Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
#

Vegye fel a kapcsolatot 10 szakemberrel

Kéménybélelés
Megbízás hozzáadása
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 222 szakember
4 378 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kéménybélelés

Szakértőre van szüksége a Kéménybélelés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Kéménybélések

A falazott kéményben lévő füstgáz belső része; "a kémény belsejébe helyezett földes, kerámia vagy fémcső, amely a füstgázok befogására, a külső légkörbe irányítására és a kémény falainak megvédésére szolgál a hőtől és a korróziótól".

Bár az építési előírások államonként vagy településtől függően változnak, a kéménybélések felszerelését ez évszázad eleje óta ajánlják, és a legtöbb tűzvédelmi szabályozás jelenleg béléseket igényel.

Az 1940-es és 1980-as években a falikéményeket a teljesítményükkel és biztonságukkal szembeni növekvő aggodalmak miatt elkezdték ellenőrizni és tesztelni a tartóssági előírások tekintetében. A vizsgálatokból kiderült, hogy a béleletlen kémények annyira veszélyesek, hogy a szakértők szinte bűncselekménynek nevezték a kémény építését kéménybélés nélkül.

A kéménybélések három fő funkciója:
  • megvédi a házat a hővezetéstől az éghető anyagokig. A műszaki tesztek során kiderült, hogy a bélés nélküli kémények hőt termelnek, amely olyan gyorsan mozoghat a kéményen, hogy a szomszédos faépítmény mindössze három és fél óra alatt leéghet
  • védi a falazatot a maró melléktermékektől. A vizsgálatok kimutatták, hogy ha a füstgázok behatolnak a téglába és a habarcsba, a kémény élettartama csökken. A füstgázok savas természetűek, és szó szerint lebontják a kémény belsejében található habarcsízületeket. A habarcs ízületeinek sérülése esetén a hő gyorsabban átkerül a közeli gyúlékony anyagokba, és veszélyes gázok, például szén-monoxid kerülhetnek be a ház lakóterébe
  • gondoskodjon a kémény megfelelő méretezéséről a készülékek optimális hatékonysága érdekében. A modern fatüzelésű kályhák és a gáz- vagy olajkályhák megfelelő működésükhöz megfelelő méretű füstcsövekre van szükség. A kémény felelős azért, hogy az égéstermékek átjussanak a házból. A helytelenül méretezett betét a füstgázok túlzott felhalmozódásához vezethet a fatüzelésű kályhákban, és szén-monoxid termeléséhez vezethet a hagyományos tüzelőanyagok esetében

A kéménybélések típusai

Korábban nem sok hangsúlyt fektettek a kéménybélésekre, ezért az éppen kéznél lévő anyagot használták, és gyakran a bélésekkel egyáltalán nem foglalkoztak. Jelenleg a kéményeket és a kémények kivezetését bizonyos szabályoknak és szabványoknak megfelelően kell elkészíteni, amelyek meghatározzák azokat az anyagokat, amelyekből ezeket a béléseket el kell készíteni. Jelenleg leginkább a kerámia (fireclay) és a rozsdamentes acél betéteket használják.

A rozsdamentes acélból készült kémények rendkívül tartósak, ráadásul nagyon könnyűek, ezért nincs szükségük szilárd alapokra. Olyan lakásokban használják, amelyekben műszakilag nem lehet szilárd alapú kéményt építeni. Elsõsorban kívül használhatók és a homlokzathoz vannak rögzítve. Első ránézésre azonban az egyszerű konstrukció viszonylag összetett háromrétegű konstrukciós megoldást foglal magában, ezért célszerű olyan céghez fordulni, amelynek tapasztalatai vannak az építkezés során.

A kerámia kémények szintén háromrétegűek, hacsak nem egészben szállítják őket. Betétből, szigetelő anyagból és pontos tömbből állnak. Olyan fűtéstípusokra tervezték, amikor szabad huzatot használnak az égéstermékek eltávolítására. A belső tűzálló betétek egyenesek vagy ágakkal vannak a füstgázhoz kötve, vagy a kémény ajtajának nyílásával vannak ellátva.

Szükségem van kéménybélésre?

Kémény és kandalló használatakor is mindenképpen ügyelni kell arra, hogy használata a lehető legbiztonságosabb legyen. Ha olyan házban lakik, amelyet nem Ön épített, és nincs ilyen bizonyossága, vagy ha egy kicsit is tétovázik, akkor semmi sem könnyebb, mint megbizonyosodni arról, hogy a kéménye úgy van-e megtervezve, hogy Ön és szerettei biztonságban legyenek.

