Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Földmérő, földmérés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 248 szakember
4 404 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Földmérő, földmérés

Szakértőre van szüksége a Földmérő, földmérés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Földmérő

A földmérők pontos méréseket végeznek a föld vagy az ingatlan határainak meghatározásához. Adatokat szolgáltatnak a földfelszín alakjáról és kontúrjáról mérnöki, térképi és építési projektekhez.

A földmérők feladatai a következők:

  • Megmérik a Föld felszínén, illetve felette és alatta található pontok közötti távolságokat és szögeket
  • Átvizsgálnak bizonyos helyeket, és ismert referenciapontokat használnak a fontos függvények pontos helyének meghatározásához
  • Kutatják a földterületet, a felmérési nyilvántartásokat és a földtulajdonokat
  • A korábbi határok adatait keresik annak megállapításához, hogy hol vannak a pontos földhatárok
  • Rögzítik a felmérés eredményeit és ellenőrzik az adatok pontosságát
  • Föld-felméréseket, térképeket és jelentéseket készítenek
  • Bemutatják az eredményeket az ügyfeleknek és az illetékes hatóságoknak
  • Hivatalos szárazföldi és vízi határokat határoznak meg az okiratok, bérleti szerződések és egyéb jogi dokumentumok számára, és a bíróságon tanúskodnak a nyomozati munkáról

A földmérők megjelölik és dokumentálják a törvényes tulajdonhatárok helyét. Például ház vagy kereskedelmi épület vásárlásakor vagy eladásakor a viták megelőzése vagy megoldása érdekében megjelölhetik az ingatlan határait.

A felmérés típusától függően különböző mérőeszközöket használnak. A terepi mérésekhez a földmérők, a globális helymeghatározó rendszert (GPS) használják, egy műholdas rendszert, amely nagy pontossággal keresi meg a referenciapontokat. Emellett kézi GPS-egységeket és automatizált rendszereket is felhasználnak a releváns terepinformációk összegyűjtésére. A földmérők ezt követően számítógépen értelmezik és ellenőrzik az eredményeket. Földrajzi információs rendszereket (GIS) is használnak - ez a technológia lehetővé teszi a térinformációk, például térképek és jelentések vizuális megjelenítését. A földmérők átfedhetik a légi vagy műholdas képeket a térinformatikai adatokkal, például egy régió fáival vagy erdőivel, és digitális térképeket készíthetnek. Ezen eredmények alapján tanácsot adhatnak cégeknek és magánszemélyeknek, hogy hol tervezzen házakat, utakat és hulladéklerakókat.

Bár a földmérési technológia fejlődése miatt jelenleg sok feladatot egy földmérő is elvégezhet, további bonyolult mérésket csak engedélyezett és képzett földmérőkből álló csoport láthat el. Az egész csapatért felelős személy lehet földmérő vagy vezető földmérő.

A földmérők építőmérnökökkel, tájépítészekkel, térképészekkel, valamint város- és területi tervezőkkel dolgoznak ki átfogó projektdokumentumokat.

A következők tartoznak a feladataik közé: A határ- vagy földmérők meghatározzák a törvényes tulajdonlás határait, és segítenek meghatározni az ingatlanok és az építési projektek pontos helyét. A mérnökök vagy az épületfelmérők meghatározzák az utak vagy épületek pontos helyét, valamint a házak vagy épületek alapjainak megfelelő mélységét. Megmutatják a változásokat és jelzik az ingatlanhoz kapcsolódó lehetséges korlátozásokat, például, hogy mi építhető rá és mekkora lehet az objektum. Meg tudják határozni az utak mértékét és domborzatát is. Az igazságügyi felügyelők azonosítják és rögzítik a baleseti helyszíneket a lehetséges tájhatások szempontjából.

A földmérők nagy pontosságú technológiát alkalmaznak, beleértve a légi és műholdas megfigyeléseket is, a földfelszín nagy területeinek mérésére. A tengeri vagy hidrográfiai felmérők kikötőket, folyókat és más víztesteket vizsgálnak a partvonalak, a fenéktájkép, a vízmélység és egyéb jellemzők meghatározása céljából. A bányamérők feltérképezik és megjelölik az alagutakat a földalatti bányákban. A felszíni aknákra összpontosítanak, hogy meghatározzák a kitermelt anyag térfogatát.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a különbség az épületfelügyelő és a földmérő között?

