Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Fa homlokzatburkolat
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 273 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Fa homlokzatburkolat

Szakértőre van szüksége a Fa homlokzatburkolat kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Homlokzati faburkolat

A fa homlokzatburkolat rendkívül sokoldalú építési termék. A kültéri falburkolati lehetőségek változatosak, és olyan anyagok tartoznak ide, mint a műanyag lécek, nád, valamint a szálcement és a burkoló tégla.

A fa falburkolatok különféle típusokban kaphatók, az különféle fafajtákból készült újrafelhasznált fától kezdve a cédruson, a kőrisen, vörösfenyőn át a Douglas fenyőig és sok egyéb fajig.

A homlokzati faburkolat előnyei

A fa homlokzatburkolat fő előnye, hogy megújuló forrásokból nyerik. Ha a homlokzatburkolat FSC tanúsítvánnyal rendelkezik, biztos lehet benne, hogy a fa fenntartható erdőkből származik. Számos módja van annak, hogy tovább 'zöldítsük' a fával történő burkoláshoz szükséges anyag megszerzésének lehetőségeit.

Az égetett fa módszer egy hagyományos japán technika, amelyben a fát kissé megperzselik, majd természetes olajokkal megkeményítik. A gyönyörű eredmény mellett ez az eljárás ellenállóvá teszi a fát az időjárás viszontagságaival szemben, és sem vegyszeres tartósítószert, sem növényvédőszerhez nem alkalmaz.

A hőkezelés egy másik módszer, amely növeli a fa általános ellenállóságát vegyszerek nélkül. Ennek a technikának a segítségével a fa sokáig tartósítható, hiszen ellenáll a nedvességnek, a rovaroknak és a penésznek. Szinte minden típusú burkolathoz használható: készíthet dekoratív külső faburkolatot felújított deszkákból, például régi istállókból. Az újrahasznosított fa hagyományos megjelenést kölcsönöz otthonának, miközben újra felhasznál egy olyan anyagot, amelyet egyébként eldobnának.

A homlokzati faburkolat hátrányai

Hátránya, hogy a tanúsítvánnyal nem rendelkező fa anyag fenntarthatatlanul gazdálkodó erdőkből származhat - nagy az esély arra, hogy a szerte a világon illegálisan kivágott trópusi erdőkből.

A legtöbb fa terméket lakkal és más anyagokkal kell megvédeni, hogy a lehető leghosszabb ideig tarthassanak, és elkerüljék őket az élősködők, például a termeszek, férgek és más rovarok. Ezek a termékek veszélyes vegyi anyagokból készülhetnek, amelyek káros füstöt szabadíthatnak fel. Ezért azt ajánljuk, hogy vegye fontolóra a nem mérgező fa falburkolatokat, mint például az égetett fát vagy a hőkezelt fát!

A faburkolat energiaterhelése

A fa energiaterhelése az egyik legkisebb az építőanyagok között. A levegőn szárított, fűrészelt keményfa anyagértéke csupán 0,5 Mj/kg. Ha helyben tudja megszerezni a fát, az energiahasználat csökken, mert a fa szállításához felhasznált energia minimális lesz.

A fa homlokzatburkolat anyaga

A fa falburkolat költsége átlagosan 7 000 - 16 000 Ft/m2. A kivitelezés költsége városonként és régiónként változó, de általában négyzetméterenként átlagosan 4 000 és 7 000 Ft között mozog. Az anyagköltségeket a felhasznált fa típusa és a burkolat stílusa befolyásolja. A fa burkolat általános típusai a cédrus, az akác, a Douglas fenyő, a vörösfenyő, az accoya, a lucfenyő és a kőris. A legtöbb helyi szállító vagy gyártó kartont, léceket, ragasztót, rönköket, nyelveket és hornyokat biztosít. Mindegyik típus egyedi megjelenést kínál és különböző költségeket jelent.

Keményfa vagy puhafa - melyik a legjobb a falburkolathoz?

Mi a különbség a keményfa és a puhafa között? A különbség nem feltétlenül a fa anyagának sűrűségében vagy keménységében rejlik, hanem a fára és annak szaporodására vonatkozik. Ezek a fák különböző magvakkal rendelkeznek, és ez a fő különbség a puhafa és a keményfa között.

A keményfát virágokat termelő, zárt magvakkal rendelkező fákból, a puhafát pedig legfőkébb a fenyőkként ismert fákból készítik. A lassabban növekvő keményfa magvai általában valamilyen zárt védelemmel rendelkeznek, a gyorsabban fejlődő puhafa magjai pedig csupaszok és ki vannak téve a környezeti hatásoknak.

