Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Kültéri árnyékolástechnika
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 274 szakember
4 441 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kültéri árnyékolástechnika

Szakértőre van szüksége a Kültéri árnyékolástechnika kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Miért jobb a külső, mint a belső árnyékolás? A külső ablakok árnyékolása biztosítja az egészséges beltéri klímát, és csökkenti a légkondicionálás költségeit. Sok oka van annak, hogy a külső árnyékolás megfelelőbb, mint a belső, és nemcsak épületfiziológiai szempontból nézve. Megmutatjuk, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie, amikor külső árnyékolás telepítésén gondolkodik!

A külső árnyékolás hatása az üvegházhatásra

Árnyékolná a házát vagy a télikertjét, és a legjobb megoldást keresi? Először tisztázzunk néhány tervezési kérdést!

Nyáron az épületek és helyiségek szobahőmérsékletének alakulására jelentős hatással van az építés módja. A kivitelezés módjának vizsgálata az ablak területének és a szoba méretének arányával kezdődik, majd a falak, a padló és a mennyezet megvizsgálásával zárul. Miért? A napsugarak, amelyek az ablaküvegen keresztül behatolnak a szobába - az úgynevezett rövid hullámú napsugarak -, felmelegítik az épületelemeket. A melegedés mértéke a tervezéstől és a hőenergia felvételének és felszabadításának képességétől függ. Amikor az ablaküvegen áthaladó rövid hullámú napsugarak hosszú hullámú hősugarakká alakulnak át, a szoba elkezd felmelegedni, aminek következtében az történik, amit nyáron mindannyian nem szeretünk: a hosszú hullámú sugárzás a szobában marad, és üvegházhatást vált ki. A helyiségben a levegő hőmérséklete emelkedik és emelkedik, egészen addig, amíg az épület elemei el nem kezdenek lehűlni (például éjszaka), vagy amíg nem kapcsoljuk be az energiaigényes légkondicionálót. Az ablak külsején található árnyékolás megakadályozza a helyiségek ilyen szintű felmelegedését.

A kültéri árnyékolási technikák tökéletes megoldást nyújthatnak a kellemes és egészséges beltéri levegő hőmérséklet fenntartásához. A napsugarak először az árnyékolót érik el, amely elnyeli azok nagy részét. A fennmaradó napfény vagy áthalad, vagy visszaverődik. Ez azt jelenti, hogy az ablaküveg előtt hosszú hullámú sugarak képződnek, így a helyiség továbbra is védve lesz az erős felmelegedéstől. Az ablakon kívüli árnyékolás garantálja az optimális hőmérsékletet, még akkor is, ha éppen nincs otthon.

Nincs télikert árnyékolás nélkül

A télikertnek a nagy üvegfelületeivel különösen hangsúlyos az üvegházhatása. A télikert árnyékolását, legyen az vízszintes vagy függőleges, mindig kívül kell elhelyezni. Az tető árnyékolása akkor is célszerű, ha a télikert oldalt nyitott.

A belső árnyékolásnak csak első pillantásra vannak előnyei. A beltéri fényvédő olcsóbb, mint a kültéri, ezenkívül a szél, az időjárás és az évszakos hőmérsékleti ingadozások aligha károsíthatják. Könnyen elérhető tisztításhoz, egyedi beállításhoz vagy cseréhez. Másrészt viszont a belső árnyékolás helyet foglal - például az ablakpárkányon. A háziállatok támadásai szintén gyakran veszélyeztetik épségüket.