Az épületfelügyelők általában részletesebb felméréseket végeznek, míg a földmérők jobban képzettek a mérésre. Van azonban némi átfedés. A történelmi és műemléképületek szintén szakértelmet és tapasztalatot igényelnek. A felhatalmazott földmérőknek képesnek kell lenniük a bérbeadások / irodák és kereskedelmi ingatlanok értékelésére és értékelésére, a projektek kezelésére, az építészeti szolgáltatások áttekintésére, a kvantitatív felmérésekre (QS) és a mezőgazdasági földterületek értékelésére.

Mit kell tudnia egy földmérőnek a térségről?

A minőségi munka és a szakmai tanácsadás pontos ismereteket igényel a helyszín történetével, buktatóival és sajátosságaival kapcsolatban - információk a helyszínről, a speciális épülettípusokról, a tervezési problémákról, a tervezett utakról és a fejlesztésről, és természetesen az árvíz vagy a bűncselekmények kockázatáról stb. Az ingatlan pontos értékelése a helyi ismeretektől is függ - ahogyan azt a szabályok előírják. Egyes vállalatok felmérésekhez felmérőket és a környező területek felmérőit is alkalmazzák.

Milyen gyorsan lehet feldolgozni a dokumentumokat?

Egyes földmérők az ellenőrzéstől számított 24 órán belül aláírják a kitöltött felmérési jelentéseket, míg mások esetében ez a folyamat egy vagy több hétig eltarthat! Ha a létesítményhez való hozzáférés könnyen megoldható, akkor a lefoglalásától a kész jelentés kézhezvételéig az egész folyamatnak csak néhány napnak kell lennie.

Függetlenek vagy nagyvállalatnál dolgoznak?

A kisvállalkozások és a helyi független földmérők általában a minőséget részesítik előnyben a mennyiség helyett. Néhány nagy földmérő vállalat, amely főként a bankok számára végez jelzálog-értékelést, szigorú mennyiségi célokat tűz ki az alkalmazottai számára, ezért őket jobban szorítja az idő - akár napi 6 ellenőrzést is el kell végezniük! A független földmérőknek több tapasztalata van a lakás- és épületvásárlók felméréseinek elvégzésében is, szemben a nagyvállalati földmérőkkel.

Jobb-e telefonon kapcsolatba lépni a földmérővel?

A legtöbb földmérő inkább megvitatja és elmagyarázza, mi szerepel a jelentésben, és mi lesz ezeknek a következménye. Egy tapasztalt, független helyi szakembernek általában több ideje lesz arra, hogy segítsen és tanácsot adjon számodra a vételár esetleges újratárgyalásában, hogy fedezze az általa feltárt hibák költségeit.

Kérhetek-e segítséget a földmérőtől és tehetek-e fel további kérdéseket is neki?

Ügyfélként elmondhatja speciális követelményeit, például megkérhet egy földmérőt, hogy adjon tanácsot az Ön számára a tetőtér vagy az alagsor újjáépítésében vagy akár a ház meghosszabbításában. Esetleg kérje meg arra, hogy fordítson különös figyelmet egy adott problémára, például nedvességre vagy repedésekre.

Belefoglalhatom a díjat a felmérés árába?

Az ingatlanért fizetett ár a legtöbb esetben már a foglalás időpontjában egyeztetésre kerül. A jelzálogkölcsönhöz valamilyen formában szükség lesz az alapvető értékelési jelentésre (néha csak számítási módszerre vagy külső forrásból történő bepillantásra). Megkérheti azonban a földmérőt, hogy tegyen véleményt az ingatlan piaci értékéről - elvileg függetlenül attól, hogy megéri-e a pénzt, tekintettel a talált hibákra!

Meg lehet-e állapodni a felmérés rögzített árában?

Az ellenőrzés megkezdése előtt meg kell állapodnia az árban a földmérővel. Az ár általában nem változhat, kivéve, ha az eredeti leírás teljesen pontatlan volt (az elfogadott ár, az ingatlan elhelyezkedése és mérete alapján). Az egyik ok például, hogy miért változhat meg jogosan a jegyzett ár, ha igény volt a régebbi ingatlanok iránti keresletre, mivel a korai 20- századi stílusnál régebbi objektumok esetében szükség lesz az épületek átfogóbb (és alaposabb) felmérésére. További díjat is felszámíthatnak, ha értékbecslés felvételét kéri (mivel a biztosítók ehhez hozzáadják az ellenőröknek a szakmai ellentételezés díjait!)

Szükségem van-e egy szerkezeti mérnök szolgáltatásaira?

Ha látható repedéseket vagy szerkezeti mozgásokat észlel a megvásárolt ingatlanban, forduljon szakképzett szerkezeti mérnökhöz, aki vagy megerősíti, vagy cáfolja az eredeti benyomásait.

