Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Kiviteli terv
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 275 szakember
4 442 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kiviteli terv

Szakértőre van szüksége a Kiviteli terv kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Építési megvalósítási projekt

Bevezetés

A projektmenedzsment minden építési projekt alapja. Az építési projektmenedzsernek különféle készségeket és kompetenciákat kell elsajátítania ahhoz, hogy kevékenykedni tudjon a projektben, és funkcionális kapcsolatot tudjon kialakítani számos csapattal. Az építési projektek folyamatosan változtatásra szorulnak, és ebben az értelemben a projektmenedzsment a kulcsa az egész folyamat stabilitásának. Ebben a cikkben megpróbáljuk megvalósítani az építési projektek menedzselésével kapcsolatos alapfogalmakat és elveket.

Mit jelent az építési projektmenedzsment (CPM)?

Az építési projektmenedzsment úgy definiálható, mint egy projekt irányítása, szabályozása és felügyelete annak kezdetétől a befejezéséig. Az építési projektmenedzsment végső célja az ügyfél igényeinek teljes kielégítése egy életképes projekt funkcionalitás és költségvetés tekintetében. Az építési projektek típusainak széles skálája létezik, például kereskedelmi, lakossági, ipari és nehéz építési projektek.

Az építési projektmenedzser szerepe Az építési projektvezető feladata a projektek tervezése, koordinálása, költségvetés-tervezése és felügyelete az elejétől a végéig. Röviden, az építési projektvezetőnek gondoskodnia kell a következőkről:

  • Költségvetés elkészítése és költségbecslések egyeztetése
  • Megszervezni az útvonalat
  • Kiválasztani a leghatékonyabb építési módot és stratégiát
  • Kapcsolattartás az ügyfelekkel a munkával vagy költségvetéssel kapcsolatos ügyekben
  • A műszaki és szerződéses részletek megbeszélése az alkalmazottakkal és más szakmai felekkel
  • Vigyázni a helyszíni személyzetre 
  • Együttműködés az építőipari és építési szakértőkkel

Egyes esetekben ez akkor is megtörténhet, ha a projekt még fejlesztés alatt áll. A kiválasztás egy aukciós folyamaton alapul, különböző beszállítókkal. A beszállító kiválasztásának három domináns módszere van: alacsony ajánlati kiválasztás, legjobb ár-érték arányú kiválasztás és minősítés alapú kiválasztás. A vállalkozóknak tudniuk kell kezelni a határidőket, a költségvetési kérdéseket, a közbiztonságot, a döntéshozatalt, a minőségirányítást, a munkarajzokat, az emberi erőforrásokat és a matematikát.

Építési projektmenedzsment: Főbb funkciók

Az építési menedzsment rendszerint több különböző funkcióra is kiterjed. Ezek közül a legfontosabbak a következőkben foglalhatók össze:

1. A projekt célkitűzéseinek és terveinek meghatározása, beleértve a terjedelem, ütemterv, költségvetés kialakítását, a szükséges eredményekről szóló döntést és a projekt résztvevőinek kiválasztását.

2. Erőforrás-hatékonyság növelése munkaerő és a szükséges eszközök beszerzésével.

3. Számos művelet végrehajtása a szerződéskötés, a tervezés, a becslés, a tervezés és a kivitelezés törvényes koordinációjával és irányításával a folyamat során. 

4. Az ügynökök közötti megbízható kommunikáció hatékony fejlesztése az esetlegesen felmerülő konfliktusok megoldására.

Az építési projektmenedzsment főbb elvei 

Nem titok, hogy az építési projektmenedzsment meglehetősen bonyolult terület. Van azonban néhány alapelv, amit mindenkinek szem előtt kell tartania, aki pályára lép.

Minden azzal kezdődik, hogy a projektgazda felveszi a kapcsolatot a beszállítókkal, hogy ajánlatot kérjen. A projekt megvalósítása iránt érdeklődő építésvezetők ezután ajánlatot tesznek a tulajdonosnak. Az ajánlat részletesen tartalmazza azt a pénzösszeget, amelyet a projekttulajdonosnak a projekt befejezéséhez ajánlatot kell tennie. Kétféle ajánlat létezik:

1. Nyílt pályázat: A nyílt pályázatok elválaszthatatlanul kapcsolódnak az állami projektekhez. Ez egy olyan aukció, amelyre minden ajánlatot benyújtó szállítót szívesen látunk. A nyílt ajánlatot általában nyíltan hirdetik.

2. Zárt licit: A magánprojektek zárt pályázaton alapulnak. A projektgazda pályázati felhívást küld meghatározott számú szállítónak. 

Miután megkapta az összes ajánlatot egy adott projektre, a tulajdonos kiválasztja a beszállítót az alábbi három módszer egyikével:

1. Alacsony ajánlat kiválasztása: Ebben az esetben a fő gond az ár. Az építőipari menedzsment társaságok a legalacsonyabb ajánlatot nyújtják be, amely a projekt befejezésére nyitva áll. A projekt tulajdonosa kiválasztja a legalacsonyabb ajánlatot, és azzal folytatja.

