Üdvözlünk a Wilioban!

A Wiliot nem bejelentkezett ügyfélként böngészed

Szolgáltatóra való átkapcsolás
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Az alkalmazásról
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Gyakori kérdések
Hogyan legyünk jobbak
Vegye fel velünk a kapcsolatot
A Wilioról
Bejelentkezni

Légkondicionáló

Alkalmazzon a környékről képzett szakembert, légkondicionálóhoz, kedvező áron!

Kínálat hozzáadása

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Légkondicionáló

Szakértőre van szüksége a Légkondicionáló kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

27 638 szakember

50 983 befejezett projektek

4,8 az 5-ből szakértőink átlagos értékelése

199 720 alkalmazásletöltések

Szolgáltatók

Legjobb szolgáltatók: Légkondicionáló

Képtár

Szolgáltatóink kivitelezésének bemutatása

BútorgyártásIstván
ElektromosJózsef L.
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
ÉpítkezésLászló G.
ÉpítkezésLászló G.
Tervezés, építészet, projektek és egyéb szolgáltatásokJános
Lakás / ház rekonstrukciójaÁdám J.
Szolgáltatások az Ön számáraZoltán B.
Bútor összeszerelésBalázs K.

HASZNOS INFORMÁCIÓ

Amit tudnom kell

A légkondicionálás típusai Vannak azonban más típusú légkondicionálások is, amelyeket általában hűtőknek hívnak, amelyek ugyanarra a célra vizet használnak, de ebben a kézikönyvben nem foglalkozunk a hűtőkkel.

A légkondicionálók típusai - tipikus teljesítménytartományok

Sok más típusú berendezéshez hasonlóan a légkondicionálókat is gyakran csoportokba osztják a különböző felhasználók - háztartások, kereskedelmi, irodai vagy ipari házak - alkalmassága alapján. Ezek a csoportosítások általában az egység méretére, képességére és robusztusságára utalnak, nem pedig a légkondicionálás működésére. Az alábbi táblázat röviden felsorolja ezeknek az általános csoportoknak a jellemző kapacitástartományait.

Légkondicionálás - a felhasználó típusa

Hűtési teljesítmény BTU-ban

Lakossági / háztartási 6000-20 000

Üzlet / iroda 12 000 - 50 000

Ipari 30.000

Hűtési teljesítmény kw-ban

Lakossági / háztartási 1,76 - 5,8

Üzlet / iroda 3.5 - 14.65

Ipari 8.79

A légkondicionálás típusai - fő csoportok

A légkondicionálók három fő csoportra oszthatók:

monoblokk - egy blokkból álló egységek (ablak, hordozható egység),

két részre osztott rendszerek - van egy elemük a belső részhez és egy különálló, de összekapcsolt elem az épület külső részéhez,

felosztott rendszerek 3 vagy több részre - egy külső elemenként 2 vagy több összekapcsolt belső elem van.

Monoblokk klímaberendezések

A légkondicionáló művelet alapvetően a hűtőközeg áramlása körül forog az egyik tekercskészletből, ahol a hő összegyűlik, a másik tekercskészletbe, ahol a hő elvezet. A monoblokk klímaberendezésekben két tekercskészlet van egy testben kombinálva. Az egységeket úgy tervezték, hogy az épületen belül helyezkedjenek el, de mindig vannak kifelé vezető légcsatornáik, hogy a fűtött levegő kijusson.

Hordozható vagy mobil klímaberendezések

Ezek az egységek, amelyek a legtöbb fogyasztó számára valószínűleg a legismertebb légkondicionáló berendezések, nem igényelnek külön felszerelést, viszont egy rugalmas légcsatornával vannak felszerelve, amely egy ablakon vagy falnyíláson keresztül fut át.

Általában a légcsatorna átmérője körülbelül 5 hüvelyk, a csatornák hossza pedig körülbelül 2-3 m. Használat közben a meleg légkondicionálót eltávolítják erről a csőről. Mivel a kompresszor az egység belsejében található, és nem úgy, mint egy kültéri elemben megosztott egységek esetében, a mobil monoblokkos légkondicionálók hátránya, hogy meglehetősen zajosak és korlátozott kapacitásúak.

Másrészt nem igényelnek telepítést, és megvásárlásuk ma viszonylag olcsónak számít. Noha nagyszámú mobil klímaberendezés van a piacon, ezek többnyire kicsi egységek, amelyek mérete 9000 vagy 12 000 BTU. Jelenleg azonban csak 10 000 BTU-nál nagyobb mobil egységeket kínálunk, mivel 9000 BTU túl kicsi az alkalmazások túlnyomó többségéhez.

