Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Kúttisztítás
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 273 szakember
4 440 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Kúttisztítás

Szakértőre van szüksége a Kúttisztítás kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Hasznos információAmit tudnia kell

Kútkarbantartás

Karbantartás áttekintése

A kút rendszeres karbantartása szükséges a folyamatos vízbiztonság biztosításához és a szennyező anyagok jelenlétének figyelemmel kísérése érdekében. Az Országos Felszín alatti Vízszövetség információkat nyújt a kút külső ellenőrzésének elvégzéséhez, vagy tanulmányozhatja az alábbiakat: "Hogyan szerezzünk információkat a lakóhelyünkről? Ha további kérdése van, olvassa el a Kút a kútban című cikket.

Az Országos Felszín alatti Víz Szövetség szerint ezt a néhány lépést teheti a kutjának védelme érdekében:

 • A kutakat ÉVENTE ellenőrizni és tesztelni kell mechanikai problémák miatt, illetve tisztaságuk és bizonyos szennyeződések, például koliform baktériumok, nitrátok/nitritek és bármely más nagy jelentőségű szennyező anyag (pl. arzén és radon) jelenléte szempontjából.
 • A kútvizet évente többször ellenőrizni kell, ha a háztartás tagjai vagy más fogyasztók körében visszatérő gyomor-bélrendszeri megbetegedések fordulnak elő és / vagy megváltozik a kútvíz íze, illata vagy megjelenése.
 • Minden veszélyes anyagot, például festékeket, műtrágyákat, növényvédő szereket és motorolajat a kúttól távol kell tárolni.
 • Vegyszerek keverésekor ne tegye a tömlőt a keverőtálba, mert ez vegyszereket vezethet be a háztartás vízrendszerébe.
 • Forduljon egy profi vállalkozóhoz, hogy leellenőriztesse, megfelelően elválasztott-e kútja, háza, hulladékrendszerétől és szennyvíz tárolójától.
 • Mindig ellenőrizze a kút fedelét vagy kupakját, hogy sérülésmentesek-e. A kút felső részének néhány méterrel a talaj felett kell lennie.
 • A kút szavatossága lejárta után (általában legalább 20 év) engedéllyel rendelkező vagy tanúsítvánnyal rendelkező szerelőnek kell lekapcsolnia a meglévő kútat, és új kútat kell fúrnia.

Hogyan kell kezelni a kútvizet

Tegyen megfelelő intézkedéseket az egészséges ivóvíz biztosítása érdekében.

Elengedhetetlen, hogy az emberek és háziállatok által fogyasztott kútvíz ne tartalmazzon baktériumokat és vegyszereket, amelyek károsak lehetnek az egészségre. Míg az állami vízellátást szabványok és előírások védik, a magánkutak tulajdonosainak meg kell vizsgálniuk, hogy a víz szennyezett-e.

1. lépés

Évente egyszer ellenőrizze a kút burkolatát. A sérült burkolat lehetővé teszi a szennyeződések bejutását a kútba és a víz szennyeződését. Ellenőrizze a lyukakat és repedéseket, és vizsgálja meg őket belülről is. Próbálja ki a fedelet, hogy megbizonyosodjon arról, hogy tartós-e. Ha a burkolat elmozdul, a kút érzékennyé válhat a szennyeződésekre. Helyezze a fülét a kútfedél nyílásához, hogy meghallgassa a vízáramlását, ami repedésekre vagy lyukakra utalhat a burkolatban.

2. lépés

Évente egyszer ellenőrizze az üzemanyagtartályokat a háztartásban, és szüntesse meg az esetleges szivárgásokat, hogy az üzemanyag ne szennyezze a kút vízét.

3. lépés

Helyezzen vagy szereljen be egy vízálló szellőzőt a fedél nyílásán keresztül. A laza tömítés lehetővé teszi a szennyeződések, rovarok és felszíni vizek bejutását a kútba. A szellőző lehetővé teszi a levegő bejutását, és egyúttal eltávolítja a szennyeződéseket.