Költségbecslés

A földmérő segít az építési projekt előzetes költségvetésének elkészítésében, valamint a projektterv elkészítésében.

Értéktechnika

Egy szakképzett földmérő ismeri a munkáját, és csökkentheti a költségeket anélkül, hogy veszélyeztetné az építési projekt minőségét és a projekt integritását. Tanácsot adhat az anyagokkal kapcsolatban és költséghatékonyabb megoldásokat kínál.

Egyeztetés az építőcsoporttal

A projektben érdekelt felek külön csoportokban dolgoznak, például építők, vállalkozók, ingatlanügynökök, ellenőrök, alvállalkozók, mérnökök és bankárok. A földmérő mindenkivel kommunikál és koordinál a projekt teljes időtartama alatt.

Felelősséget vállal annak biztosításáért, hogy az összes csapat teljes mértékben a megszabott menetrend szerint működjön. Biztosítja továbbá, hogy a projekt ne késlekedjen, és ne növelje a költségvetést.

Időbeosztás

Általánosságban elmondható, hogy ha nem akar vállalkozókkal, projektmenedzserekkel és más munkavállalókkal foglalkozni, akkor célszerű felmérőt felvennie, aki elvégzi ezt a számára. Ő szünteti meg az építési vagy felújítási projekt kudarcának lehetőségét. Lesz egy olyan személy, aki felügyeli az egész projektet az Ön számára. Az Ön szeme és a füle lesz a kezdeti szakasztól, egészen a teljes befejezésig. Konzultál Önnel és meghozza a szükséges döntéseket, ezáltal segít enyhíteni az építkezéssel vagy az egész projekttel kapcsolatos stresszt. Tehát ha ház építését vagy átalakítását tervezi, akkor vegyen fel inkább egy földmérőt.

Többre van szüksége, mint gondolná

Vannak olyan helyzetek, amikor egy földmérő mindenképpen szükséges. Elképzelhető, hogy nincs rá szüksége az építkezés során, de ha jelzálogot venne fel, a bank előírhatja, hogy a telep felmérésre kerüljön vagy az ingatlan tényleges határai meg legyenek állapítva. Egy földmérő szakember akkor is hasznos lehet, ha a szomszéddal vitatkozik egy földterület határáról. Egy földmérő szakember alkalmazása jogilag kötelező lehet a bíróságon, és megoldhatja például azt a vitát, hogy milyen földterületet szabad beépíteni. Ha nagyobb változtatásokat szeretne végrehajtani a házban (például hozzáadni egy fészert), a földmérő megállapíthatja, hogy még a saját földeden van-e a kérdéses terület.

A földmérőknek is tartaniuk kell magukat bizonyos szabályokhoz

Még akkor is, ha Ön az, aki megbízza és kifizeti a földmérőt, hogy végezze el a munkát, a földmérő nem csak Önnek felel. Egy földmérő végleges döntése elsősorban a matematikán, a természettudományon és a történelemen alapul. Tehát, ha mindenképpen szeretné a kinézett darab földet a háza mögé, ha az adatok szerint ez nem lehetséges, a földmérő köteles értesítenie Önt. A földmérő megvizsgálja a történeti adatokat és összehasonlítja az aktuális adatokkal, hogy kiszámítsa a telek pontos határait. Döntését továbbítják az illetékes hatóságnak, amely az állandó nyilvántartás részévé válik. Mivel a munkáját egyfolytában ellenőrzik, beperelhetik, és szabálytalanság miatt meg is büntethetik. A földmérő köteles megvédeni a lakosság biztonságát és jólétét.

Pénzbe fog kerülni, de megéri

Első pillantásra a földmérő munkája egyszerűnek tűnhet, ezért kissé meglepődhet az árajánlaton. Az összeg azonban tükrözi a munka mennyiségét, a felelősséget, a pontosságot és a precizitást. Az árak néhány tízezer és százezer forint között mozognak, a munka terjedelmétől és a teljesítés helyétől függően.

A telefonban található GPS nem megfelelő eszköz

A technológiai fejlődés olyan kényelmet is magával hozott, amely korábban csak az ipari szektorokban dolgozóké volt. Így egyesek tévesen úgy vélik, hogy mobiltelefonjuk GPS-jével meghatározhatják földjük helyét. Az ilyen számítások azonban általában hibásak. A földmérő professzionális, centiméteres pontosságú GPS-t használ.

Ha szakember felvételét fontolgatja, ne habozzon. A földmérő nem csak válaszol minden kérdésedre és megadja a földed részleteit, hanem garantálja az igényes munkát.