Szolgáltatások
Hogyan működik?
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Üdvözöljük a Wilión!A Wiliót nem bejelentkezett megbízóként böngészi
Váltás szolgáltatóra
Navigáció
Szolgáltatások
Árlista
Rólunk
Alkalmazás letöltése
Hogyan működik
Miben fejlődjünk?
Kapcsolatfelvétel
Rólunk
Bejelentkezés
Ingyenes

Keress okos szakembereket

Padlófűtés
Projekt benyújtása ingyenes
Elégedett vásárló Remek kommunikáció, minden a megbeszéltek szerint zajlott, a megbeszéltek szerint pontosan időben érkezett a projekt helyszínére. Szép munka, nagyon kedves ember, ezért ajánlom :)
profile image
Peter Š.A vásárló
Miért Wilio?
8 272 szakember
4 439 befejezett projekt
4,5 az 5-ből szakembereink átlagos értékelése
260 000 + alkalmazásletöltés
Padlófűtés

Szakértőre van szüksége a Padlófűtés kategóriában? Csak írja be, hogy mit keres, és mi segítünk Önnek minőségi szakértőket találni korrekt árakon!

Lásd még:Ár
Szolgáltatók22 512 poskytovateľov vo vašom okolí
profile image

Levente S.

Egyéni vállalkozó
Dabas
5,0
Vízvezeték szerelő, vízszerelés

22 éves épületgépész technikus vagyok. Édesapám generálkivitelező cégénél dolgozom már 4 éve. Emellett szeretnék vállalni kisebb vagy közepes volumenű munkákat!

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
profile image

Gábor P.

vállalat
Budapest
5,0
Vízvezeték szerelő, vízszerelés

Az építőiparban nagy tapasztalattal rendelkezem, fő profilom az épületgépészeti feladatok kiszolgálása, úgy mint víz, fűtés, klíma és légtechnikai rendszerek kiépítése, karbantartása, felújítása. Forduljon hozzám bizalommal, ha Önnek a minőség és megbízhatóság a legfontosabb!

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
profile image

Arnold T.

Egyéni vállalkozó
Budapest
4,9
Vízvezeték szerelő, vízszerelés

Kedves megrendelő! Víz-és fűtésrendszerek korszerűsítést vállalom elsősorban Budapesten és Pest megyében. Tíz éves szakmai tapasztalattal a hátam mögött precíz és esztétikus munkavégzésre törekszem. Vállalkozásom legfontosabb célkitűzése, hogy a megrendelő az elvégzett munkával évek múlva is elégedett legyen.

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
profile image

András K.

vállalat
Sülysáp
4,8
Szobafestő, festő

Igazi EZERMESTER. 40 éves munka amit az építőiparba töltöttem, most szeretnék saját magam úra lenni.Amivel foglalkozom :kőműves munka, festés, hűté- fűtés, burkólás, hegesztés stb. Munkám után mondjon bárki kritikát.

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
profile image

Krisztián I.

vállalat
Budapest
4,5
Kazán szerelése és javítása

Profi, gyors, megbízható épületgépész ( víz-gáz-fűtés-klíma)Több mint 15 év szakmai tapasztalattal. Fűtéskorszerűsítés,kazáncsere,fürdőszobafelújítás,klíma,hőszívattyú teljes körü kivitelezés garanciával.

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
profile image

Richárd S.

vállalat
Dunakeszi
4,4
Kőműves munkák

Jó napot! Én és kollégáim több éves gyakorlattal rendelkezünk. Megbízható, precíz munkát végzünk. Forduljanak hozzánk bizalommal.

Hitelesített
Okleveles
Legjobb szolgáltató
Projekt benyújtása ingyenes
Mutass többet
Hasznos információAmit tudnia kell

Fedezzen fel mindent, amit a padlófűtésről tudnia kell

A padlófűtés (UFH) többek között energiatakarékos, kényelmes, helyet szabadít fel a falakon, és értéket adhat otthonának. A telepítés során a folyamat nem olyan zavaró, mint gondolná.

Olvassa el, ha többet szeretne megtudni arról, hogy milyen típusú padlófűtés áll rendelkezésre, vagy hogyan kell telepíteni a padlófűtést.

Ha megkérdez egy háztulajdonost, akinek padlófűtése van, nagy valószínűséggel azt fogja mondani, hogy soha többé nem akar nélküle élni! Miért? Az egyik jó ok az, hogy a radiátorokra már nincs szükség padlófűtés estén. Amellett, hogy elrontja a szoba tiszta vonalait, a radiátorok értékes helyet foglalhatnak el a falon. Távolítsa el őket, és marad helye egy konyhaszekrény, tárolóhely, kanapé vagy akár egy ajtó számára.