4. lépés

Szereljen visszacsapó szelepeket a tömlős csatlakozású csapokra a visszafolyás megakadályozása érdekében. Ez akkor következik be, amikor a víz és a szennyező anyagok a vízvezetékből a kútba áramlanak vissza. A visszacsapó szelepek megakadályozzák, hogy a fürdőkádak, mosdókagylók, mosógépek, tűzcsapok és uszodák vize szennyezze a kút vizét.

5. lépés

Évente egyszer ellenőrizze megfelelően, mivel a különféle szennyező anyagok külön tesztjei drágák lehetnek, elég ha az otthon lévő vegyszereket és egyéb szennyeződéseket, valamint a coliform baktériumokat és nitrátokat tesztelje. Ha földalatti víztározók vannak a környéken, évente legalább egyszer tesztelje a vizet illékony szerves vegyi anyagok (VOC) szempontjából. Tesztelje azt is, hogy vannak-e VOC-k, függetlenül attól, hogy olaj vagy oldószer szivárog-e a kút közelében. Ha olyan farm közelében vagy más területen él, ahol peszticideket használnak, tesztelje a peszticideket is. Tesztelje a víz keménységét, ha ásványi anyagok felhalmozódását észleli a csövek és a berendezések körül. Tesztelje újra a vizet, ha a családtagok olyan gyomor-bélrendszeri problémákat tapasztalnak, amelyekről feltételezhető, hogy az ivóvízhez kapcsolódhatnak, vagy ha a víz ízében változás érzékel.

6. lépés

Alakítsa úgy a talajt a kút körül, hogy a felszíni víz megfelelően elfolyhasson. Ez segít megakadályozni, hogy a felszíni vizek beszennyezzék a kút vizét.

7. lépés

Szivattyúzza a vizet mérsékelt sebességgel, hogy megakadályozza a talajvíz kimerülését.

8. lépés

Tartsa távol a szennyeződéseket, szennyező anyagokat a kutaktól, hogy kiömlés, szivárgás vagy leeresztés esetén megakadályozza a vegyi anyagok és baktériumok általi szennyeződést. A CDC azt javasolja, hogy a kút legyen legalább 50 láb távolságra a szeptikus tartályoktól vagy állatállománytól, 100 lábra üzemanyagtartályoktól, trágya és műtrágya raktáraktól és 250 lábra a trágyatartályoktól. 100 lábas körzetben szintén ne használjon rovarirtókat, gyomirtókat vagy gombaölőket.

9. lépés

Kérje szakember tanácsát a kút vízkezelési lehetőségeivel kapcsolatban, mint például a szűrés, a desztillációs rendszerek, a vízlágyítók és a fertőtlenítés. A vízrendszerek szűrése és lepárlása eltávolítja a vízszennyeződéseket a kútból, a vízlágyítók csökkentik a bennük felhalmozódó ásványi anyagok mennyiségét, amelyek károsíthatják a vízvezetéket és a szerelvényeket. A kútvíz fertőtlenítésével eltávolíthatjuk a káros mikroorganizmusokat.

10. lépés

Béreljen fel egy professzionális kút és szivattyúszerelőt a régi, már nem használt kutak megfelelő lezárására és feltöltésére, hogy megakadályozza a kútvíz szennyeződését. Ha a kút eléri a szavatossági idejének végét, zárja le a kútat, és fúrjon újat. A legtöbb kútnak legalább 20 évig működnie kell.

Mi a sokk-klórozás?

A sokkklórózás a háztartási vízrendszerek, például kutak, források és tartályok fertőtlenítése folyékony fehérítőszerrel (vagy klórral). A sokkklórózás a leggyakrabban ajánlott módszer a baktérium szennyeződések kezelésére a háztartási vízrendszerekben.

Mikor kell alkalmazni a sokklórozást?