Lehet, hogy a kéménybélés nem tűnik a kémény legalapvetőbb részének, de a valóságban rendkívül fontos, és növeli a kandalló és a ház biztonságát. A kéménybélés jelenléte azonban például a biztosítótársaságok számára is szükséges egy véletlen baleset esetén.

A kéménybélés előnyei

A kéménybélés legnagyobb előnye természetesen az, hogy növeli a kémény, a kandalló, a háztartás és a család biztonságát. Ha most azt állítja, hogy évek óta kandallója van betét nélkül, és semmi rossz nem történt, akkor gratulálok. Semmi rossz még nem történt, de ami nem lehet, az lehet. Mindig jobb megelőzni a kellemetlen eseményeket és biztonságban lenni, mint később megbánni az elhanyagoltakat.

A kéménybélések világos és egyenes utat teremtenek a füst számára, hogy biztonságosan és hatékonyan távozhassanak otthonából. Bélés nélkül a kémény falai idővel romlani kezdenek, és előfordulhat, hogy a füstgázok képesek lesznek behatolni a külső réteg minden repedésén vagy pórusán.

Ha kéménye nem képes hatékonyan kibocsátani az égési melléktermékeket, akkor jelentősen megnő a füstgáz leülepedésének és így a kémény tüzének veszélye. Ezenkívül a korom és a kreozot könnyebben képződhet a kémény falain, mint a kémény bélésében, ami azt jelenti, hogy gyakrabban kell majd tisztítania a kéményt.

A kandalló használatakor szén-monoxid szabadul fel, és ezt mindenképpen ki kell vezetni a házból. A megfelelően felszerelt, jó állapotú kéménybélés ezt gond nélkül biztosíthatja.

Ha a kéménye nem rendelkezik betéttel, ez növeli a füstgáz lehűlésének valószínűségét. Ha az égéstermék-elvezetés túl hideg, a füst visszatérhet otthonába, mert a hideg levegő nehezebb. Ha van kéménybélése, akkor ez a kockázat majdnem nulla.

Hogyan lehet megtudni, mikor kell kéménybélés?

Nyilvánvaló, hogy az átlagos lakástulajdonos nem rendelkezik kéményseprő-képesítéssel és képzett mesterkéményseprő-képesítéssel, így nehéz lehet diagnosztizálni a kémény állapotát. Figyelmesnek kell lennie, és észre kell vennie a kémény teljesítményének hirtelen változását.

Ha egy régebbi házban él, ahol nincs kéménybélés, akkor egyértelmű, hogy szüksége van rá, ehhez nem is kell szakértőnek lennie, és nincs szüksége hosszú és igényes megfigyelésekre.

Ha megvan, akkor az egyik leggyakoribb jel, amely jelzi az új kéménybélés szükségességét az, amikor észreveszi, hogy a kémény falai sokkal gyorsabban romlanak, mint kellene, és hogy ez a lebomlás más falakon is megnyilvánul. Ha a bélése nincs jó állapotban, a hő vagy a páralecsapódás sokkal nagyobb mértékben károsítja a téglát és a habarcsot. Ebben az esetben meg kell erősítenie a kéményt, vagy ki kell cserélnie a téglát a sérült terület kijavításához.

Ha kandallós házba költözik, ne felejtse el ellenőrizni, hogy a kémény a legújabb szabványoknak megfelelően van-e rögzítve. A házba gyakran beépítik az eredeti agyagbetétet, és sokszor megsérülnek.

Egy másik jele annak, hogy új kéménybélésre van szüksége, az az, amikor kondenzációs problémát észlel. Ha van víz a kéményében, ez nem jó jel. A kémény legnagyobb ellensége a páratartalom. Az új kéménybélés elősegíti a kémény szigetelését és megakadályozza a nedvesség eltávolítását.

Biztosíthatja azt is, hogy szigetelje a kéményt, hogy tovább fokozza a nedvesség elleni védelmet.

Amikor kandalló mellett dönt, új kéménybélést kell szereznie. Függetlenül attól, hogy gáztüzelésről fatüzelésre vált, vagy fordítva, fontos, hogy ellenőrizze a kémény bélését, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jó állapotban van-e, és megfelelően van-e méretezve a füstgázhoz.

Természetesen, ha nem biztos a kéménybetét állapotában, akkor a lehető leghamarabb keressen egy képesített szakembert, aki megállapítja, biztonságos-e a kémény használata.

Ha észleli a kémény kondenzálódását vagy a külső tégla károsodását, akkor a probléma lehet egy sérült vagy nem létező kéménybélés.

Valójában a kéménybélés néha szükségtelennek tűnhet, főleg, ha semmi sem történt több év alatt, amikor ugyanabban a házban élt. És fontos, hogy ez így is maradjon. Ne becsülje alá a ház felszerelésének ezt a fontos részét, és próbálja minél előbb megoldani.