Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Fa játszótér, kerti játszótér
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 442 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Fa játszótér, kerti játszótér

Szakértőre van szüksége a Fa játszótér, kerti játszótér kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Útmutató a játszóterek megtervezéséhez

A játszóterek karbantartása számos előnnyel jár minden korosztály számára. Az egyik legnagyobb az, hogy a játszótér növeli a gyermekek által végzett fizikai aktivitást. A játszótér látogatói nagyobb valószínűséggel választják azt a parkot is, ahol mászókák vannak, ahol a közelmúltban gyermekjátszóeszközöket telepítettek vagy újítottak fel. Lehetőségük nyílik arra, hogy az újdonság érzésének köszönhetően aktívabban használják szabadidejüket a gyerekek.

Manapság mindenhol vannak játszóterek és jó okkal. Számos játszótér található az ország városainak vagy falvainak iskolaudvarain vagy parkjain. Egyértelmű azonban, hogy egy játszótér elhelyezése az Ön ingatlanán növeli a közösség bevonását, függetlenül a lakóhely nagyságától.

A történelem során a játszóterek jelentős fejlődésen mentek keresztül. A 20. század elején a játszóterek inkább kivételnek számítottak, és az őket létrehozó emberek nem a nagyközönség számára tervezték őket. Ehelyett képzett oktatók mozgásközpontként vagy szabadtéri tornateremként használták őket a gyermekek számára. A játék megszervezésekor ezek a tanárok segítették a gyerekeket és megmutatták, hogyan kell helyesen használni a játszótér felszerelését.

A mai kurzustervezés többlépcsős folyamat, számos tényezőt figyelembe kell venni. Meg kell vizsgálnia a játszótér helyét, meg kell fontolni, ki fogja használni, és meg kell gondolni, hogyan lehetne vonzóbbá és hozzáférhetőbbé tenni minden gyermek számára. Olvassa el, ha érdekli egy teljes útmutató, vagy keresse fel az alábbi linkeket az egyes szakaszokhoz.

Ki fogja használni a játszóterét

Gondolatok a térről, ha játszóteret terveznek

Új és meglévő játszóterek

Játszótér költségvetése

A tanfolyam helyének felmérése: Hogyan lehet megismerni a tanfolyam igényeit

Felszerelés a játszótérhez

Hogyan válasszuk ki a játszótér felszerelését

A játszótér felszerelésének típusai

Játszótér felszerelési tervek

Hogyan készüljünk fel egy játszótér telepítésére

Kereskedelmi játszótér telepítése

Hogyan kell fenntartani a játszóteret

Öt szempontot kell figyelembe venni a játszótér tervezésének kezdetén

A játszótér tervezési folyamatának kezdetekor világosan fel kell vázolni, hogy mik a céljai a projektnek, és azt is, hogy a városnak vagy az iskolának vannak-e olyan korlátai, amelyeket figyelembe kell venni. Ha azon gondolkodik, hogyan tervezzen egy tanfolyamot, és hol kezdje, akkor ennek az öt pontnak az általános ötlete segít eldönteni, hogy melyik irányt vegye figyelembe a tanfolyamán.

1. Ki fogja használni a játszóteret?

Tudja meg, hogy a játszótér mely korosztály számára készült

Annak ismerete, hogy mi a játszótér, segít eldönteni, hogy milyen típusú berendezést telepítsen. A különböző gyerekek különbözőképpen játszanak, és különböző életkorban különböző fejlettségűek. Például egy játszótér egy 5 éves gyerek számára nem tetszik egy 12 éves gyereknek, és nem biztos, hogy megfelelő méretű számára. A kisgyermekek és a kisebb gyermekek számára is nehézségekbe ütközik az 5 vagy 7 éves gyermekek játszótéri felszerelésének használata.