Sokk-klórózás ajánlott:

 • egy új kút fúrása vagy egy használaton kívüli kút újraindítása után
 • ha az éves vízvizsgálatok eredményei baktériumok jelenlétére utalnak
 • ha a kútrendszert felnyitják bármilyen eszköz telepítése, javítása vagy karbantartása miatt
 • amikor egy kutat árvíz vesz körül (áll a víz körülötte)
 • vagy eltakarja a kút fedelét)
 • a a kútban eső után zavaros a víz
 • ha a kútban látszanak jelek, melyek vas- vagy ként csökkentő baktériumokra utalnak, például nyálka (biofilm) vagy szag
Mindig hatékony a sok-klórozás?

A klórozás után a bakteriális szennyeződés megismétlődhet, ha a szennyeződés forrása továbbra is fennáll, például:

a) a közeli funkcionális szeptikus rendszer

b) felszíni víz bejutási útja a kútba adott, például:

 • A kút helytelen elhelyezése
 • Nincs kútfedél, vagy nincs helyesen felhelyezve, vagy laza a kútfedél
 • Elégtelen fugázás vagy egyéb hibák a kút építése során
 • Repedt burkolat

A sokk-klórozás NEM ajánlott módszer visszatérő baktériumok esetén. Az ilyen szennyeződés forrását az engedéllyel rendelkező fúró munkásnak/vállalkozónak kell meghatároznia és megszüntetnie. Egy másik lehetőség egy folyamatos fertőtlenítő rendszer telepítése.

Klórozás és ideiglenes arzén szint növekedése

Bár a sokk-klórozás megtisztítja a kutakat, átmenetileg növelheti az arzénszintet a vízben azokon a területeken, ahol a víztározó üledékei magas arzéntartalmúak (WDNR, 2008). Az arzén természetesen előfordul a talaj és a víztartó réteg néhány üledékében Grúzia alföldi partvidékének déli részén (SCP), és a régió néhány magánkútjából származó ivóvízben is. Amikor a talajvízszint a talajvíz szivattyúzása miatt csökken, a talajvíz üledékei oxigénnek vannak kitéve. Az oxigén segít az üledékekben található arzén egy részének feloldásában. Mivel a klór erős oxidálószer, az arzént is feloldhatja az üledékekből és így bekerül a talajvízbe.

Klórozási folyamat

1. Tisztítás: Távolítson el minden laza vagy idegen tárgyat a kút környékéről. Kapcsolja ki a szivattyút, és távolítsa el a kút fedelét. Ezután erős klóroldattal (1/2 gallon) dörzsölje át a hozzáférhető belső felületeket klór fehérítővel (5 literigtiszta víz). Ha a kútnak tömítése rossz állapotú, akkor azt újra kell kicserélni az újraszennyeződés elkerülése érdekében.

2. Vegyszer aránya: Öntsön 3 liter klór fehérítőt 100 liter vízhez és további 3 és fél litert öntsön a kútba.

3. Keverés: Csatlakoztasson egy tiszta kerti tömlőt legközelebb eső külső csaphoz, és helyezze a tömlő végét a kútba. Nyissa meg a csapot, majd kapcsolja be újra a szivattyút, és hagyja a vizet folyni, amíg nem érzékeli, hogy a klór kijut a tömlőből. Tömlő segítségével kb. 15 percig mossa a kútburkolat belső felületét, majd zárja el a külső csapot.

4. Keringtetés: Hagyja az oldatot keringeni az egész rendszerben. Nyisson ki minden csapot, először a kertben, majd a házban (meleget és hideget), egyenként, és hagyja, hogy a vízet folyni. Amikor erős klórszagot észlel, zárjon el minden csapot. Öblítse le egyenként a WC-ket. Ha nincs erős klórszag, öntsön további 3 liter klórt a kútba, és próbálkozzon újra.

5. Öblítés és befejezés: Kapcsolja ki a szivattyút, helyezze vissza a kupakot vagy a fedelet. Hagyja a klórozott vizet a rendszerben 12–24 órán át. Kapcsolja be a szivattyút. Szabaduljon meg a maradék klórtól a külső csapok egyesével történő kinyitásával, és hagyja őket folyni, amíg már nem érez klórszagot. Végül folyassa a belső csapokat egyenként, amíg a víz tiszta nem lesz és a klórszag eltűnik. Öblítse le az összes WC-t.