Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Fakorlát
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Fakorlát

Szakértőre van szüksége a Fakorlát kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Fakorlátok

A korlát fő funkciója a személyek biztonságos mozgásának biztosítása olyan területeken, amelyek magasan találhatóak. A korlát biztosítja a biztonságos mozgást, és megakadályozza, hogy az ott tartózkodó személyek, illetve az ott található tárgyak leessenek.

A korlátok az anyaggyártás szempontjából alapvetően fa és fém korlátokra oszthatók. A korlát kiválasztásakor különböző paramétereket kell figyelembe venni, mint például azt, hogy mi az elképzelés, melyek a tér által kínált lehetőségek vagy milyen mértékű az egyes korlát típusok által biztosított biztonság mértéke.

Először mindig tisztázni kell a biztonság szempontjából döntő feltételeket. A korlátnak mindig ott kell lennie, ahol a cél megvalósulásához szükséges, de ugyanakkor ellen kell állnia a rá ható terheléseknek és egyéb külső hatásoknak. Korlátokra van szükség olyan helyeken is, ahol az építkezés során biztosítani kell a munkavállalók védelmét a munkaterület alatti szabad térbe esés ellen, vagy az ingatlanok és a magasan álló területek szokásos használata esetén, amikor a személyek épsége veszélybe kerülhet mozgás közben.

Fakorlátok az építkezéseken

Magasban történő munkavégzés munka alatt minden olyan tevékenységet értünk, amelyet olyan magasságban végeznek, amely meghaladja a 1,5 méter lezuhanási magasságot. Követelmény, hogy a munkavállalók védelme megvalósuljon. Magasságtól függetlenül elengedhetetlen, hogy a munkahelyek biztosítva legyenek az olyan esésekkel szemben is, ahol a munkaszint alatt víz található, vagy olyan anyagok, amelyek lehetséges egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A feljárók és a lépcsők a nyitott oldalán kapaszkodókat kell felszerelni. Ez nem vonatkozik az öt fokos lépcsőkre vagy a 25 fokos lejtőkre. A 105 cm-nél keskenyebb, egyenes lépcsőkaroknak az egyik oldalon, a 105 cm-nél szélesebb karok esetében pedig mindkét oldalon el kell helyezni fogódzót. Ha a lépcsőkar 270 cm-nél szélesebb, akkor azt egy további kapaszkodóval ellátott korlát osztja el. A korlát felszerelhető és rögzíthető felülről vagy oldalról. Magát a fogódzót úgy kell megtervezni, hogy az felülről megfogható legyen, a végei pedig zártak és simák legyenek. Ami nagyon fontos a fenti adatok mellett az, hogy az egyes rudak vagy lapelemek közötti rések legfeljebb 12 cm-esek legyenek.

Ami a korlát magasságát illeti, lakóingatlanok esetében legalább 90 cm-nek kell lennie azokban az esetekben, amikor a lezuhanási magasság legfeljebb 3 méter. Ha a lezuhanási magasság meghaladja a 3 métert és kevesebb, mint 12 méter, a korlát minimális magassága 100 centiméter. Ha a lezuhanási magassága még nagyobb, akkor a magasságnak el kell érnie a 110 centimétert.

Külön fejezet a víz feletti munkahelyeken történő esés elleni védelem biztosítása, ahol a magasságtól függetlenül fennáll az egészség károsodásának veszélye. A biztonság itt garantálható ideiglenes állványokkal, mobil állványokkal és állandó korlátokkal. Minden egyes típusra különböző feltételek és szabályok vonatkoznak.

Az ideiglenes korlátok azok, amelyeket csak az építkezés során használnak, és az előállításukhoz használt anyag általában fa. Ezek a munkavállalók kollektív védelmének eszközei. Az ilyen korlátok úgy vannak kialakítva, hogy függőlegesen legfeljebb 15 fokos keresztmetszettel térnek el. Az állványokat földmunkáknál, vagy földalatti építkezésnél használják, illetve amikor az alapokat építik. A munkavédelemről szóló rendelet a korlátok minimális magasságát 100 (illetve 125) centiméterben határozza meg. A korlát egy fogódzóként szolgáló felső rúdból és a padlón lévő ütközőből áll, amely egy legalább 15 cm magasságú védőcsík. Ha azonban a munkaterület több mint 2 méterrel van a környező terep felett, legalább egy középső rudat vagy más, stabilizáláshoz és rögzítéshez alkalmas párnát kell elhelyezni a fogódzó és a padlóütköző között. Ha a védett terület 15 fokos dőlésszögű, akkor a kétpólusú korlát esetén a szabad hely nem haladhatja meg az 55 centimétert. Ha a lejtés nagyobb, mint 15 fok, a szabad rés 25 centiméterre csökken. Az ideiglenes korlátokat csak a lépcsőházaknál szabad megszakítani.

A mobil korlátok lehetnek szétszedhetők, összecsukhatók, kinyithatók, összecsukhatók vagy csúsztathatók. Mindig ott vannak telepítve, ahol működési okokból biztosítani kell az áruk be- és kirakodását, a berendezések összeszerelését vagy szétszerelését. Ezen tevékenységek elvégzése után az állványt mindig vissza kell állítani az eredeti állapotába és helyzetébe. Ha kivételesen korlátot nem szükséges felszerelni, akkor az a rendeletnek megfelelően helyettesíthető egyéb típusú biztonsági berendezéssel. Ezt a helyettesített típust biztonsági tábla egészíti ki, amelyen fel van tüntetve az átjárás korlátozása/tiltása vagy az állandó felügyelet felirat. Ezekben az esetekben az állvány helyett alkalmazható eszköz lehet például lánc vagy kötél.