A puhafa általában világos árnyalatú, például aranybarna, és bár puhább felülettel rendelkezik, erős fa. Könnyű, könnyen kezelhető, és sokkal gyorsabban felszívja a kezelőanyagokat, ragasztókat és tartósítószereket. Sokkal fenntarthatóbb fa fajta, mint a keményfa, az összes fa mintegy 80%-át adja.

A puhafa jobban ellenáll a baktériumoknak, a penésznek, a férgeknek és a nedvességnek is, így ideálisabb az olyan kültéri projektek számára, mint például a homlokzat burkolása és a terasz építése.

A puhafa homlokzatburkolatok típusai

A fal burkolásához gyakran használt faj a vörös fenyő. Ez egy tartós puhafa, amely könnyen kezelhető, és népszerű olyan projektekben, ahol nagyon fontos az időjárásállóság és a vonzó megjelenés. A lucfenyő a másik közkedvelt puhafa fajta, amely alkalmas a fa homlokzatburkolat kivitelezésére. Világszerte az egyik legjobb puhafa anyagnak számít. Ellenáll az időjárás kihívásainak, és kiválóan alkalmas különféle kültéri felhasználásra, például falburkolathoz, homlokzatokhoz és padlókhoz. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha a burkoláshoz használt tűlevelű fát nem kezelik megfelelően kiváló minőségű festékkel vagy bevonattal, ezüstszürkévé válik.

A puhafára alkalmazható prémium kezelés idővel gazdagítja a színt, és kevés karbantartást igényel.

Keményfa burkolat

Különböző keményfa típusok is felhasználhatók homlokzatburkolási projektekben. Ez a fatípus felépítése miatt lassabban növekszik, és színe sokkal sötétebb a puhafához képest, de ha nem kezelik minőségi felületkezeléssel, ezüstszürke színűnek tűnik.

A gesztenyefa az Egyesült Királyságban népszerű keményfa a homlokzatburkoláshoz. Jelenleg az európai tölgy is egy gyakran anyag a homlokzat burkolásához. Szintén népszerű a nagyon tartós akác, amely hazánkban is honos növény.

A puhafa és a keményfa falburkolatok ára

A puhafa általában olcsóbb, mint a keményfa, de az egyes projektek ára a kivitelezés konkrét részleteitől és méretétől függ.

Ha segítségre van szüksége a kivitelezés elindításához, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk! Függetlenül attól, hogy árajánlatot szeretne-e kérni a közelgő projektjére, vagy csak megvitatná a rendelkezésre álló legjobb fafajtákat, szakértői tanácsokkal és tippekkel tudunk szolgálni Önnek, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a feladat minőségi kivitelezés során valósuljon meg.

A fa burkolás felhasználása és előnyei

A fa burkolat sok szempontból ideális megoldás. A fa könnyen kezelhető és jól működik. Az egyedi tervezés kreatív eredményt hozhat. Ha fontolóra veszi a burkolólap használatát, akkor segítséget kérhet egy építésztől, és építkezését a következő szintre emelheti.

A fa burkolat könnyen formázható, így lehetőség van olyan esztétikus szerkezetek létrehozására, amelyek több görbét és formát használnak. Ez segíthet az épületnek beolvadni a környezetébe.

Használja a fát a homlokzat kiegészítésére! Az egyszerűségének köszönhetően a fa falburkolat nagyon hatékonyan módosítható. Ha változatosabb kialakításra vágyik, a kiegészítők beszerzése és beszerelése sokkal könnyebb és olcsóbb, mint más anyagok esetében. Ez azt jelenti, hogy a fa burkolatokat funkcionálisabban felhasználhatja. Ha korlátozott nagyságú területtel dolgozik, a burkolattal több helyet hozhat létre. Plusz tároló helyeket is kialakíthat, ez a típusú burkolat ideális a meglévő épületek és építmények bővítésére is. Mindemellett lehetősége nyílik egy ház vagy egy épület funkcióinak további bővítésére költséghatékony és egyszerű módon.

Győződjön meg arról, hogy a megfelelő típusú falburkolatot választotta!

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki homlokzatból és hatékonyan sikerüljön a kivitelezés folyamata, meg kell győződnie arról, hogy a legjobb típusú burkolatot és fafajtát használta-e.

A különböző fafajták másképp fognak viselkedni. Keresse meg azt a fát, amelyik a legjobban megfelel az építési projektjének! A különböző burkolatok különböző burkolási lehetőségeket kínálnak - vannak, amelyek könnyen felszerelhetők és emellett professzionális megjelenést biztosítanak.

Gondoskodjon a védelemről és karbantartásról!

Fontos a fa burkolat védelme és festése, hogy védve legyen a rothadástól, nedvességtől és rovaroktól. Számos különböző típusú impregnálás közül választhatunk, amelyek más és más típusú előnyöket és felületkezelést kínálnak. Ez a fajta törődés hatással lesz a burkolat megjelenésére is, ezért jó már a tervezési szakaszban elgondolkodni rajta.