Figyelembe kell vennie a játszótér felszerelését használó emberek képességeit is. Ezek az irányelvek megkövetelik, hogy a játszótér rendelkezzen olyan felszereléssel, amely minden képességkategóriába tartozó személy számára hozzáférhető és használható. Pontosabban legalább egy játékeszköz hozzáférhetősége a földszinten. Ha emelt szerkezetek állnak rendelkezésre, akkor legalább felüknek rámpán vagy hasonló eszközön keresztül hozzáférhetőnek kell lennie. A pálya felületének esés esetén elegendő felfüggesztést kell biztosítania, és képesnek kell lennie egy kerekes szék elhelyezésére.

A játszóteret használó gyermekek életkorával és készségszintjével együtt a játszótér tervezésének másik fontos lépése annak a gyermeknek a számának a figyelembevétele, akik az adott időpontban igénybe veszik a létesítményt. Talál egy teljes játszóteret, tele gyerekekkel, akik szünetben vagy iskola után használják a játszóteret, vagy alacsonyabb számra számít?

2. Mennyi hely áll rendelkezésre?

Ha játszóteret tervez egy város vagy önkormányzat számára, vegye figyelembe a játszótér számára fenntartott helyet. Van sok helye, vagy csak egy kis területe van, amelyet egy játszótérnek lehet szentelni? A játszótér több zónából áll, adott korcsoportok számára?

A játszótér építésénél ne feledje, hogy a játszótér területe meghaladja magát a felszerelést. Ezenkívül olyan párnázott felületet is szeretne biztosítani, amely meghaladja a játszótér szerkezeteinek határait. Általában legalább 1,8 m nedves felületet kell hagynia a készülék széle mögött. Csúszdák és hinták esetén általában nagyobb terület mérete ajánlott.

1,8 m rugós kivitel

3. A semmiből épít, vagy hozzáad egy meglévő magasságot?

A projekt megkezdése előtt érdemes megfontolni azt is, hogy a semmiből indul-e, felújítja-e a meglévő berendezéseket, vagy kiegészíti-e a játszótér funkcióit, és hagyja-e érintetlenül a régebbi berendezéseket.

Ha egy régebbi játszóteret újít fel, van-e olyan elem, amelyet meg szeretne őrizni, vagy szeretné az összes berendezés teljes felújítását? Ha egy meglévő játszótérhez csatlakozik, mennyi hely van a szerkezetek között? Lehet, hogy nincs annyi lehetősége, hogy új eszközöket adjon a játszótérhez, ha korlátozott a hely.

4. Mi a menetrend?

Parkos játszótér megtervezése a környezetéhez

Rómát sem egy nap alatt építették, a mezők nagy részét sem. Ha a parkban játszóteret tervez a környezete számára, gondolja át, mikor lehet ideális alkalom a megnyitására. Ha a cél az, hogy tavaszig készen álljon egy új játszótér, nyár végén vagy kora ősszel kezdje meg a tervezési folyamatot. Ha játszóteret tervez az iskolába, a folyamat kora tavaszi megkezdése elegendő időt adna arra, hogy a következő tanév elejére elkészüljön.

5. Mekkora a költségvetés?

Még akkor is, ha nem akarja, hogy a pénz diktáljon minden döntést a játszótérrel kapcsolatban, a költségvetése befolyásolja, hogy mit tehet és mit nem. Az egyik legfontosabb szempont, hogy honnan származik a projektre szánt pénz. Van-e meghatározott összegű finanszírozása, vagy tud-e gondoskodni további finanszírozásról? Ez utóbbi esetben lehet, hogy költségvetést állíthat be a kívánt felszerelés típusa és a tanfolyam mérete alapján, majd meghatározhatja a finanszírozási célt.

Ha egy meghatározott költségvetés kerül be a projektbe, akkor módosítania kell a terveket, hogy megfeleljenek ennek a költségvetésnek. Ez azt jelentheti, hogy le kell mondania a magasság egyes elemeiről, vagy korlátoznia kell annak teljes méretét és terjedelmét.