A padlófűtés rendkívül költséghatékony módja a helyiség fűtésének is, így segít csökkenteni az energiaszámlát. Ezenkívül a radiátorokkal, kályhákkal vagy hagyományos szilárd tüzelőanyag-kandallókkal ellentétben a legmagasabb szintű kényelmet biztosítja az egyenletes és kíméletes hőelosztás révén. A házban nincsenek hideg részek, és mivel a hő nagy része a szoba alsó részében koncentrálódik, a hő nem változik szükségtelenül.

Ha a konyha felújítását tervezi, számos oka lehet a padlófűtés bevezetésére. Az UFH független termosztáton működik, így ha a kályhája sok hőt termel, akkor kikapcsolhatja a konyhában a fűtést, de a ház többi részében bekapcsolva hagyhatja. Ami a takarítást illeti, a padlófűtés álom. A radiátorok megszüntetése azt jelenti, hogy a konyhában eltűnik az a felület, amely vonzza a zsírt és összegyűjti a port, a padlófűtés további előnye a kisebb légmozgás is. A kevesebb légmozgás kevesebb pormozgást jelent, így az UFH higiénikusabb és különösen ideális az allergiások számára.

Ismerje meg a padlófűtés típusait - nedves és száraz rendszer

Kétféle padlófűtés létezik - elektromos vagy "száraz" rendszerek és vízbázisú vagy "nedves" rendszerek.

Az elektromos rendszerek megfizethetőbbek és kevésbé zavarják a telepítést, de üzemeltetési költségeik magasabbak, így alkalmasabbak kisebb helyiségekre, például csempézett fürdőszobákra vagy kellemetlenül hideg helyekre.

Melegvizes (vagy nedves) rendszerek

A nedves rendszerek csövekből állnak, amelyek általában a kazánhoz vannak csatlakoztatva, és központi fűtési rendszerből származó meleg vizet használják. Míg a kondenzációs kazán a lehető legnagyobb megtakarítást biztosítja az üzemeltetési költségekben, bármely kazán használható UFH-val, amíg elegendő kapacitással rendelkezik.

A vizet a végső felület felszerelése előtt a padlóra fektetett műanyag csöveken keresztül pumpálják. A mai rendszerekbe telepített műanyag vízcsövek többsége szilárd, így nincs szivárgásveszély, mivel a csöveknek nincs csatlakozásuk - és a rendszer általában karbantartásmentesnek tekinthető.

A telepítés eredendően drágább és zavaróbb (különösen, ha a csővezeték beállításához padlószint-változtatásra van szükség). Ez azonban a legköltséghatékonyabb megoldás. Az ilyen típusú padlófűtés csökkenti a vízmelegítés költségeit is, mivel a szokásos radiátoroknál alacsonyabb hőmérsékletű vizet használ (kb. 40°C és 65°C között, hogy elérje a padló 23°C és 32°C közötti hőmérsékletét).

Ha nagy területeken szeretne fűtést, a melegvizes padlófűtés a legjobb választás. 

Elektromos szőnyegek

A száraz UFH alapfűtőkábelek formájában kapható, néha lazán szövött hálószőnyegbe, lapos kábelbe vagy fűtőfóliába. A szőnyegeket vagy tekercseket lefektetik, összekapcsolják, majd csatlakoztatják a termosztáthoz és a hálózathoz. Ezután az utolsó padlót a tetejére fektetik.

Háromféle száraz UFH áll rendelkezésre:
A laza huzal alkalmas kőpadlókhoz vagy csempékhez, és ideális szabálytalan alakú helyiségekhez, szabálytalan sarkokkal vagy akadályokkal. A szőnyeg kő- vagy csempézett padlóhoz, valamint nagyméretű vagy szabályosabb formájú helyiségekhez is alkalmas. A fóliaszőnyeg-rendszert kifejezetten laminált padlóra tervezték.

Az elektromos rendszerek telepítése általában olcsóbb, és kevésbé zavarja a meglévő padlószerkezetet. Lehetővé teszik továbbá, hogy a helyiségek gyorsabban érjék el a kívánt hőmérsékletet, mint a nedves rendszerek, mivel közvetlen hőforrások. Hátránya, hogy működésük drágább, mint a nedves rendszeré, amelyek költséghatékonyabbak.

Hol kell használni a padlófűtést

A padlófűtést többnyire a földszinti helyiségekben használják, de a valóságban létezik olyan rendszer, amely megfelel minden típusú padlószerkezetnek. A nedves rendszereket a legegyszerűbb telepíteni ott, ahol a padlót le lehet cserélni, vagy ahol új padlót fektetnek le, ezért valószínű, hogy ezek a rendszerek megfelelnek az új bővítményeknek, télikerteknek és új nyitott tereknek a konyhák és a lakóterek számára.