A legjobb hatás elérése érdekében elengedhetetlen az árnyékoló megfelelő anyagának és színének kiválasztása. A külső árnyékolás természetesen nincs hatással a szoba kialakítására, de ha esztétikus, jelentősen növelheti lakóterének minőségét és komfortosságát. Ha illik az épülethez, a homlokzat kiegészítőjévé válhat, és akár még figyelemfelkeltő hatású is lehet. A Wilio függőleges mozgású, összecsukható, könyökkaros, vagy visszahúzható árnyékolókat ajánl. Kintre hihetetlen sokféle színárnyalatot lehet választani, akár egyetlen ablakhoz, a teljes homlokzathoz vagy a komplett télikerthez. A nagyobb ablaküveg felület ökológiailag gazdaságos megoldásokat igényel. Nyáron korlátozni kell a légkondicionálás használatát, télen pedig még jobban melegen kell tartani a szobát. A hővisszatartás sok árnyékoló rendszer jótékony hatása, amelyet nem szabad lebecsülni. Az ablak vagy a homlokzat külsejének árnyékolását a lehető legjobb módon és a legkiválóbb minőséggel kell megoldani. Mindamellett, hogy könnyen kezelhetőnek, és ellenállónak lennie a széllel és az időjárással szemben, alkalmazkodnia is szükséges az épület méretéhez és kialakításához.

Az elismert gyártók innovatív és díjnyertes nap- és időjárásvédelmi megoldásaival semmit sem kockáztat. A Wilio az ablakok, homlokzatok külső árnyékolásának és a télikert külső árnyékolásának három változatát ajánlja.

  • Függőleges mozgású árnyékolók - függőlegesen, a sínen vannak vezetve
  • Csuklókaros napellenzők - meghosszabbíthatóak és stabilizálhatóak
  • Állványos árnyékolók - a függőleges és a pántokkal ellátott napellenzők kombinációja

A függőleges árnyékolók tökéletes megoldást jelentenek egyes ablakok és üveges homlokzatok árnyékolására. Anyaga többféle lehet, és jelentősen csökkenti az épületek energiafogyasztását. Az építészek kihasználják ezt, és a homlokzat árnyékolását is tervezési elemként használják az épületeknél. A függőleges árnyékolók sokféle színben és anyagban kaphatók. Inspirációt jelentenek a homlokzattervezők és az építészek számára. Gyakorlatilag minden igényhez alkalmazkodhatnak.

A függőleges árnyékolók speciális változatai a napellenzők. Az ilyen típusú árnyékolás hagyja, hogy a levegő jól keringjen, amikor az ablak nyitva van. A folyamatosan állítható 0 és 170 fok közötti eltérítési szögnek köszönhetően a fény külső és belső hatását egyedileg lehet beállítani. A Drop-Arm és a Display napellenzők nemcsak a homlokzati ablakokhoz alkalmasak, hanem kellemes klímát biztosítanak a télikertben, valamint tökéletes kültéri védelmet nyújtanak a nap és a kíváncsi szemek ellen. Természetesen különféle kivitelben, színekben és szövetminőségben elérhetőek, így a megfelelő működés mellé tökéletes megjelenés társulhat!

10 kulcskérdés a külső árnyékolással kapcsolatban

Az elmúlt évtizedben a kültéri árnyékolás egyre népszerűbbé vált az építkezéseken. Sok építész és épülettulajdonos még mindig kevés ismerettel rendelkezik ezekről a rendszerekről és arról, hogy miért szükséges őket egy épületterv részének tekinteni. Ez a cikk 10 gyakran feltett kérdést vizsgál meg a külső árnyékolással kapcsolatban, valamint áttekintést nyújt a rendszerekről és arról, hogyan befolyásolják az épület belső hőmérsékletét.

1. Milyen külső árnyékoló rendszerek állnak rendelkezésre?

Három kategóriába oszthatjuk őket:

A rögzített függőleges rendszerek magukban foglalják a kiálló napellenzőket, amelyeket általában az üvegezés elejére telepítenek, valamint az ablaküvegezés előtt vagy alatt beépített rögzített függőleges vagy vízszintes árnyékolókat (redőny, brise-soleil). Ezeket a rendszereket úgy tervezték, hogy mindig a helyükön maradjanak, és ellenálljanak minden időjárási körülménynek, beleértve a szelet, a jeget és a havat is. Az árnyékolás mértéke a rendszertől, a kiválasztott terméktől, valamint azok szögétől és a köztük lévő távolságtól függően változik. A brise-soleil rendszerek csak a nagy napszögekre összpontosítanak, és általában csak a déli területeken hatékonyak. Árnyékot is csak nyáron nyújtanak. A téli hónapokban az alacsony napszög miatt ezek a rendszerek alig vagy egyáltalán nem árnyékolnak.