Padlós monoblokkos klímaberendezések

A padló monoblokkos klímaberendezéseit ugyanúgy telepítik a falra, mint a tároló fűtést, és általában hasonló megjelenésűek és méretűek. Az ilyen típusú légkondicionálók általában hőszivattyús berendezéssel rendelkeznek, amely a hidegebb hónapokban nagyon költséghatékony fűtést biztosít. Ezeknek a légkondicionáló egységeknek általában 2 légcsatornája van, amelyek közvetlenül az egység hátuljáról vezetnek a falon keresztül, ahol a végüket többnyire kis árnyékolók fedik.

Fali monoblokkos klímaberendezések

A fali monoblokkos klímaberendezések, más néven nagyfeszültségű klímaberendezések, elegáns megoldást jelentenek a régebbi épületek számára, ahol a tervezés nem teszi lehetővé a külső kondenzációs egység telepítését. A fali monoblokkos légkondicionáló magasan csatlakozik a falhoz, és két légcsatornát vezetnek hátulról közvetlenül a fal fölé. Ezeknek a légkondicionálóknak hátránya, hogy kissé nagyobbak a falra szerelt osztott egységhez képest, mivel a kondenzátor a falra szerelt egység belsejében található. Általában hőszivattyúval vannak felszerelve, amely lehetővé teszi télen a levegő felmelegítését, nyáron pedig annak lehűtését.

Ponthűtők más néven ipari mobilok

A nagyméretű mobil monoblokk klímaberendezések helyszíni hűtést biztosítanak. Nagy teljesítményűek, és általában hajók, csónakok és repülőgépek kerekein használhatók, hogy ideiglenesen lehűtsék a beltéri levegőt. A spot hűtők hideg levegő biztosítására is használhatók ipari folyamatokhoz.

A kis hordozható légkondicionálóktól eltérően a ponthűtőket úgy tervezték, hogy meleg külső levegőbe tegyék, és hűvös levegőt biztosítsanak olyan területeken, amelyeket maguk nem foglalnak el. Legtöbben több csatornán keresztül képesek hideg levegőt biztosítani pontosan ott, ahol arra szükség van. A szájcsövek, amelyeket általában ezeknek az egységeknek az elejére szerelnek, merevek, de állíthatók, lehetővé téve a hideg levegő áramlásának előre meghatározott helyre történő irányítását.

Ablak klímaberendezések

Az ablak klímaberendezések vagy ablakcsörgők, ahogy gyakran nevezik, a múltban a legelterjedtebb légkondicionáló-konfigurációk voltak. Szinte szabványosak a mediterrán és a közel-keleti apartmanokban, házakban, irodákban és nyaralókban.

Az alap ablakos klímaberendezések csak hűthetik a levegőt, drágábbak hőszivattyús üzemmóddal és távirányítóval. Az ablak-klímaberendezések fő hátránya a megnövekedett zaj és az ablaknyílásba vagy általában keskeny falba történő beépítés igénye. Pozitívum, hogy kedvező árúak és könnyen összeszerelhetők.

Az ablak-klímaberendezéseket néha "fali klímaberendezéseknek" is nevezik, bár általában nem szerelhetők 9 hüvelyknél vastagabb falba, mert a fal nagyobb mélysége ütközik és blokkolja a levegő áramlását a külső egységek szellőzőnyílásaitól.

Néhány vásárló számára sokkal előnyösebb hosszú távon üzemeltetni és cserélni az ablakos légkondicionálókat, mint megosztott rendszereket telepíteni és karbantartani.

A 2013-ban hatályba lépett új európai hatékonysági előírások azt jelentik, hogy sok gyártó felhagyott az ilyen típusú légkondicionálók gyártásával, és az előírások hatálybalépése előtt gyártott egységek készletei már eltűntek. A piac szinte 2 éve nem rendelkezik ablak klímákkal, de a piacon már vannak olyan gépek, amelyek megfelelnek az új ErP előírásoknak.

Split klímaberendezések / Split klímaberendezések

A légkondicionálásnak több típusa van, amelyek "split" -nek nevezhetők. Az osztott klímaberendezések egy külső és egy belső részből állnak, amelyeket elektromos kábel és egy pár rézcső köt össze, amelyek mentén a hűtőközeg beáramlik a belsejébe és a külsejébe. A klímaberendezés legzajosabb és legterjedelmesebb része, amely a kompresszort tartalmazza, kívül található, míg a sokkal könnyebb és halkabb belső rész (a kiviteltől függően) a beltéri légtér szinte bármely részében elhelyezhető.