A költségvetés összeállításakor nézze meg teljes mértékben a projektet. A játszótér tervezésével kapcsolatos költségek meghaladják a felszerelések és a telepítők fizetését. Meg kell fontolnia:

 • engedély költségei
 • a helyszín előkészítésének költségei, például a vízelvezetés vagy a lejtő javítása
 • további berendezések és funkciók, például új világítás vagy járdák költsége
 • felületkezelési költségek
 • a játszótér felszerelésének és befejezésének az Ön területére történő szállításának költségei
 • bármely anyag, befejező anyag vagy eszköz létesítményen kívüli tárolásának költsége
 • egy játszótér felszerelésének és a helyszín többi részének előkészítésének és befejezésének költségei

Helyszíni elemzés és az Ön igényeinek meghatározása

Az objektumok terepen való elhelyezkedése a projekt számos tényezőjét befolyásolja. Például a szántóföldi talaj lejtésétől és minőségétől függően jelentős mennyiségű előkészítő munkára lehet szükség, mielőtt a terület készen állna a felszerelésre. A helyszín befolyásolja a játszótér használatának egyszerűségét és a látogatók számára is elérhetőségét. A játszótér számára kijelölt terület elemzésekor a következő elemeket kell megvizsgálni:

- Hajlam. A legtöbb szülő és tanár nem akarja, hogy gyermekeik valahol a sárban játszanak. A felszín lejtése vagy a felület alakja határozza meg, hogy a vízfolyások felhalmozódnak-e ezen a területen. Ideális, ha a hely lejtése lehetővé teszi a víz egyszerű elvezetését.

- Talajtípus. Egyes talajtípusok jobban visszatartják a vizet, mint mások, ami befolyásolja a terület elvezetését. Másrészt egyes talajtípusok, például a homokos, egyáltalán nem tartják jól a vizet. Habár a homokos talaj ideális lehet a vízelvezetéshez, folyósága szintén befolyásolhatja a terület stabilitását.

- Közeli növényzet. A játszótér közelében lévő fák árnyékot nyújtanak a gyermekeknek és a gondozóknak a forró nyári napokon. Figyelembe kell venni azonban ezen fák gyökereinek elhelyezkedését és azt is, hogy ezen a területen ásva károsíthatja-e őket. Figyelembe kell vennie a környék más növényeinek minőségét és típusát is. Bár lehet egy módosított játszótér a jobb megjelenés érdekében, körültekintőnek kell lennie, amikor ezeket a növényeket növényvédő szerekkel permetezi be, amelyek károsíthatják a gyermekek egészségét. Egy másik dolog, amelyet szem előtt kell tartani, hogy ezen a területen a növények vonzzák-e a kártevőket, például a rágcsálókat vagy a darazsakat. Ha növényeket kíván hozzáadni ehhez a területhez, akkor jobb ragaszkodni az eredeti szárazságnak ellenálló fajtákhoz, amelyek általában kevés karbantartást igényelnek.

- Időjárási viszonyok. Ügyeljen a játszótér körüli időjárásra. Süt a nap a délután folyamán? Ha igen, akkor nyár közepén elviselhetetlen meleg lehet. Különösen szeles a terület? Ha igen, akkor előfordulhat, hogy a gyerekek egyáltalán nem játszanak a játszótéren.

- Mi van a felszín alatt. A játszótér telepítésekor a talaj ásásakor biztosan nem akar elektromos vagy gázvezetékbe futni. Nem akarja azt sem, hogy a közműveknek néhány évvel az építkezés után ki kell ásniuk és meg kell zavarniuk a játszóteret. Vegye fel a kapcsolatot az Ön városában működő energiaipari vállalatokkal, és erősítse meg, hogy a potenciális játszótér alatt nincsenek vezetékek vagy kábelek.

- Mi van a környéken. A játszótér, amely közel áll bizonyos funkciókhoz, például WC-hez, piknikasztalhoz vagy parkolóhoz, vonzóbb és könnyebben elérhető, mint a park távoli sarkában található játszótér. Biztonsági okokból azt is érdemes megvizsgálni, hogy a játszótér milyen közel lesz a főutakhoz vagy az autópályákhoz, és hogy kerítéseket vagy korlátokat építenek-e a gyermekek biztonságának biztosítása érdekében a forgalomtól.

