Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Hálózattervezés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Hálózattervezés

Szakértőre van szüksége a Hálózattervezés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Közműhálózatok tervezése

Válasszon számos tapasztalt tervező közül, akik szívesen készítenek Önnek közműhálózati projektet kedvező áron!

Miért a Wilio felületén?

A Wilio segít minőségi szakembereket találni az Ön területéről.
A Wilio szinte minden szolgáltatáshoz vagy kézművességhez ingyenesen segít bevált és képzett szakembereket találni.

Hogyan működik a Wilio?

Hozzon létre egy megbízást.
Válaszoljon néhány kérdésre arról, hogy milyen szolgáltatásra van szüksége.
Megszólítjuk a legjobbakat.
Megkeressük a legmegfelelőbb szakértőket az Ön igényei szerint.
Válassza ki a legjobb ajánlatot.
Hasonlítsa össze az ajánlatokat, és válasszon a legjobban értékelt szakértők közül.

Gyakran ismételt kérdések

Mik azok a közműhálózatok?

Ennek tekintjük a föld alatti és föld feletti elosztórendszerek rendszerét, amelyek a szükséges árukat, például vizet, gázt vagy áramot szállítják a háztartásba. Tartalmazza a csatornázást, az internet- és távközlési hálózatokat, sőt még a behajtót is. Ezeket a tárgyakat ma már szükségszerűnek tartjuk – ki szeretne közülünk olyan házban élni, ahol nincs víz? Még mindig vannak azonban olyan települések, ahol a nyilvános terjesztés elérhetősége nem magától értetődő. Amennyiben a közműves vízvezetékre, csatornára való rákötés nem reális, alternatív megoldást kell biztosítani.

Melyik a legfontosabb?

A közcélú hálózatok elérhetőségét illetően elmondható, hogy a legkritikusabb a villamos energia és a gáz csatlakozása. Míg a közüzemi vízellátás hiánya esetén kis házi vízművel kútfúrással megoldható az ivóvízellátás és a közcsatornázást is kiválthatjuk pöcegödörrel vagy háztartási szennyvíztisztítóval, addig villanycsatlakozás nélküli földterületet aligha lehet. ház építésére alkalmas telket tartott. Nem ritka a közcélú gázvezetékhez való csatlakozás lehetősége nélküli földterület. Természetesen ebben az esetben is nélkülözhetjük, de az ilyen földek tulajdonosának meg kell békülnie azzal, hogy a gázkazánfűtést más, sokszor drágább alternatívára cseréli.

Mikor van kiépítve és mennyi ideig tart a közműhálózatra való csatlakozás?

A közműhálózatokhoz való csatlakozás a projektdokumentáció részét képezi, mely az építési engedély kiadásához szükséges. A csatlakozási javaslat elfogadásába az építésügyi hatóság a döntő beleszólás. A közműhálózatokra való rákötést tehát a kivitelezés megkezdése előtt meg kell oldani és célszerű erre elegendő időt szánni - a rákötés megoldása időigényes lehet, hiszen figyelembe kell venni a várakozási időt az egyes energiaszolgáltatók kifejezni magukat. Általában 30 nap áll rendelkezésükre a megjegyzésekre. A teljes folyamat a körülményektől függően 2-3 hónapig is eltarthat. Egyes esetekben lehetőség van expressz felszerelés beszerzésére felár ellenében.

Szükségem van szakemberre a közműhálózatokhoz való csatlakozás megoldásához?

A mérnöki hálózatokhoz való csatlakozás első és alapvető pontja a csatlakozási feltételek kérése az egyes hálózati adminisztrátoroktól, például vízművektől, erőművektől vagy benzinkutaktól. Ehhez a feladathoz nem szükséges képzettség, így Ön is elvégezheti. Ha például egy régi ház helyén épít, és elegendő az épületet egy meglévő csatlakozáshoz csatlakoztatni, a helyzet meglehetősen egyszerű lehet, és ezt a tényt meg lehet határozni az épület telek telepítésének projektjében. Gyakran előfordul azonban bonyolultabb eset is. Mint az építkezés legtöbb területén, a leghatékonyabb megoldás egy átfogó megoldás, amelyet egy szakértő tud Önnek ajánlani. Magát a mérnöki hálózati projektet az erre jogosult személynek kell elkészítenie. Ismeri azt az eljárást, amely ahhoz szükséges, hogy a földet gyorsan, gazdaságosan és hatékonyan csatlakoztassa.