A rögzített vízszintes vagy függőleges árnyékolók hatékonysága függ a azok méretétől, szögétől és távolságától. Ezek a rendszerek általában csak magasabba szolárszögeket árnyékolják be, és a déli irányokban a leghatékonyabbak. Kelet- és nyugati területekre is telepíthetők, de általában kora reggel vagy késő délután nem védik a napfényt.

A függőlegesen és vízszintesen állítható rendszerek motorral is mozgathatóak, lehetővé téve a szögek beállítását, hogy árnyékot biztosítsanak. Az állandó típusú szerkezetek mindig az ablaküveg előtt maradnak, de a legtöbb a teljesen nyitott és zárt helyzet között változtatható. Ezeket vagy manuálisan lehet változtatni, vagy kapcsoló irányítja, amellyel távollétében is az igényeinek megfelelően vezérelheti a rendszert. Léteznek teljesen automatizált rendszerek is, amely reagálnak a napsütéses körülményekre, és beállítják a roló dőlésszögét, hogy megakadályozzák a közvetlen napfényt. A rendszereket általában a belső világítási rendszerektől függetlenül vezérlik, de az is lehetséges, hogy automatikusan észlelje és kiegészítse a belső világítási rendszert természetes fénnyel.

2. Miért hatékonyabb a külső, mint a belső árnyékolástechnika?

Általánosságban elmondható, hogy a kültéri rendszer jobb, mint a beltéri, mert megakadályozza a napenergia nagy részének bejutását az épületbe. A napból származó energia rövidhullámú, és kevés hőt továbbít. Hő csak akkor termelődik, ha a napenergiát elnyeli a felület (pl. a szőnyegek, bútorok, ruházat vagy bőr), majd hosszú hullámú infravörös sugárrá alakul.

A belső árnyékoló rendszer lehetővé teheti a napenergia továbbadását, hiszen elnyeli a napenergiát, és visszatükrözi azt az ablaküvegen keresztül. A visszaverődő napenergia nem jelent problémát - rövidhullámú marad, és nem okoz hőnövekedést. Az átvitt energiát az épület felületei elnyelik. Az árnyékolórendszer által elnyelt energiát ezután hő formájában sugározzák, és ennek a hőnek a legnagyobb részét az épületen belül rögzítik, különösen, ha Low-E hőszigetelő ablaküveget használnak.

A külső árnyékolástechnikai rendszer a napenergia áteresztőképességét, abszorpcióját és visszaverődését tekintve hasonló a belső rendszerhez. Mindazonáltal mindazt, amit az árnyékoló elnyel, az épületen kívül sugárzik hőként. Mivel az anyag nem átlátszó, kevés hő jut be az épületbe. A kültéri rendszer így kiküszöböli a hőenergia két forrásának egyikét, ami jelentősen csökkenti az épületen belüli felmelegedést. Adott például egy népszerű szürke és fehér szövet, valamint egy adott típusú üvegezés (pl. dupla üvegezésű Low-E ablak, argonnal töltve). A 'g' értéke 0,13, ha a szövetet kívülre szerelik, de 0,43-ra nő, ha belülre kerül fel. A 'g' érték az épületbe jutó közvetlen és másodlagos napsugárzás összege. A másodlagos áteresztőképesség az üvegezés és az árnyékolás által együttesen elnyelt napfény mennyiségét jelenti, amely azután beáramlik vagy sugárzik az épületbe. Még a legmagasabb fényvisszaverő képességű fehér szövet esetén is a 'g' értéke kültéri árnyékoló esetén 0,16, beltérinél pedig 0,36. Mindebből az következik, hogy a napsugárzás leghatékonyabb szabályozása érdekében az árnyékoló rendszert lehetőség szerint a kívülről kell felszerelni. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ez nem lesz praktikus, ilyen lehet például a 25 emeletes vagy annál magasabb épületek esete. Ekkor a kettős homlokzat belsejében lehet megfelelő az árnyékoló rendszer használata, bár az árnyékolás csak egy a sok befolyásoló tényező közül az ilyen típusú homlokzati konstrukciók megvalósításában.