A modern split klímaberendezések távirányítóval vannak felszerelve, és általában a téli hónapok hőkezelésére szolgáló eszközzel is kiegészülnek. A kifinomult kezelőszervek és a hőszivattyú kombinációja azt jelenti, hogy a beltéri légtér "éghajlata" hatékonyan "szabályozható" modern megosztott légkondicionáló rendszerekkel, amelyek a helyiség hőmérsékletét a beállított hőmérséklet 1-2 fokán belül tartják.

A legtöbb osztott légkondicionáló rendszer számos vezérlési üzemmóddal és időzítővel rendelkezik, így az egység működését előre előre be lehet programozni. Általános szabály, hogy még a lámpák irányát és lengési funkcióját is be lehet állítani. A belső oldalán mindig van egy durva légszűrő, amely megvédi a tekercseket a nagy részecskéktől. Gyakran tartalmaznak finom szűrőket és légtisztító eszközöket, amelyek eltávolítják a finom port, dohányfüstöt, növényi pollent, szagokat vagy vegyi szennyeződéseket stb.

Falra szerelhető split klímaberendezések "Engineer Fit"

A falra szerelt split klímaberendezések stílusa, kapacitása és funkcionalitása különböző. Az egységek technikailag alkalmasak arra az esetre, ha a légkondicionálóval nem szállítják a gyorscsatlakozókat, ami azt jelenti, hogy a fali egység és a kültéri kondenzátor beépítése az épületre szabott. Bár ezeknek a légkondicionálóknak a beszerelése meglehetősen drága, az előnye, hogy tiszták és pontosak az épülethez képest, ami elkerülhetetlenül növeli annak értékesítési értékét.

A "könnyen illeszkedő" típusokhoz képest sokkal szélesebb a műszakilag összeállított légkondicionálók kínálata, ezáltal a kapacitások, a funkcionalitás és az esztétika szélesebb választéka. A fali klímaberendezéseket általában magasra (fejmagasság felett) szerelik fel, és többféle üzemmódjuk lehet, beleértve a hőszivattyú, az időzítő, a távirányító és a légtisztító funkciókat. Bár kínálunk ilyen típusú légkondicionáló rendszereket, a weboldalunkon nem soroljuk fel őket.

Split klíma "Easy Fit"

A mérnöki felszereltségű légkondicionálóktól eltérően a "könnyen illeszkedő" egységeket összekapcsolt csövekkel és kábellel látják el általában a műanyag burkolatban. A rendszer, beleértve a csöveket is, előre van töltve hűtőközeggel, és úgy lett kialakítva, hogy az egységet villanyszerelő vagy akár a háztulajdonosok területén felhatalmazott személy telepíthesse. A közelmúltbeli szabályozási változások azonban szakképzett hűtéstechnikus szerelését igénylik. Ez a változás csökkentette az ilyen típusú split klímaberendezések választékát, különösen azért, mert ha hűtéstechnikusnak kell felszerelni, akkor valójában drágább, mint a fent említett típusnak megfelelő gép. Ez a típusú gép valószínűleg teljesen eltűnik a piacról a következő évben.

Valamennyi "könnyen illeszthető" split klímaberendezés közös hátránya, hogy a "köldökzsinór" rögzített hosszúságú. Ez azt jelenti, hogy vagy túl hosszú, és a csővezeték működtetésekor a túlzott hosszúságot "el kell hagyni", vagy pedig túl rövid az adott rendeltetésszerű használathoz. Az ilyen típusú légkondicionálók megvásárlása előtt ellenőrizze, hogy a megadott csőhossz megfelel-e az Ön alkalmazásának.

Mennyezeti kazetta / Mennyezeti kazetta légkondicionálóhoz

Az álmennyezettel rendelkező irodákban a mennyezeti kazetta légkondicionálást, amelyet kazetta légkondicionálásnak neveznek, általában egy vagy két mennyezeti csempe beépítésére tervezték. Az egység nagy része láthatatlan, mert a mennyezet vonala fölött van, és az egyetlen látható rész a dekoratív alsó oldal, központi bemeneti rácsral és 4 peremű kimeneti rácsokkal. Ezeknek az egységeknek a legfőbb előnye az esztétika, de az is, hogy a központilag felszerelt egység megnövelt hűtési (vagy fűtési) teljesítményt tud biztosítani széles területen a levegő 4 irányú eloszlása ​​miatt. Egy mennyezeti kazettás klímaberendezés általában ugyanazt a munkát végezheti, mint 3 vagy 4 fali klímaberendezés.