Ki végez mérnöki projekteket?

Ezen a területen többféleképpen lehet fordulni. Ha építkezése kivitelezésére építőipari céget bíz meg, amely a projektdokumentációtól a jóváhagyásig a teljes folyamathoz felszerelést kínál, természetesen a mérnöki hálózatokhoz való csatlakozás és azok későbbi megvalósításának projektje is szerepel. Azonban számos kisebb vállalkozó is kínálja szolgáltatásait, akik általában ideális választásnak bizonyulnak, ha ön építkezik. Forduljon a tervezőhöz vagy építészhez, vagy lépjen kapcsolatba a Wilióval, ahol a legjobb szakértőket találja meg remek áron.

Miért forduljon a Wilióhoz, ha hálózatmérnököt keres?

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtalálja a megfelelőt, ha felkéri a Wilio weboldalát, és megvárja az Ön területén lévő szakemberek ajánlatait. A mérnöki hálózatok tervezésénél a gyorsaság, a hatékonyság és a megbízhatóság az első, a jó munkavégzés legjobb garanciája pedig végül is az elégedett ügyfelek értékelése. A Wilio ezeket az egyedi ajánlatok összehasonlításának lehetőségével és egy olyan szakértő kiválasztásával együtt kínálja, aki minden igényt kielégít. Ezzel sok időt és gondot takaríthat meg.

Mire lesz szükségem a közműhálózatokhoz való csatlakozáshoz?

Azok a dokumentumok, amelyeket az egyes hálózati rendszergazdáknak dokumentálniuk kell, általában egyediek, ezért a legjobb, ha közvetlenül a szállító webhelyén tájékozódhat. A csatlakozási kérelem gyakori mellékletei a kataszteri térkép, tulajdoni lap, vagy a tulajdonostársak hozzájárulása és a projektdokumentáció. A projekt kidolgozásához a tervezőnek szüksége van a mérnöki hálózatok helyzeti és magassági elhelyezkedésére, méreteire és típusára vonatkozó adatokra, valamint a csatlakozási pontok hálózatkezelői jóváhagyására is. A szakértő megegyezés szerint ezen és egyéb szükséges dokumentumok feldolgozásában is szívesen segít.

Mennyibe kerül egy közműhálózati projekt?

Egy mérnöki hálózati projekt kidolgozásának ára egyedi és sok tényezőtől függ, de elmondhatjuk, hogy több száz eurós nagyságrendű. Figyelembe kell venni azt is, hogy a költségek nem csak magának a projektdokumentációnak az árát fogják tükrözni, hanem az adminisztrációs és a hálózati rendszergazdák véleményezési díjait is.
 
Mi lehet egy közműhálózati projekt része?
 
Víz
Mint már említettük, a ház vízellátása esetén két lehetőség lehetséges - a közműves vízvezetékre történő csatlakozás vagy saját kút használata. A helyi vízmű nyilatkozatából kiderül, hogy a földterület hatékonyan csatlakoztatható-e a meglévő hálózathoz. Ha igen, akkor megkötik a közüzemi vízvezetékre való csatlakozási szerződést, és Ön lesz a bekötés tulajdonosa. Ellenkező esetben a kút fúrása ivó- és használativízforrásként foglalkozik. Gyakran találkozunk a két alternatíva kombinációjának használatával. Ha ezt az alternatívát fontolgatja, fontos megjegyezni, hogy ezt a két vízforrást soha nem szabad összekapcsolni.
 