Az elektromos padlófűtés valószínűleg jobban megfelel a meglévő helyiségeknek, mivel az elektromos hálózat laposabb, mint a nedves rendszer, így nincs szükség a padlómagasságok változtatására, hogy beférjenek. Még elektromos szőnyegrendszerek is rendelkezésre állnak, amelyek használhatók a meglévő kemény padlón. Az egyensúly szempontjából az elektromos rendszereket könnyebb hozzáadni a felső emeleti helyiségekhez.

Kombinálhatom a padlófűtést egy fapadlóval?

Padlófűtés - fapadló

A tömörfa padlók általában nem alkalmasak padlófűtéssel való használatra, kivéve, ha a gyártó másként rendelkezik. A közüzemi táblák, amelyek legalább három farétegből állnak, és a középső réteg szemcséje derékszögben halad a külső rétegekkel, kevésbé hajlamosak a mozgásra, és általában padlófűtésre használhatók.

A padlófűtés és az épített fapadló kiváló partnerek lehetnek. A robusztus és megbízható faanyag sokkal jobb választás lehet, mint a természetes fa, mivel nem valószínű, hogy megváltozik, ha ki van téve a hőmérséklet és a páratartalom változásainak.

Minden UFH-val ajánlott fapadlónak a legmagasabb hőmérsékleti határértékkel kell rendelkeznie (általában 27°C), és a szélei körül tágulási rést kell hagyni (amely könnyen burkolható szegélyléccel vagy szegéllyel). Vásárlás előtt mindig vegye fel a kapcsolatot padlószállítójával és fűtésszerelőivel. Sok szállító egy adott márkájú elektromos UFH-t ajánl, és jó hallgatni a tanácsukra.

Mi a helyzet más típusú padlókkal?

Padlófűtés és szőnyeg
 
A padló típusa elősegítheti a hőátadást, vagy éppen ellenkezőleg, csökkentheti azt. A durva szőnyeg csökkenti a hőátadást, másrészt a csempe, a laminált és a tömörfa padló jó a hőelvezetéshez (de először ellenőrizze, hogy a fapadló rendelkezik-e az ajánlott maximális hőmérséklettel).
 
Szőnyeg
 
Az UFH szinte minden típusú padlón használható, még szőnyegen is.
 
Kő, kerámia, pala és terrakotta
 
Mivel ezek a padlóburkolati anyagok egyre népszerűbbek lettek, megnőtt az UFH-t az ilyen típusú padlókkal kombináló lakások száma is.

A fűtési idő a csempe vastagságától függ. Az optimális hőmérséklet elérése a durva csempe esetében hosszabb ideig tart, de amint eléri azt, nincs különbség a vastag és vékony padló hőminősége között..
 
Vinil és laminált lemezek
 
Az UFH kiváló minőségű vinilekkel és laminátumokkal is használható. Azonban nem minden laminált vagy vinil kompatibilis az UFH-val, ezért érdemes a padlógyártóval vagy a fűtésszerelővel konzultálni, mielőtt padlófűtési rendszert vásárolna. Sok gyártó saját UFH rendszert fejlesztett ki, vagy van egy vagy kettő, amit ajánl.

Padlófűtés - a megfelelő időzítés

A helyiség fűtése UFH-val több időt vesz igénybe, mint a radiátorok bekapcsolása, de a rendszer kikapcsolásakor a szoba sokkal tovább marad meleg. Reggel néhány óra általában elegendő ahhoz, hogy a nap nagy részében melegen tartsák a helyiséget, majd az este ismét kicsit be lehet kapcsolni. Ha más helyiségekben is vannak radiátorok, akkor a legjobb, ha az UFH-t külön fűtési zónában működteti, közvetlen kazánvezérléssel.

Mennyibe kerül a padlófűtés telepítése és üzemeltetése?

Padlófűtési költségek

A nedves UFH rendszer telepítése az egész épületben a helyiség méretétől és a padlómagasságtól függ.
 
Akárhogy is - a nedves rendszert lényegesen drágább telepíteni, mint a száraz UFH rendszert. A jó hír azonban az, hogy a nedves UFH a telepítés után 30 százalékkal hatékonyabb lehet, mint a hagyományos radiátorok, és használata sokkal gazdaságosabb. Ezenkívül működtetése lényegesen olcsóbb, mint a száraz UFH-é.
 
Az elektromos rendszernek gazdasági értelme van, ha egy helyiségben van felszerelve. Az UFH gördülő szőnyegek ára körülbelül 27 000 Ft négyzetméterenként, valamint a szigetelőlemez és az áram költsége. Bár az elektromos UFH telepítése olcsóbb, működése akár 40 százalékkal is drágább lehet a nedves rendszerhez képest.
 