3. Melyek a külső árnyékolási rendszer fő előnyei?

A külső árnyékoló rendszer fő előnye az épületek gépészeti beépítésével (HVAC) szemben támasztott követelmények csökkentése. Mint már említettük, a külső árnyékolás blokkolja a napsugárzás nagy részét, mielőtt az az ablaküvegen keresztül behatolna az épületbe. Ha a szolárerősítés kisebb, az csökkenheti a HVAC rendszer használatát. Ennek eredménye pedig a kiadások, működési költségek csökkenése, amely idővel teljes egészében vagy részben ellensúlyozhatja az árnyékoló rendszer költségét.

A leghatékonyabb árnyékoló rendszerek, például a külső redőnyök a napsugárzás több mint 90 százalékát blokkolhatják, ami jelentős hatással van a HVAC használatának csökkentésére. Egyes épületeket azonban nyáron hűteni kell, míg télen fűtésre van szükség. Ha visszahúzható kültéri árnyékoló rendszert használnak, akkor a téli hónapokban ki lehet iktatni, hogy napenergiát nyerjen, és ingyenes fűtést érjen el. A téli hónapokban a megoldást egy belső árnyékolórendszer jelentik. További előny a természetes nappali fény.

A külső árnyékoló rendszerek segíthetnek a belső világítás optimalizálásában, csökkentve a mesterséges megvilágítás szükségességét. Az irodaház energiaköltségeinek több mint 30 százaléka a mesterséges világításhoz kapcsolódik, így a világítás csökkentése jelentős megtakarításhoz vezethet. Egy jól megtervezett árnyékolórendszer hozzájárul a kényelmes munkakörülményekhez és a fokozott termelékenységhez.

Egy jó árnyékoló rendszer szabályozza a hőt és megóv a kíváncsiskodó tekintetek elől, valamint a külső kilátást is lehetővé teszi. Az épület hatékonyságának növelése mellett ki is emelheti vagy növelheti annak esztétikumát.

4. Használhatók-e a külső árnyékoló rendszerek mind az új, mind a régi épületeknél?

A külső árnyékoló rendszerek új épületre történő alkalmazása mindig könnyebb, ezek már a tervezési szakasz részét képezhetik. A kívül rögzített árnyékoló rendszerek bizonyos terhet jelentenek a homlokzat számára. Néhány esetben szükség lehet az oszlopok megerősítésére. A régi épületekre is beszerelhető azonban külső árnyékolás. Noha az eredeti kialakításban nem szerepelt, lehetséges utólag olyan szerkezeti elemeket beépíteni, amelyek lehetővé teszik a meglévő homlokzatra történő felszerelést. A szerkezet segítségével az árnyékoló képes ellenállni a terhelésnek (szél, jég, hó), valamint a homlokzatra nehezedő súly sem jelent problémát.

Ha egy már meglévő épületben motoros rendszert kívánnak használni, meg kell vizsgálni, hogy a csövek és az elektromos kábelek miként hatolhatnak át a homlokzaton annak érdekében, hogy redőnyhöz vagy az napellenzőhöz kapcsolódhassanak.

5. Milyen módszerekkel rögzítik az épület homlokzatát (és milyen problémákat kell figyelembe venni)?

Mind az új, mind a régebbi épületek esetében a külső árnyékoló rendszer telepítése történhet úgy, hogy közvetlenül a burkolatokra, a tégla vagy beton falazóelemekre (CMU) vagy az acélszerkezet burkolatra szerelik fel.