Van egy másik típusú mennyezeti légkondicionáló berendezés, amely egy mennyezet alatti légkondicionáló rendszer. Akkor használják, ha a kazetta felakasztásának mennyezete nincs felfüggesztve, és ahol a mennyezet magassága elegendő a mennyezet alatti egység felakasztásához. Mivel a mennyezet alatti egységeket úgy tervezték, hogy teljesen a helyiségben legyenek, ésszerűen esztétikusak. Ennek ellenére ezek a légkondicionálók kissé hasonlítanak a mennyezeten lógó, túl nehézkes tárgyakra.

Általában úgy tervezték őket, hogy függőlegesen emeljék fel a levegőt az egységbe, és vízszintesen engedjék ki őket a mennyezet mentén, hogy megakadályozzák a kondicionált levegő közvetlenül az utasokba történő kibocsátását, és egyesek akár négy oldalról is távozhatnak. Bár kínálunk ilyen típusú légkondicionáló rendszereket, a weboldalunkon nem soroljuk fel őket.

Padló légkondicionálók / oszlopos légkondicionálók

A padlóra szerelt split klímaberendezések egyike a sokféle klímaberendezésnek, és két típusra oszthatók.

Az oszlopos klímaberendezéseket, amelyek nagy és nagy kapacitású egységek (kb. 45 000 BTU), ott használnak, ahol egy nagy helyiséget kell hűteni, és ahol építkezési okai lehetnek annak, hogy miért nem lehetséges több kisebb aljzat használata. Tipikusan csarnokokban és várókban alkalmazzák. Ezeknek a légkondicionálóknak a nagy teljesítménye azt jelenti, hogy erős hideg levegő áramlást eredményeznek, ami nem teszi lehetővé a klímaberendezés közvetlen közelében való tartózkodást.

Vannak azonban olyan klmíaberendezések is, amelyek sokkal kisebbek és praktikusabbak. Jellemző kapacitásuk körülbelül 15 000 BTU, és ideálisak az új melléképületek és télikertek rendkívül hatékony hűtéséhez/fűtéséhez.

Ezeknek a klímaberendezéseknek mindkét típusát általában hűtőmérnökök telepítik, mivel általában nincsenek gyorsan csatlakoztatható csöveik, ezért a beltéri és kültéri elemek közötti csöveket és kábelezéseket az épületben szokásosan telepítik, mielőtt a rendszert hűtőközeggel töltik fel. Bár kínálunk ilyen típusú légkondicionáló rendszereket, a weboldalunkon nem soroljuk fel őket.

Csőre szerelhető légkondicionáló berendezés

Ha az épületben vannak csővezetékek, akkor az előnyben részesített lehetőség a csövekre szerelt légkondicionálás. Mivel a csővezetékeket általában a mennyezeti üregekben rejtik el, a légkondicionáló rendszert is a csövekre szerelik fel. Ez az egyik megosztott típusú légkondicionálás, más néven vezetékes vagy központi légkondicionálás. Előnye, hogy több helyiségbe kondicionált levegőt juttathat, a légcsatorna elrendezésétől függően.

Mivel ezek a légkondicionálók csatornarendszerekben működnek, a levegőellátó rendszer elrendezésétől és vezérlésétől függően általában rendelkeznek a friss levegő hűtésére szolgáló eszközzel vagy a friss és a visszavezetett levegő keverékével. Ez a típusú légkondicionálás gyakori azokban az alkalmazásokban, ahol több különböző helyiség vagy zóna, vagy akár külön helyiségek hűtésére van szükség.

Hordozható vagy mobil klímaberendezések

A hordozható split klímaberendezések nagyobb hűtési kapacitást kínálnak, mint a hasonló méretű monoblokkok, és az ilyen típusú légkondicionálók névleges kapacitása akár 16 000 BTU is lehet. A szerkezet jellemzően műanyag burkolattal ellátott "köldökzsinórral" rendelkezik, amely elektromos vezetékeket és hűtőközeg-csöveket tartalmaz, amelyek egyik végén általában gyors csatlakozás van. Ez azt jelenti, hogy a rendszer két része közötti kapcsolat megszakadhat az egyszerű felszerelés érdekében, így a cső vége, nem pedig a teljes külső elem, áthaladhat egy ablakon vagy a fal nyílásán.