A nedves rendszer telepítéséhez bízzon meg speciális vállalatokat, amelyek átfogó szolgáltatásokat nyújtanak.

Padlófűtés telepítése

1. Mielőtt elkezdené, kérjen szakmai tanácsot
 
Ne kezdjen bele a padlófűtés vásárlásába szakértői tanács nélkül, amely segít a szükséges hőmérsékletek, mennyezetmagasság, potenciális hőveszteségek és a szükséges padló típusának kiszámításában. A szőnyeg és a természetes fa nem a legjobb szigetelők, míg az ideális padló e tekintetben a kezelt fa, kő, márvány és pala.
 
Kezdje azzal, hogy kapcsolatba lép legalább két jó hírű és tapasztalt beszállítóval. Beszélje meg az összes telepítési és karbantartási lehetőséget a potenciális beszállítókkal. 
 
2. Felújítást vagy korszerűsítést tervez?
 
A legjobb, ha nedves padlófűtést telepítenek felújítás vagy bővítés részeként, a munka korai szakaszában. Ha ez nem így van, akkor vagy el kell távolítani a meglévő padlót, és újat kell fektetni, vagy úsztatott padlót kell hozzáadnia, amely alkalmazkodik a csővezetékekhez. Ez növeli a padló szintjét, ami viszont befolyásolja a szegélylécek magasságát, és azt is jelenti, hogy az ajtó magasságát is be kell állítani. Az egyik megoldás egy nagyon sekély, 20 mm-nél kisebb átmérőjű cső használata.
 
Ha a padlófűtést utólagosan telepíti - felszín alatti padlófelületeken, akkor alacsony profilú, könnyű és szupervékony rendszereket lehet használni. Egyes minták csak 15 mm mélyek, így nincs szükség szegélylécek, ajtókeretek és lépcsők cseréjére.
 
Ha a padlófűtést egynél több helyiségbe telepítik, győződjön meg arról, hogy részletes tervekkel rendelkezik, amely az Ön igényeihez igazodik, és figyelembe veszi az ingatlan szerkezetét. Próbálja meg biztosítani, hogy a padlófűtés hatékonyan fűtsön minden helyiséget anélkül, hogy további fűtésre lenne szükség.
 
3. Fontolja meg a szigetelést
 
Ahhoz, hogy padlófűtése a legköltséghatékonyabb és energiatakarékosabb legyen, megfelelő szigetelést kell használni. A hőveszteség megelőzése és annak biztosítása érdekében, hogy a hő felfelé irányuljon, a rendszer alatt szigetelő térnek kell lennie. Ne feledje, hogy ha egy üvegezett ingatlanban él, akkor szükség lehet a padlófűtés kombinálására a radiátorokkal, hogy elegendő hőt kapjon.
 
4. Gondolja át, hogy hová kerülnek a vezérlők
 
Nedves rendszereknél ügyeljen arra, hogy legyen helye a kezelőszervek elhelyezésére (egy szekrény elegendő). A radiátorhoz hasonlóan minden UFH helyiségnek saját szelepe van. Mindazonáltal mindegyiket egy helyen lehet elhelyezni az időzítő vezérlőivel együtt. Fontolja meg az alkalmazással működő rendszerek használatát is. Ez lehetővé teszi a fűtés vezérlését az okostelefon segítségével.
 
5. Meg tudom csinálni a padlófűtést magam?
 
Sok mindent meg lehet oldani saját kezűleg, de az UFH nedves rendszer telepítése meglehetősen nehéz és bonyolult. Ezért ajánlatos, hogy a nedves UFH-t szakember szerelje be. A szakértők ellenőrzik, hogy a kazán elég erős-e ahhoz, hogy támogassa a rendszert, és beállítja az időzítőket és a szelepvezérlőket.
 
Az elektromos száraz rendszerek egyszerűbbek. Ha betartja az utasításokat, a száraz rendszereket még a nem szakemberek is könnyen telepíthetik. Gondoskodnia kell azonban arról, hogy a kábeleket szakképzett villanyszerelő csatlakoztassa a hálózathoz. A háztartásban az elektromos fűtés bármely telepítését szintén villanyszerelőnek kell aláírnia az építési előírásoknak megfelelően.
 
6. Válasszon telepítőt
 
Végül gondolja át, ki végzi el Önnek a telepítést. Van helyi telepítője, aki be tudja üzemeltetni a padlófűtést? Ha nem, akkor a vállalkozónak rendelkeznie kell egy szakemberhálózattal, amelyre hivatkozhat.