Felszerelés kiválasztása a játszótérhez

Válasszon játszótér felszerelést az életkor, a rendelkezésre állás és a játszótér témája alapján.

A mai játszótér felszereltsége nemcsak hintákat és csúszdákat tartalmaz. A felszerelést az életkor, a rendelkezésre állás és a téma szerint választhatja ki. A játszótér kialakításában hidak, mászótornyok és játékpanelek találhatók. Fontolóra veheti a szabadon álló felszereléseket is, például rugós hintákat és kilátókat.

A játszótér felszerelésének kiválasztásakor fontos szem előtt tartani azokat, akik használni fogják - a gyermekeket. Ha nem biztos abban, hogy a gyermekek milyen felszerelést szeretnének használni, akkor a legjobb, ha megkérdezi őket. Megengedheti nekik, hogy megtervezzék álmaik játszótereit, és ezeket a modelleket használhatják a döntéshozatalhoz.

Egy másik lehetőség az, hogy fókuszcsoportokat szerveznek gyerekekkel és szülőkkel, és megmutatja nekik a játszóterek különböző elrendezését és témáit. Kérdezze meg a gyerekeket és gondozóikat, mit gondolnak az egyes rajzokról, miben tűnnek ki, és szeretnék-e látni a játszótér mintáiban szereplő konkrét elemeket?

A játszótér felszerelésének típusai

A különböző típusú játszótér felszerelések a következők:

 • Építőipari felszerelés: a játszótér nagyobb szerkezetét alkotó berendezés. Tartalmazhat egy vagy több csúszdát, tornyot, rámpát, fedélzetet és hidat.
 • Szabadon álló berendezés: minden olyan berendezés, amely nincs rögzítve az elsődleges szerkezethez. Tartalmazhat szabadon álló hintákat és csúszdákat, rugós hintákat, mászófalakat és kiegészítőket.
 • Fitneszeszközök: olyan struktúrákat tartalmaznak, amelyek ösztönzik a gyerekeket (és felnőtteket) játékra, testmozgásra.
 • A helyszín felszerelése: nem feltétlenül a játszótér részének kell lennie, de segít javítani a játszótér élményét az összes érintett számára. Olyan dolgokat tartalmaz, mint a kerékpártartók, padok és a kukák.
 • Inkluzív felszerelés: az inkluzív felszerelésnek köszönhetően a játszótér minden képességű gyermek számára elérhető. A teljes kényelem példái közé tartoznak a barátok hintái és a csúszdák.

Játszótér felszerelési tervek kidolgozása

A játszótér felszerelésének kiválasztása csak a tervezés első lépése. A következő lépés annak kitalálása, hogyan lehet az eszközt úgy összeállítani, hogy az ésszerű legyen a saját igényeinek megfelelően, és megfeleljen a költségvetésének. Ebben a szakaszban általában tanácsos egy játszótér-tervező szakértő segítségét kérni, hogy segítsen eldönteni, melyik lehetőség a legmegfelelőbb.

Kérjen segítséget egy játszótér-tervezési szakértőtől

A tervezési szakértő segíthet a játszótér újjáélesztésében, ha felvázolja vázlatát vagy ötletét, és átalakítja azt teljes értékű játszótérré. A játszótér tervének megtervezésekor néhány elemet figyelembe vehet a tervező szakember a tervezési folyamat során:

 • A felhasznált anyagok típusa. A fát általában egyáltalán nem használják, mert a fa gyorsan megreped és elhasználódik. A fémet is gyakran kerülik. A játszótér számára a legmegfelelőbb anyag az Ön tartózkodási helyétől és éghajlatától függ.
 • Játszótér stílusa. Néhány játszótér fényes és figyelemfelkeltő, míg mások harmonizálnak a körülöttük lévő tereprendezéssel. Néhány más témával rendelkezik, mint például a tűzoltóautók vagy az űr, mások célja a modern esztétika. Tervezési szakértője segíthet a legjobb általános stílus meghatározásában.
 • Az alkotóelemek száma és elrendezése. A tanfolyam megtervezésének része lesz a felszerelés megválasztása és az egyes területek méretének eldöntése. Például, ha több mint 2–5 éves, mint 7–10 éves gyerek használja a játszóteret, akkor ésszerűbb lehet, ha több földterület hagy. Kevesebb hely van az iskoláskorú gyermekek számára.