A külső árnyékolókat általában közvetlenül az ablaküveg felett vagy tetején helyezik el. Viszonylag könnyűek. Néhány szerkezet időjárásfüggő vezérléssel is rendelhető. Ezek olyan esetekben, amikor a szélsebesség meghaladja a beállított szintet, visszahúzódnak, így nem terhelik túlságosan a homlokzatot. Könnyebb alumínium konzolok használhatók általában a fej és a homlokzat összekapcsolására. A feszített oldalsó vezetőhuzalokat gyakran használják az árnyékoló rendszer mozgásának megakadályozására szélterhelés alatt (a második lehetőség az extrudált oldalsó vezetősín). Mindegyik körülbelül 22,7 kgf-ig nyúlik meg. A külső árnyékolók és talpak minden időjárási körülmények között szilárdan a helyükön vannak. Ezért a rendszer konzoljait a helyi építési előírásokban meghatározott terheléseknek megfelelően kell megtervezni, és a maximális terheléshez a csavarokat vagy egyéb rögzítőket is körültekintően kell kiválasztani. Bizonyos esetekben, ha a rendszereket a falhoz csatlakoztatják, akkor az oszlopokat acél segítségével kell megerősíteni. Ez különösen igaz az állványos rendszerek esetében, amelyek bizonyos távolságban kinyúlnak a homlokzattól, és ezáltal jelentős nyomatékokat generálnak az illesztéseknél.

Figyelembe kell venni a különböző fémek viselkedését, a hidak áthidalását, a víz behatolását, valamint az árnyékoló rendszer és a homlokzat relatív tágulását és összehúzódását is. Ezeket a tényezőket figyelembe véve erősen ajánlott, hogy az árnyékolási követelményeket már a tervezés korai szakaszában megvitassák.

6. Befolyásolja-e az épület elhelyezkedése és az ablaküveg tájolása a külső árnyékolási rendszer választását?

A külső árnyékolási rendszer kiválasztását számos tényező befolyásolja. Két fontos szempont az épület elhelyezkedése és az ablaküveg tájolása. Az üvegezés orientációja szintén jelentős hatással lesz a rendszer megválasztására. Az északi oldalon a legalacsonyabb a napfény, mert nincs közvetlen nap. A háttérsugárzás azonban továbbra is ésszerűen jelentős, különösen nyáron. A napfény a keleti és nyugati oldalon hasonló, a legmagasabb értékek nyáron fordulnak elő. Érdekes, hogy a déli magasságban a maximális napsugárzás a hidegebb hónapokban következik be. Nyár közepén a magas napszögek beeső sugárzást jelentenek. A tetőt azonban a napfény maximálisan éri. Ezért minden tetőablak jelentős napproblémákat okozhat. A homlokzattól függően fix rendszerek működhetnek a déli oldalon, de keleten és nyugaton lesz a legjobb helyük. Bár a függőleges árnyékolók kifogástalanok lehetnek a keleti és a nyugati oldalakon, a vízszintesek általában jobban szabályozzák a napsugárzást és emellett lehetővé teszik a kilátást.

7. Hogyan birkóznak meg a külső árnyékoló rendszerek a kedvezőtlen időjárási viszonyokkal?

Mint már hangsúlyoztuk, a rögzített rendszereket maximális terhelésre tervezték. A brise-soleil rendszerek esetén a csatlakozási pontokon a terhelés nagy lehet, különösen akkor, ha jelentős szél van. Van arra lehetőség, hogy átlós támasztékokat építsenek a szerkezetbe, így a teher megosztható lesz a két rögzítési pont között. Rögzített rendszereknél a jég felhalmozódását és kockázatát is figyelembe kell venni. Ezért az állványos rendszerek alkalmatlanok lehetnek a városi területek magas épületeihez.

A felhúzható rendszerek, többek között például a külső redőnyök és a zsaluzia, könnyebbek, mint a rögzített rendszerek, és nagy szélsebességnél történő visszahúzásra vannak tervezve. A szokásos árnyékolókat viszonylag alacsony szélsebességhez (legfeljebb kb. 32 km / h [20 mph] sebességig) lettek tervezve, és nem alkalmasak szeles helyekre vagy magas épületekre. Van azonban egy "cipzárrendszer" néven ismert alternatív változat, amely lehetővé teszi az anyag rögzítését az oldalsó vágányokban. Ez a típus akár 144 km / h (90 mph) szélsebességgel is képes működni, és magas épületekhez is alkalmas.