Szennyvíz
A szennyvizet a hatályos szabványoknak megfelelően kell elvezetni a földről. Ellentétben a vízszolgáltatással, ahol az alternatív forrás igénybevétele a tulajdonos döntése alapján dönthet, hulladékelhelyezés esetén a városi vagy települési csatornára való rákötést jogszabály biztosítja - persze amíg ez a lehetőség fennáll. A csatlakozási pontról a hálózat adminisztrátora dönt, amely általában a vízmű. Azokon a területeken, ahol csatornahálózat nincs kiépítve, a szennyvíz elvezetéséről vagy tárolásáról a telektulajdonosnak kell gondoskodnia. A leggyakoribb megoldás ebben az esetben az olajteknő - egy vízálló tartály a szennyvíz tárolására. Az akna tartalmának szabad környezetbe juttatása természetesen tilos, ezért ennek a lehetőségnek a mérlegelésekor számolnunk kell az utólagos karbantartás és az aknás tartalmának ártalmatlanításának idejével és költségével. Kevésbé használt, de környezetbarátabb megoldás a háztartási szennyvíztisztító telep kialakítása, amely mechanikai, biológiai vagy kémiai módszerekkel kezeli a vizet. A tisztított víz ezután ugyanúgy leereszthető, mint az esővíz. Hátránya az ilyen konstrukció bonyolultsága és külön építési engedély szükségessége. 
 
Gáz
A közüzemi gázvezetékre történő csatlakozáshoz csatlakozási kérelem beküldése, szerződéskötés, majd projektdokumentáció elkészítése is szükséges, melyet a gázszolgáltatónak jóvá kell hagynia. Ha a településen nincs kiépítve gázvezeték, akkor más fűtési módot kell biztosítani. A megújuló energiaforrások iránti növekvő érdeklődés miatt azonban jelenleg sok építtető saját kezdeményezésére választ alternatív módszereket.
 
Elektromosság
Az elektromos bekötés tervezésekor célszerű legalább nagyjából tudni, hogy milyen elektromos készülékeket fog használni. Attól függ, hogy mekkora energia szükséges. Ennek alapján tervet készítenek, amelyet a kérelemmel együtt megküldenek az áramszolgáltatónak. A pályázat jóváhagyása és a szerződés aláírása után csatlakozik a hálózathoz.
 
Bekötőút
A mérnöki hálózat sajátos, de nem kevésbé fontos típusa. Telekvásárlás előtt célszerű megbizonyosodni arról, hogy a bekötőút köztulajdonban van - különben bonyodalmak adódhatnak a magánterületen keresztül történő bejutás intézésében. Megoldás lehet az átkelési és átjárási jog, illetve a telek társtulajdon létesítése.
 
Egyéb
 
Egyéb mérnöki hálózatok közé tartozik például az internet és a telefonvonalak.

Tanácsok és tippek

01.
Kérjük, földvásárlás előtt érdeklődjön.

A meglévő vagy potenciális közművekhez való csatlakozás legyen az egyik fő téma a telekválasztásnál. Tájékozódjon arról, hogy a telek beépítésre szánt-e, és azt is, hogy az adott területen van-e lehetőség közműves hálózatokhoz való csatlakozásra, milyen távolságra helyezkednek el, kapacitásuk elegendő-e. Ezzel elkerülhető a kellemetlen meglepetés.
 
02.
Kapcsolatok és katalógusházak

Katalógusház vásárlása esetén egyes cégek közműbekötési projektet is kínálnak akár árajánlat részeként, akár kiegészítő szolgáltatásként. Ez azonban nem magától értetődő. Ezért ellenőrizze, hogy a kapcsolatok a projekt részét képezik-e, vagy magának kell szakembert keresnie ehhez a tevékenységhez.
 
03.
Az alap a jó kommunikáció

Általánosan érvényes szabály, amely a mérnöki hálózatok tervezésénél is indokolt. Következetesen kommunikáljon a tervezővel olyan témákban, mint a szükséges dokumentumok kézbesítése vagy a betartandó határidők.