2. A legjobb ár-érték arány kiválasztása: Ez a folyamat a minősítésre és az árra helyezi a hangsúlyt. A tulajdonos a minőség és az ár szempontjából legvonzóbb ajánlatot választja.

3. Képzettség alapján történő kiválasztás: Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha az építési irányító cég kiválasztásánál a végzettség az egyetlen kritérium.

A minősítési kérelem (RFQ) segíti a tulajdonost abban, hogy további információkat szerezzen a vállalkozó projektszervezési területen szerzett tapasztalatairól és kompetenciáiról.

A szerződések típusai

A kiválasztási eljárás lejárta után meg kell állapodni a szerződés típusában. Általában négyféle szerződés létezik:

1. Egyösszegű: a legnépszerűbb megállapodástípus. A tulajdonos és a kivitelező fix árat állapított meg a teljes projektre. Az ár változatlan marad, még akkor is, ha kiderül, hogy a projekt összköltsége alacsonyabb, mint a megállapodás szerinti összeg.

2. Egységár: Ha objektív nehézségekbe ütközik a végső ár előzetes meghatározása, akkor ezt a módszert részesítjük előnyben. A költségek csökkentése érdekében a projektgazda meghatározott egységáron kínál anyagokat.

3. Költségnövelési díj: Az ár plusz költség szerződés a legjobb szerződéses megállapodás a szállítók számára. A projekt teljes költségén és a kivitelező által megállapított fix díjon túl a tulajdonosnak a befejezéskor minden egyéb előre nem látható kiadást meg kell fizetnie.

4. Garantált maximális ár: Az utolsó szerződéstípus nem sokban különbözik az előzőtől. A legfontosabb különbség a maximálisan beállított ár, amelyet ebben az esetben nem lehet túllépni.

Projektmenedzsment folyamatok

A licitálási folyamat véget ért, és itt az ideje, hogy a projektben részt vevő összes személy részt vegyen. Általánosságban elmondható, hogy minden projekt rendelkezik egy szabványos életciklussal, függetlenül annak speciális jellemzőitől. Ez a struktúra négy alapvető szakaszban vázolható fel:
 
1. A projekt indítása Az első szakaszban kerül meghatározásra a projekt célja és megvalósíthatósága. Ez az egész folyamat döntő állomása, mivel jelezheti, hogy ez a projekt jó lehetőség-e vagy sem. Szükség esetén megvalósíthatósági tanulmányt készítenek és ennek eredményei alapján megoldási javaslatot/tervet adnak ki. Miután minden eldőlt, létrejön egy projekt kezdődokumentum (PID). A projekt kezdődokumentuma megadja az építési terv alapjait, és a projektmenedzsment egyik legfontosabb műterméke. Fedezze fel a LetsBuildet még ma!
 
2. Tervezési szakasz A projekt tervezési szakaszában a csapat meghatározza az összes elvégzendő munkát. Ez egy folyamatos tevékenység szinte a projekt végéig. A tervezési szakaszban a fő prioritás a projekt idő-, költség- és erőforrás-tervezése. Ezen követelmények alapján a csapat stratégiát dolgoz ki, amelyet követni kell. Ezt hatókör-kezelésnek is nevezik. Egy másik fontos dokumentum, amelyet el kell készíteni, a Work Breakdown Structure (WBS), egy ellenőrző lista, amely az összes szükséges munkát kisebb, funkcionálisabb kategóriákra osztja (ezt megteheti építési tervező szoftverünkben). Amint a költségvetés, az ütemterv és a munka meghatározásra került, a projekt szinte indulásra kész. Ennek az igazán fontos folyamatnak a következő lépése a kockázatkezelés. Ezen a ponton a csapatnak meg kell vizsgálnia a projektet fenyegető összes lehetséges fenyegetést, és szilárd megoldást kell találnia. Végül kommunikációs tervre is szükség van a projektben érintettek közötti hatékony információáramlás biztosításához.
 
3. Megvalósítási szakasz A megvalósítás szakaszában az építési projektmenedzsment terv üzembe helyezése történik meg. Ez a szakasz általában két fő folyamatra oszlik: végrehajtásra, valamint nyomon követésre és ellenőrzésre. A projektcsapat biztosítja a szükséges feladatok elvégzését. Ugyanakkor nyomon követik az előrehaladást, és ennek megfelelően változtatásokat hajtanak végre. Valójában a projektmenedzser ideje nagy részét figyeléssel tölti, és a kapott információktól függően átirányítja a feladatokat, és fenntartja a projekt feletti ellenőrzést.
 
4. Utolsó szakasz (határidő) A projekt végső szakasza a hivatalos befejezését jelenti. A projektmenedzser értékeli azt, ami jól sikerült, és utal az esetleges kudarcokra. A végén a csapat összeállít egy projektjelentést, kiszámítja a végső költségvetést, és tájékoztatást nyújt az összes befejezetlen feladatról. A projektjelentés a lehetséges hibák elemzésével kombinálva értékes visszajelzés lesz a jövőbeli építési projektek számára.