A jég szintén potenciális probléma. Az automatizált vezérlések biztosítják, hogy a rendszerek csak napsütésben helyezzék magukat üzembe. A hőmérséklet és páratartalom érzékelők leállíthatják az árnyékolók vagy napellenzők működését, ha fennáll a jegesedés veszélye

Hideg éghajlatú helyeken, ahol van tél, az épületek általában a téli hónapokban fűtést igényelnek. Ebben az esetben célszerű a külső árnyékolórendszereket behúzott helyzetben hagyni, és így szabadon hagyni, hogy a napfény beáramoljon az épületbe.

8. Milyen karbantartásra van szükség?

A legtöbb kültéri árnyékoló rendszer alig vagy egyáltalán nem igényel karbantartást. A rögzített rendszereket rendszeresen tisztítani kell a garancia fenntartása érdekében, de további karbantartás nem szükséges.

Az állítható és visszahúzható rendszerek szintén alig vagy egyáltalán nem igényelnek karbantartást. Ennek ellenére ajánlatos rendszeresen ellenőrizni azt, hogy megfelelően működnek-e, a vezetőhuzalok (ha vannak ilyenek) megfelelően megfeszülnek, és hogy nincsenek sérült vagy általában kopott alkatrészek.

9. Hogyan járulhat hozzá a külső árnyékolás a LEED tanúsításhoz?

Számos olyan jellemzője van, aminek a segítségével egy külső árnyékoló rendszer használata elősegítheti a Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) tanúsítvány megszerzését.

Ezek például:

Energiahatékonyság: A külső árnyékoló rendszerek használata elősegítheti az épület energia felhasznásának öt százalékos (néha nagyobb) csökkenését az alapszinthez képest.

Optimalizálja az épület teljesítményét: A külső árnyékoló rendszerek használata minimálisra csökkentheti az épület fogyasztását.

Termikus kényelem: A kültéri árnyékoló rendszerek segíthetnek a fűtés, hűtés és légkondicionálás követelményeinek teljesítésében.

Nappali fény: Ennek az előnynek az eléréséhez kézi vagy automatikus (kézi vezérléssel ellátott) visszatükröződés gátló berendezéseket kell biztosítani az összes rendszeresen használt hely számára (ez külső árnyékoló rendszerekkel lehetséges - esetleg a belső térrel kombinálva).

10. Van-e értelme a külső árnyékolási rendszereknek a költségek és az előnyök szempontjából?

A külső árnyékoló rendszerek használatának vizsgálatakor ki kell emelni, hogy gazdasági előnye van. A külső árnyékolási rendszer árának meghatározása egyszerű, de az előnyök mérése nehezebb feladat. Ezért fontos, hogy az árnyékoló rendszert inkább az épület komplex rendszerén belül nézzük, mivel hatékonysága különösen a világítást és a HVAC rendszert érinti.

Korábban gyakran előfordult, hogy az árnyékoló rendszer teljesítményét nem vették figyelembe a HVAC rendszer méretezésekor. Ebben az esetben nehéz igazolni a külső árnyékolás alkalmazását, mivel a HVAC rendszer méretének csökkentésével nem lehet költségmegtakarítást elérni. A fűtési és szellőztetési rendszerek szakértői azonban már sokkal jobban ismerik a hatékony árnyékolás hatásait, és ezt gyakran figyelembe veszik számításaik során.

Végső következtetés

A belső árnyékoló rendszerek használhatóak a fény és a tükröződés hagyományos szabályozására, valamint a nap hőhatásának kezelésére, amely jótékony hatással van a HVAC rendszerre. A növekvő energiaköltségek, a jobb homlokzati teljesítmény iránti igények és a nagyobb környezettudatosság arra készteti az építészeket, hogy alternatív megoldásokat keressenek. A külső árnyékoló rendszerek nem alkalmasak minden épületre, azonban ahol használják, jelentős mértékben hozzájárulhatnak az épület teljesítményéhez és esztétikájához. Kétségtelen, hogy egyre több építész fontolgatja a külső árnyékolást. Ennek köszönhetően a külső árnyékoló rendszerek a nagy energiájú épületek tervezésének fontos elemévé válhatnak.