Állandó korlátok épületekben, valamint utakon épülnek, ha a szintkülönbség nagyobb, mint 0,5 méter. Ugyanez vonatkozik a lépcsőkre, galériákra, gyalogos hidakra és ezekhez hasonló építményekre is. Ha fennáll a megcsúszás veszélye, a korlátot legalább 10 centiméter magas védősínnel kell kiegészíteni. A lépcsőkart, amint azt fent említettük, mindkét oldalon 90 centiméteres magasságban kell fogódzóval ellátni. Ebben az esetben ajánlott 75 centiméteres magasságban egy másik fogódzóval kiegészíteni, amihez szükséges, hogy a korlát legalább 15 centiméterrel meghosszabbodjon a lépcsőkar vagy rámpa elején és végén.

A fogódzó alakjának szilárd fogást kell lehetővé tennie, és a korlátot stabilan kell rögzíteni, hogy ne mozogjon a kézben. Minden területetet, ahol fennáll a személyek leesésének veszélye, olyan védőkorláttal kell biztonságossá tenni, amely ellenáll a vízszintesen és függőlegesen ható terheléseknek is. A terhelés nagyságának megállapításához fel kell mérni a korlát részeinek statikáját, beleértve az oszlopok rögzítését is. A műszaki szabványban meghatározott követelményeken túl a szerkezetnek meg kell felelnie azoknak a feltételeknek, amelyek biztosítják a védelmet a légköri hatásoktól, a korróziótól és fizikai behatásoktól. A korlátot nem kell felszerelni, ha a személyek biztonsága más módon biztosítva van, például ablakpárkánnyal, fallal vagy hasonló védelemmel, amelyek lehet akár kellő stabilitást biztosító virágcserepekből készült biztonsági építmény vagy egyéb, robosztus díszítő elem.

A fakorlátok önmagukban alapvetően két fő csoportra oszthatók:

  • beltéri fakorlátok,
  • kültéri fakorlátok.

A kétféle fa korlát nem csak abban különbözik, hogy az anyag, vagyis a fa felületkezelési technikája eltérő a kinti vagy benti szerelés esetén, hanem abban is, hogy milyen módon rögzítik őket. Az kinti időjárási hatások teljesen eltérőek, összehasonlíthatatlanok a belső térben várható ingerektől. Az állandó meleg és száraz levegő hatása a fa deformációját okozhatja. Az eldeformálódott anyag veszélyeztetheti a statikus teherbírást és a korlátszerkezet megfelelőségét, vagy a fa korlát függőleges oszlopainak elmozdulását okozhatja.

A fa korlátokat csoportosíthatjuk rendeltetési helyüknek megfelelően is, aszerint hogy mire szánták őket. Alapvetően a fa korlátok terasz és lépcső korlátokként funkcionálnak.

A fa korlát külön része a kapaszkodó rész. Fontos kérdés ennek elhelyezkedése, alakja és egyúttal az az igény, hogy a biztonsági feltételek által meghatározott kritériumoknak megfeleljen. A kapaszkodót ugyanolyan felületkezelési folyamatnak kell alávetni, mint a korlát egészét, de a kapaszkodóra vonatkozó követelmények magasabbak, mivel az érintkezik az emberi kézzel. A felületén nem lehetnek olyan sérülések, amelyek veszélyeztethetik a kapaszkodó biztonságos használatát.

A fából készült beltéri lépcsőt, amelyet önhordónak építenek, leggyakrabban emeletes családi házakban, illetve duplex lakásokban használnak, és egyedileg, mérésre készül. Az építők gyakran különféle szoftverprogramokat használnak az ilyen lépcsők tervezéséhez és megvalósításához, amelyek képesek úgy kidolgozni a tervet, hogy az a törvényi előírások mellett az alapvető paramétereknek is megfeleljen. Figyelembe kell venni különösen a lépcsőkar szélességét, beleértve a fából készült korlátot, valamint a lépcső felépítéséhez szükséges emeletek közötti szabad magasságot is. Ezekben az esetekben a korlát megerősíti a lépcső tartószerkezetét, és egy olyan egységes szerkezetet hoz létre, amelyen az ember képes áthelyezni a súlyát anélkül, hogy rezegne vagy rezonálna a szerkezet és a fakorlát.

Az egyedi készítésű fa korlátokkal ellátott önhordó lépcsők alternatívái lehetnek az előre legyártott alkatrészek, valamint amelyek kereskedelmi üzletekben általában kaphatók. Hátrányuk a méretek és a műszaki megoldások korlátozott kínálata. Ki kell számítani a függőleges válaszfalakat, és tisztázni kell a saját elképezeléseit az Ön által építeni/átépíteni kívánt térrel kapcsolatban. Az ilyen korláttal kombinált lépcső költsége jelentős pénzbe kerül, ezért nagyon alaposan meg kell fontolnia az eljárás menetét!