A terep előkészítése a telepítéshez

Készítse elő a játszóteret a telepítéshez

Miután elkészült a terv, a következő lépés a játszótér helyének előkészítése a telepítéshez. Az, hogy a hely mennyi előkészítést igényel, attól függ, hogy a projekt megkezdése előtt milyen állapotban van.

Ha a játszótér felszerelése már a területen van, akkor ha teljesen átdolgozza a területet, el kell szállítania azt. Ha a régi berendezés jó állapotban van és megfelel a biztonsági követelményeknek, akkor adományozható egy másik szervezetnek. Ha nem, akkor újrahasznosításra vagy hulladékként történő értékesítésre is kerülhet.

Ha a lejtő vagy meredekség túl meredek, előfordulhat, hogy ki kell egyenlíteni a területet. Lehet, hogy javítania kell a talajt, a vízelvezetési problémák megoldása vagy a nagyobb stabilitás biztosítása érdekében. Ebben a szakaszban a megfelelő alkalom arra is, hogy felhívja a közműveket, megtalálja és megjelölje az összes metróvonalat, vagy elmagyarázzon Önnek mindent.

Amikor a talaj készen áll, és a közművek megjelölésre kerültek, kijelölhet egy területet a játszótér számára, és elkezdheti az ásást.

Játszótér telepítése

Számos lehetősége van a játszótér fizikai telepítésére. Az egyik lehetőség az, hogy átadja a felszerelést egy szakértői csapatnak, és hagyja, hogy maguk telepítsék a játszóteret.

Egy másik lehetőség, amely egyre népszerűbb, a közösségépítés. A közösségépítés során egy önkéntes csapat biztosítja a játszótér felemelését és felszerelését az épületépítési eljárásokban jártas szakember közvetlen felügyelete alatt.

A közösségépítésnek számos előnye van a professzionális telepítéssel szemben. Egyrészt segítenek abban, hogy az emberek jobban érezzék magukat a játszótéren, mert ők maguk építették azt. Ezenkívül segítik a közösségi szervezeteket vagy a helyi önkormányzati struktúrákat abban, hogy kapcsolatba lépjenek azokkal az emberekkel, akiket szolgálnak. A közösségépítés olcsóbb is, mint a professzionális telepítés, mert nem fizet a munkáért.

Árnyékoló szerkezetek: Ha van egy árnyéka, például egy nagy esernyő, amely a játszótér struktúrájára kiterjed, akkor ez segít abban, hogy a játszóteret a nyári melegben is kényelmesen látogassák a játszani vágyók.

Játszótér karbantartás

Tudja, hogyan kell gondozni és fenntartani a játszóteret?

Gondos tervezés és a játszótér felépítéséért tett erőfeszítések után fontos tudni, hogyan kell gondozni, fenntartani és hosszú éveken át biztosítani a játszótér életét. A játszótér felszerelésének karbantartása gondozási és javítási ajánlások betartását jelenti. A berendezéseket rendszeresen ellenőrizni kell a megfelelő működés biztosítása és a balesetek vagy sérülések kockázatának csökkentése érdekében is.

Magának a berendezésnek a karbantartása mellett hasznos a játszótér környezetének és a közelében lévő park rendszeres gondozása is. Megfontolhatja például a közösségi takarítási napok megszervezését, amelyek során a szomszédok és a közösség tagjai szemetet gyűjtenek, takarítják a játszóteret, gondozzák a fákat vagy tereprendezést végeznek. A közösségi napok segítenek az embereknek abban, hogy továbbra is fenntartsák a kapcsolatot az Ön parkjával és az Ön által épített játszótérrel.