A mobil split klímaberendezések nyilvánvaló előnye, hogy könnyen áthelyezhetők egy másik helyiségbe. Ha a kültéri egységet a rögzítő konzolokra és a köldökzsinórra helyezzük a fal fúrt lyukán keresztül, ezeket a légkondicionálókat újból felhasználhatjuk - félig állandó telepítéssel.

Szakterületünkbe tartoznak a nagyobb hordozható partíciók is. Belső és külső részek helyett a hűtőközeg vezeték csatlakozik az előremenő és visszatérő vízhez. Ez azt jelenti, hogy bár a külső csúcsban van hűtőközeg, gyárilag külön és zárva van. A belső vég több mint tekercs és ventilátor egy dobozban, kezelőszervekkel. Az ilyen típusú legnagyobb teljesítményegység kb. 50 000 BTU, 15 kW. Vannak nagyobb kapacitások is, de a berendezés típusa moduláris hűtőkben és légkezelő egységekben folytatódik.

Multi split klíma

Ezek a légkondicionáló rendszerek lényegében megegyeznek a split rendszerekkel, azzal a különbséggel, hogy több beltéri egység csatlakozik ugyanahhoz a külső egységhez. Ez a típusú légkondicionáló rendszer nagy teljesítményű kondenzációs egységet igényel, de lehetővé teszi az azonos típusú beltéri egységek variációit az egy osztott rendszereknél, sőt lehetővé teszi a különböző típusú beltéri egységek üzemeltetését ugyanazon kondenzátorból, pl. az egyik szobában a padlóra szerelt egység, a másikban mennyezeti kazetta és egy másik helyiségben fali tartó.

A többpartíciós rendszerek általában 2 és 4 beltéri egység között kombinálhatók egy külső blokkba. Ennek a klímaberendezésnek nyilvánvaló korlátja, hogy ha a külső blokk megszakad, akkor az összes belső blokk működésképtelenné válik. Ezért, ha a kültéri tér lehetővé teszi, több standard split klímaberendezés jobb, mint a multi split rendszer.

Az is igaz, hogy a több osztós klímaberendezések olykor sokkal költséghatékonyabbak, mint a szokásos osztók egyenértékű konfigurációja. Ugyanis a több osztóval ellátott légkondicionáló rendszer telepítésének költsége általában kétszerese, mint a különálló osztóknak, és a karbantartási költségek is általában magasabbak. Bár kínálunk ilyen típusú légkondicionáló rendszereket, a weboldalunkon nem soroljuk fel őket.

Milyen típusú légkondicionálót válasszon?

A légkondicionáló kiválasztásának három fő lépése van:

1. Tudja meg, hogy az egység milyen hűtési kapacitást igényel.

2. Válassza ki a kívánt meghajtótípust.

3. A modell kiválasztása előtt mérlegelje az egyéb tényezőket, beleértve a fizikai méretet, jellemzőket, zajt, esztétikát és költségeket.

Az alábbi rövid tippek segíthetnek a kívánt légkondicionáló típusának kiválasztásában:

Otthoni és kis irodai alkalmazásoknál a választás szinte mindig az ablakos légkondicionálókra vagy a fal- vagy padlófelosztó rendszerekre esik.

A fal- vagy padlómegosztórendszer nagy előnye, hogy általában több funkcióval rendelkeznek és mindig csendesebbek, mint az ablakok légkondicionálói.

Ha az épületre vonatkozóan vannak olyan korlátozások, amelyek megakadályozzák a külső kondenzátor elhelyezését az épületen vagy az épület közelében, a légkondicionálás kiválasztásakor vegye figyelembe a falra vagy a padlóra szerelt monoblokkot.

Ha nagyon hatékony hőforrást és hűtési kapacitást keres, akkor hőszivattyúval ellátott légkondicionálóra van szüksége. Ez általában azt jelenti, hogy az Ön választása az osztott rendszerekre korlátozódik, bár a falra és a padlóra szerelt monoblokkok hőszivattyúval is rendelkeznek.

Ha ingóságot szeretne, például ha ingatlant bérel, akkor valószínűleg a mobil vagy osztott légkondicionálókat fogja előnyben részesíteni. A mobil klímaberendezéseknél választhatunk monoblokk és split egységek közül. Általában a monoblokk klímaberendezések népszerűbbek, mert a split klímaberendezések nagyobb kapacitást igényelnek.

Nagyobb irodák, üzletek és egyéb épületek számára más típusú légkondicionálók is rendelkezésre állnak.

Töltsd le a Wilio alkalmazást
Android és iOS-hoz egyaránt

App Store
Google Play
AppGallery