Projekt tervezése

A megbízható tervezéssel számos olyan kockázatot kiküszöbölhetünk, amely egy építési projekt során előfordulhat. A tervezés fő célja az anyagok és erőforrások projekten belüli elosztásának javítása. Ily módon elkerülhetők az esetleges késések, és jobb kommunikáció biztosítható a különböző felek között. Számos különböző tervezési technika közül választhat a projektmenedzser:
 
1. Gantt-diagram: Ez kétségtelenül az egyik legpraktikusabb rendszer, amellyel egy projektcsapat rendelkezhet. A Gantt-diagram áttekintést nyújthat az építési projektről, és tájékoztathat az itt maradó vagy határidőre elkészülő feladatokról.
 
2. Mérlegtervezés: Az egyensúlytechnika rendkívül hasznos módszer az ismétlődő feladatokhoz. Jelentős segítséget tud nyújtani a határidők betartásában és az erőforrások hatékony elosztásában.
 
3. Kritikus út módszer: Az egyik legnépszerűbb tervezési eszköz, sokat segít az erőforrások szisztematikus elosztásában és az időbeosztás pontos kiszámításában. Röviden, a kritikus út módszer hozzájárulhat az építési projekt korábbi vagy legalább időben történő befejezéséhez.
 
4. Q-Scheduling: Az épületek ütemezésének ez a módszere az utóbbi időben egyre népszerűbb, mivel lehetővé teszi a projektvezetők számára, hogy számos, esetenként egymásnak ellentmondó feladatot állítsanak össze a megfelelő sorrendben. 

Költségvetés az építési projektmenedzsment területén

A költségvetés meghatározása messze az egyik legalapvetőbb paraméter, amelyet figyelembe kell venni az építési projekt összeállításakor. A költségek becslése igen nagy kihívást jelenthet, de ha helyesen végzik el, a siker egyik kulcsa lehet. Általában négy alapvető paramétert kell szem előtt tartania a projektvezetőnek:
 
1. Projektelemzés: Az első intézkedés az előkészítés alatt álló projekt különböző célkitűzéseinek és korlátainak tisztázása. Ha ezt megteszi, jobb elképzelése lehet arról, hogy mit szeretne elérni, és pontosan kire van szüksége.
 
2. Költségvetési becslés: Miután megszervezte projektje összes prioritását, ideje megszervezni a költségvetést egy rögzített idővonal szerint. Itt az ideje, hogy ajánlatot kérjen az érdeklődő vállalkozóktól. 
 
3. Költségkövetés: Az építési projekt üzembe helyezését követően azonnal meg kell kezdeni a projekt költségeinek nyomon követését. Minél hamarabb kezdi el ezt, annál jobb, mert lehetővé teszi az erőforrásokkal való esetleges visszaélések észlelését, mielőtt túl késő lenne.
 
4. Számvitel: A magasan kompetens számviteli osztály elengedhetetlen. A projektcsapattal együttműködve ők felelnek azért, hogy minden pénzügyi megállapodást ütemben tartsanak.

Az építési projekt jogi vonatkozásai

Az építési projekt sok különböző részletből áll. Az egyik legfontosabb, amit egyetlen projektmenedzser sem hagyhat figyelmen kívül, a jogi paramétereihez kapcsolódik. Egy jól felkészült építési projektvezetőnek mindig képesnek kell lennie arra, hogy választ adjon az esetlegesen felmerülő jogi vitákra vagy kockázatokra. Ily módon az egész projekt biztosított és szilárd alapokra épül. Általában öt fő területet kell figyelembe venni:
 
1. Felek: Ez a kategória mindenkire vonatkozik, aki részt vesz az építési projektben (vállalkozók, tanácsadók, alvállalkozók, vevők stb.)
 
2. Szerződések: Bár az építési projektekre vonatkozóan léteznek bizonyos rögzített szerződési formák, a megállapodásokat gyakran módosítani kell, így a jogi tanács több mint szükséges.
 
3. Jogszabályok és szabályozás: Egy jó jogi csapat meg tudja győződni arról, hogy az összes különböző törvényt és rendeletet megfelelően betartják.
 
4. Beszerzés: A beszerzési folyamat magában foglalja az építési projekthez szükséges összes különböző anyag és szolgáltatás megvásárlását. Ezért elengedhetetlen, hogy az egész projektet jogi szempontból szigorúan szabályozzák.
 
5. Biztosítás: Nem titok, hogy az építkezésen számos fizikai veszély fenyeget. Ezért a projektvezetőt tájékoztatni kell, és gondoskodnia kell a biztosítási szerződésekkel kapcsolatos minden apró részletről.

Utószó

Egy építési projekt összeállítása nagyon megterhelő erőfeszítés. Számtalan paraméter és elem van, amelyeket alaposan elemezni kell.