm vastagságú (± 15 mm tűréssel) esztrichet kell önteni, amely biztosítja a minimális esztrich vastagságot - a már említett 25 mm-t. Önterülő esztrichek esetén a minimális 25 mm, maximum 80 mm esztrich vastagság javasolt.

A nem kötött cementesztrich vastagsága nem lehet kevesebb 50 mm-nél. Ha azonban figyelembe vesszük az eltéréseket, akkor az esztrich vastagsága 70 mm körül legyen. Mivel nem kötött esztrichről van szó, figyelembe kell venni az esztrich hullámosodásának veszélyét, ezért az ilyen esztrichet nagyobb vastagságban javasolt felhordani.

Ügyelni kell az esztrich vastagságára, amely maga a padlóként szolgál. Ha ragasztott esztrichről van szó, akkor az eltéréseket figyelembe véve a vastagsága 40 mm legyen. Kötetlen esztricheknél legalább 100 mm-es vastagság javasolt, de megfontolandó a vastagság 150 mm-re történő növelése a hullámosodás kockázatának minimalizálása érdekében.