Ne hanyagolja el a környezetet!

Az építőanyagok maximális kihasználása érdekében érdemes elgondolkodni azon, hogy ez az anyag hogyan fog illeszkedni a környezethez. Ha odafigyel a részletekre, és gondoskodik arról, hogy a csempe illeszkedjen a környezethez, akkor létrehozhat valami egyedit. Világos és sötét, merész kontrasztot létrehozó anyagokat használna, vagy fordítva, növények és fák, valamint az épület és a természet keveréke nyújtana ön számára esztétikusabb látványt? Az építőanyagok segítségével átlagos épületét különlegessé varázsolhatja!

Nézze meg ezeket a kreatív ötleteket!

A fából készült falburkolatokat sok éve használják az építőiparban, és sok építész és építő használja őket kreatívan és innovatív módon. Ezeknek a példáknak a megvizsgálásával szélesebb képet kaphat az összes fajtáról és opcióról, amelyeket a faburkolattal el tud érni.

Meddig tart a fa falburkolat?

A fa típusától, kezelésétől, karbantartásától és számos egyéb tényezőtől függően arra számíthat, hogy egy minőségi fa burkolat 40-60 évig marad használható. A lebomlás folyamata abban a pillanatban kezdődik, amikor a fát kivágják, ez azonban fokozatos és különböző praktikákkal lelassítható.

Mi okozza a fa burkolatok állagromlását?

A kezeletlen külső héj hajlamos lehet a rothadásra, a gombákra, rovarokra, időjárási viszonyokra és egyéb körülményekre. A fa kezelése segíthet visszaszorítani a nedvességet, és csökkentheti a penészedés kockázatát.

A felületkezeléshez tartósítószer és pigment keverékét használják, amely a burkolólapra kenve védelmet nyújt a gombák, rovarok és rothadás ellen. A kezelés után a fa burkolat nem vagy alig igényel karbantartást.

Beltéri és kültéri fa burkolat

Kevésbé valószínű, hogy a benti fa burkolat ugyanannyira elhasználódik, mint a külső. Arra sincs nagy esély, hogy az épületen belüli körülmények a fa nedvességszintjét káros szintre (20% fölé) emeljék. Mivel a kültéri fa burkolat ki van téve az időjárásnak, ezért hajlamosabb az állagromlásra. Ezen okok miatt a külső burkolat fafajtájának kiválasztásakor ajánlott strapabíróbb fajtát választani, hogy hosszabb ideig tartson.

A legjobb fa burkolatok

Minden típusú fa burkolat valami egyedit hoz az épületbe, így a tökéletes fajta kiválasztása nehéz lehet. A zord éghajlaton termesztett fa kétségtelenül jobban ellenáll a kedvezőtlen időjárási körülményeknek.

A faanyagokat különféle osztályokba sorolják (1–4) attól függően, hogy valószínűsíthetően mennyire lesz ellenálló, és ez meghatározza a rothadás valószínűségét is. A nyomáskezelés azt jelenti, hogy a fát nemcsak egyszerűen impregnálják, hanem áztatják is a maximális hatékonyság érdekében.

Még a legtartósabb fafajok is hamarabb megérzik a környezet romboló hatásait, ha helytelenül helyezik fel őket. Fontolja meg, hol kerül sor a fa burkolat telepítésére, és ennek következtében mennyire lesz sebezhető. Az észak és kelet felé néző falakra szerelt burkolaton nedvesség fordulhat elő, és számíthat arra is, hogy nem fog mindig megfelelően megszáradni. A rovarokkal és a nedves talajjal való érintkezés elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a burkolatot a talajtól körülbelül 150 - 250 mm magasságra helyezze el.

Szellőzés

A külső burkolat megjelenése idővel megváltozik az időjárási viszonyok miatt. A faburkolat gyakran kissé megbarnul, majd ezüstössé válik. Az időjárás hatásai átlátszó vagy színes lakk segítségével lelassíthatók, de sokaknak pont az tetszik, hogy a fa homlokzatburkolat természetes megjelenésű.

Óvja a falburkolatot a nedvességtől!

Fa homlokzatburkolat telepítésekor az alépítményen helyet kell hagyni a szellőzés számára. Biztosítson megfelelő esővíz lefolyót az épületén, és mérje meg a túlnyúló ereszcsatornákat, hogy megvédje a homlokzatot a túlzott nedvességtől. A nem száraz fa burkolatoknál nagyobb a szétesés veszélye a rothadás és a különféle penészgombák miatt.

Következtetés

A fa homlokzatburkolat fantasztikus építőanyag, és rengeteg a hely az innovatív épületek létrehozásához. Hatékony használatával köszönhetően a legtöbbet hozhatja ki épületéből, valamint valami érdekeset és funkcionálisat valósíthat meg.